Vajinal kuruluk

Vajinal kuruluk
Vajinal Kuruluk
Vajinal kuruluğun belitileri nelerdir?

Vajinal bölgede kaşıntı, yanma, basınç hissi, 
Ağrılı Cinsel İlişki (Disparonia)  ya da tahriş nedeni ile hafif kanama, sık idrara çıkma, İdrar kaçırma .
Vajina normal şartlarda hafif nemli ve ıslak olmalıdır. Eğer bu ıslaklık ve nemli olma durumu yeterli olmazsa; kaşıntı, yanma ve rahatsızlık hissi ortaya çıkar. Bu durum sadece günlük yaşamı olumsuz etkilemekle kalmayıp, cinsellikten soğuma gbi problemlere de neden olabilir. Vajinal kuruluk her yaşta görülebilir, Özellikle menopozda (
Menopoz ve Osteoporoz ) oldukça belirgindir. Menopoz sonrası dönemdeki kadınlarda % 10-40 oranında vajinal kuruluk görülmektedir.
Vajinal kuruluğun nedenleri: 
Vajinal kuruluğun en önemli nedeni; östrojen seviyesinin azalmasıdır. Vajinal ıslaklığı ve nemi sağlayan östrojen hormonu sayesinde aynı zamanda vajinanın esnekliği ve asidik ortamı da sağlanmış olur. Bu asit ortam enfeksiyonlara karşı vajinayı dirençli hale getirir. Menopozun yerleşmesiyle birlikte östrojen düzeyi düşünce; vajina daha ince, daha az elastik ve daha hassas bir durumda olur. Menopozdan başka; doğum, emzirme, yumurtalıkları etkileyen kanser (kemoterapi / radyoterapi=ışın) tedavileri, yumurtalıkların alınması, bağışıklık sistemi bozuklukları, sigara içilmesi gibi durumlarda da östrojen düzeyleri azalır, bu da vajinal kuruluğa neden olabilir. Ayrıca vajinal duş denilen vajina içinin yıkanması da vajinal kuruluğa neden olabilir.
Tedavi:
Vajinal kuruluğun tedavisinde; vajinal östrojen krem veya fitiller kullanılır. Çoğu kez haftada iki veya üç kez kullanılması yeterli olur. Ancak vajinal kuruluğun yanı sıra menopozun diğer belirtileri de varsa ağızdan alınan hapla hormon tedavisi de uygun olabilir. Vajinal kurulukta dikkat edilmesi gereken diğer konular arasında; yeterince hazır olmadan, vajinal ıslaklık sağlanmadan cinsel ilişkiye girmemek ya da cinsel ilişki öncesinde vajinal lubrikan yani kayganlaştırıcı uygun jeller kullanmak gelir. Ayrıca köpüklü küvette banyo yapmamak ve vajinal duş yapmamak uygun olur.

Bu makale 17 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Prof. Dr. Mehmet Cem Turan

Etiketler
Vajinal kuruluk sebepleri
Prof. Dr. Mehmet Cem Turan
Prof. Dr. Mehmet Cem Turan
İstanbul - Kadın Hastalıkları ve Doğum
Facebook Twitter Instagram Youtube