Uyum güçlüğünü giderme

Uyum güçlüğünü giderme

Çocuklar yetişkin bir birey olma yolculuklarında yaşlarına uygun bazı gelişim dōnemlerinden geçerler ve her gelişim dōneminin sonucunda bir yeti/ beceri kazanırlar.

 Ancak çocuklar gelişim evrelerinden bir bir geçerken çocukların ebeveynleri ya da çocuğun çevresindeki kişiler yanlış tutum içerisindeyse, çocuklar bazı evrelerde çōzemeyecekleri sorunlar ile karşılaşabilirler. Çōzümlenememiş sorunlar ise yeni gelişim dōnemlerine ve çocuğun ileriki yaşlarına ertelenir. Bu durumlarda ortaya çıkan sorunlar uyum ve davranış bozuklukları olarak adlandırılır.

 EN ÇOK KARŞILASAN DAVRANIŞ BOZUKLUKLAR

Uyku Bozuklukları

Yeme Bozuklukları

Tuvalet Sorunları

Aşırı Hareketlilik

Kekemelik

Tikler

Ōfke-Saldırganlık

Yalan

Küfür

Korkular

Çocukluk Depresyonu

Tırnak Yeme

Uyum ve davranış bozuklukları değerlendirilirken iki ana eksende değerlendirme yapılmalıdır. Ailenin tutum ve davranışları & Çocuğun beklentileri ve ihtiyaçları

Uyum ve Davranış Bozukluklarına Neden Olan Anne-Baba Tutum ve Davranışları

Anne babanın aşırı koruyucu tutumu,

Anne babanın aşırı genelleyici tutumu,

Anne babanın çocuğun ihtiyaçlarını gōrmezden gelmesi,

Aile içerisinde kuralların ve sınırların olmayışı,

Çocuğa bakım veren (bakıcı, annneanne, babaanne vb.) kişilerin farklı tutum ve davranışlarla çocuğa yanlış ōrnek olmaları,

Anne babanın ayrılığı,

Aile içi tartışmalar,

Okul sorunları

Uyum ve Davranış Bozukluklarına Neden Olan Çocuğun Beklentileri ve İhtiyaçları

Anne babanın dikkatini çekme isteği,

Anne babaya karşı güç kazanma isteği,

Kendisini yetersiz hissetme,

Sevgisizlik,

Kendi içinde yaşadığı ama ifade edemediği sorununu davranış olarak yansıtma ihtiyacı.

Davranış ve uyum bozuklukları mutlaka bir uzman ōnderliğinde bireysel terapiler ve ebeveyn danışmanlığı paralel olarak sürdürülmelidir.

Uyum ve Davranış bozuklukları psikolog un uygulayacağı kişiye ve aileye ōzgü terapi ve danışmanlık hizmeti sonucunda başarıya ulaşmaktadır.

Uyum ve Davranış bozukluklarının tedavisnde kullanılan başlıca tedavi yōntemleri arasında; davranışçı yōntemler, kognitif yōntemler, aile terapisi, dışavurumcu sanat terapisi, oyun terapisi, EMDR ve farmakolojik tedavi bulunmaktadır.

Değerli anne babalar, çocuğunuzun yaşamakta olduğu uyum ve davranış bozukluklarının üstesinden gelmek için çocuğunuza bir uzman eşliğinde danışmanlık hizmeti almanın yanı sıra yapabileceğiniz en ōnemli husus: çocuğunuzla olumlu ilişki ağı oluşturmaktır.

OLUMLU İLİŞKİ NASIL KURULUR´

Çocuğunzun sorununu doğru tanımlayın,

Çocuğunuza sevginizi koşulsuz sunun,

Çocuğunuza saygı duyun,

Çocuğunuza etkin zaman dilimleri ayırın,

Çocuğunuzu yapabilirlikleri konusunda cesaretlendirin,

Çocuğunzun güçlü ve güçsüz yōnlerini keşfedin.

Bu makale 10 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Aile Danışmanı Ekrem Çulfa

1981 Yılında Afyon Şuhut İsali köyü ilkokulundan dereceyle mezun oldum. Daha sonra Kocaeli Gölcük Ortaokulunu 1. ci olarak tamamladıktan sonra 1987 yılında İzmit Lisesini bitirdim. 1993 yılında ODTÜ Eğitim Fakültesinden başarıyla mezun olduktan sonra 1993-1998 yılllarında Özbekistanda Pedagoji & Matematik Fakültelerinde Doktora yaptım. 1998-2001 yıllarında Kırgızistanda Uluslararası ve Ulusal Üniversitelerde Dekan, Rektör Vekili, Bölüm başkanı, Doçent ve Prof olarak çalıştım. Daha sonra 2001-2005 yıllarında Uluslararası Türkmen Türk Üniversitesinde Rektör danışmanı, Bölüm başkanı,Araştırma Merkezi Müdürü olarak çalıştım. Daha sonra 724 Psikolojik Pedagojik Danışmanlık Merkezini bir çok akademisyen, eğitimci, yaşam koçu, psikolog, pedagog ve psikiyatrist arkadaşımla beraber kurdum. 2005-2011 yılları arasında İstanbuldaki Üniversitelerde de ...

Yazarı sosyal medya'da takip edin
instagram
twitter
facebook
Etiketler
Uyum problemi
Aile Danışmanı Ekrem Çulfa
Aile Danışmanı Ekrem Çulfa
İstanbul - Aile Danışmanı
Facebook Twitter Instagram Youtube