Vajinismus Sorunu Yaşayan Çiftlerin Evlilik Uyumu


Vajinismusun etiyolojisinde, ilişkiye dair problemlerin de yer aldığı söylenmektedir. Ancak bu konuyla ilgili yapılan araştırmalardan farklı sonuçlar elde edilmiştir. Örneğin; yapılan bir araştırmada, evlilik uyumu ile vajinismus arasında ters orantılı bir ilişki ortaya çıkmıştır (Bodenmann, Ledermann, Blattner ve Galluzzo, 2006). Vajinismus tanısı alan kadınların sağlıklı kontrol grupları ile karşılaştırıldığı başka çalışmalarda evlilik uyumu açısından her iki grup arasında herhangi bir fark bulunmadığı belirtilmiştir (Reissing, Binik, Khalifé, Cohen ve Amsel, 2003).
Vajinismus tanısı almış 89 kadınla yapılan bir çalışmada; vajinismusun olası 17 nedeni sıralamasında eşten hoşnutsuz olma faktörü 11. sırada yer almıştır (Ward ve Ogden, 1994). Diğer cinsel işlev bozukluklarıyla karşılaştırıldığında ise vajinismus sorunu yaşayan kadınların cinsel ve evlilik ilişkilerinin genellikle daha olumlu olduğu ve daha iyi iletişim becerileri sergiledikleri sonucuna varılmıştır (Hawton ve Catalan, 1990).
Ülkemizdeki çalışmalarda Sungur (1994), vajinismusta evlilik ilişkilerinin iyi olduğunu, ancak sorunun süresi uzadıkça evlilikteki uyumun azaldığını söylerken, Tuğrul ve Kabakçı (1997) kadınların %80 ve kocaların %90 oranında evliliklerinden yeterince doyum aldıklarını saptamışlardır. Son olarak, eşinden şiddet gören kadınlarla yapılan bir çalışmada, bu kadınlardan %38.3'ünün vajinismus belirtileri gösterdiği saptanmıştır (Çeri, 2009; Çetiner, 2006).