Aile sorunlarinin çözümünde kurtuluş çoğunlukla elimizde

Aile sorunlarinin çözümünde kurtuluş çoğunlukla elimizde

Aile Sorunlarinin Çözümünde kurtuluş çoğunlukla elimizde   

Aile içinde kronikleşmiş sorunlar vardır. Bu sorunlar kuşaktan kuşağa aktarılan ve çoğu zaman içinde olanların tanımlayamadığı ve çözümleyemediği konulardır. Öyle ki  bu sorunlar aile üyeleri tarafından kanıksanmış olup artık çözüm için bir yolun aranmadığı pozisyondadır. Çoğu zaman yokmuş gibi davranılır ve kimse sorunun bir parçası olabilme ihtimalini düşünmez. Suç hep diğerinindir ve herkes kendince çok haklıdır. Bu durumda çözümsüzlük kader olmuştur.

Aile bir sistemdir ve aile üyelerinin her biri bu sistemin birer parçasıdır. Dolayısıyla üyelerden birinin yaşadığı sorun diğerlerine de yansır ve sorun çok boyutlu yaşanmaya başlar. Bu süreçte aile üyeleri arasında bir sınır olmazsa sorunlar derinleşip kronikleşmeye başlar.  Aile Terapisinde aile üyelerinin tamamı terapiye dahil edilerek sorunlara çözüm odaklı yaklaşımlar ve terapi teknikleri ile kalıcı çözümler üretilir. 

Çünkü asıl sorun ne yaşadığımız değil  Nasıl yaşadığımızdır. Sorunu nasıl algılayıp ona nasıl tepki gösterdiğimize göre sorun ya çözümlenir ve işlevsel hale gelir, ya da derinleşip kronikleşir. İnsan içindeki durumu göremez. En yakınına kördür. Çünkü bir şeyi sağlıklı görmemiz için belli bir mesafeden bakmak gereklidir. İçinde bulunduğumuz duruma bir de duygusal süreçler eklendiği için bazen sorunlar içinden çıkılmaz hal alır. Bu, sorunun çıkılmaz olduğunu değil, bizim o süreçte çıkılmaz halde algılayıp yaşadığımızı gösterir.

Dolayısıyla bu durumlarda dış destek çok önemlidir. Ancak bu dış destek objektif gözle bakabilecek ve süreci yapılandırabilecek donanım ve güvenilirlikte olmalıdır. Aksi halde sorunları yansıttığımız kişi eğer daha da sağlıksız değerlendirecek biri ise sorun içinden çıkılmaz hal alır. Bu yüzden çözüm odaklı olmalı, çözümü doğru yerde aramalıyız.

Aile Terapisi bir çoğumuzun zannettiğimiz aksine kalıcı ve sağlıklı çözümler üretebilmektedir. Ancak terapide düzenlilik ve devamlılık önemlidir. Eğer inanır güvenir çabalanır ve gerekli bedel ödenirse ki bedel ödenmeden asla sonuç alınamaz Allah ın izniyle sorunlarla başetme yöntemleri geliştirilebilir. Şayet gerekli olan bu şeyler yapılmazsa tabi ki sorunlar kısırdöngü olarak hayatımızda sürekli tekrarlanır. Aile Evlilik Çift Sorunları ve Çözümleri Danışmanı Dr. Ekrem Çulfa

Bu makale 9 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Aile Danışmanı Ekrem Çulfa

1981 Yılında Afyon Şuhut İsali köyü ilkokulundan dereceyle mezun oldum. Daha sonra Kocaeli Gölcük Ortaokulunu 1. ci olarak tamamladıktan sonra 1987 yılında İzmit Lisesini bitirdim. 1993 yılında ODTÜ Eğitim Fakültesinden başarıyla mezun olduktan sonra 1993-1998 yılllarında Özbekistanda Pedagoji & Matematik Fakültelerinde Doktora yaptım. 1998-2001 yıllarında Kırgızistanda Uluslararası ve Ulusal Üniversitelerde Dekan, Rektör Vekili, Bölüm başkanı, Doçent ve Prof olarak çalıştım. Daha sonra 2001-2005 yıllarında Uluslararası Türkmen Türk Üniversitesinde Rektör danışmanı, Bölüm başkanı,Araştırma Merkezi Müdürü olarak çalıştım. Daha sonra 724 Psikolojik Pedagojik Danışmanlık Merkezini bir çok akademisyen, eğitimci, yaşam koçu, psikolog, pedagog ve psikiyatrist arkadaşımla beraber kurdum. 2005-2011 yılları arasında İstanbuldaki Üniversitelerde de ...

Yazarı sosyal medya'da takip edin
instagram
twitter
facebook
Etiketler
Aile baskısı
Aile Danışmanı Ekrem Çulfa
Aile Danışmanı Ekrem Çulfa
İstanbul - Aile Danışmanı
Facebook Twitter Instagram Youtube