Aile, evlilik ve/veya ve özel hayatta başarısız olduğunuzda neler yapabilirsiniz? bu durumla nasıl başa çıkabilirsiniz?

Aile, evlilik ve/veya ve özel hayatta başarısız olduğunuzda neler yapabilirsiniz? bu durumla nasıl başa çıkabilirsiniz?

Ailevi ve özel hayatta başarısız olduğunuzda zaman zaman kendinizi güçsüz hissetmeniz normal.

Ama bu duygulara kapılmayıp, tekrar ayağa kalkmak sizin elinizde. Sadece kendinize ve sevdiklerinize şans tanıyın ve bu önerileri dikkate alın.

“Yetersiz bir insanım” diye düşünüyorsanız

Kendinizi “zeki değilim”, “zengin değilim” , “yeteri kadar güzel değilim” gibi düşüncelerle zehirlemeyin.
Daha çok kendinize ne olamadığınızı değil, kim olduğunuzu hatırlatın. Anlaştık mı?

“Bir amacım yok ki” diye düşünüyorsanız

Amacınız sizin kaybedebileceğiniz bir olgu değildir.
Amacınız sizin bir parçanızdır. Amacınız kalbinizin içindedir. Amacınızı dışarılarda bir yerlerde değil içinizde aramalısınız.
Siz nefes alıyorken amacınız da sizinle birlikte nefes alıyor zaten. Şimdi ne gibi sonuçlara ulaştınız?

“Herkes gibi olmalıyım” diye düşünüyorsanız

Her insan farklıdır. “Herkes şuraya gidiyor, ben de gitmeliyim”, “Herkes şunu yapıyor ben de aynısını yapmalıyım”
gibi düşünceler benliğinizi köreltir. Başkasının ikinci versiyonu olmaktansa kendinizin ilk versiyonu olmaya bakın.
Ruhunuzun istediği müzikleri dinleyin, kendi tarzınızda kıyafetleri tercih etmeye bakın, kalbinizin götürdüğü yere gidin.

”Güçlüymüş gibi davranmalıyım” diye düşünüyorsanız

Bütün maskelerinizi ve kostümlerinizi yere bırakın. Saklanmak için kurduğunuz bütün kalelerinizi yıkın.
Diğerlerinin sizi tam olarak görmesini sağlayın ve kendinizi ‘gerçekten sevilmeye’ izinli bırakın. Bütün kusurlarınızla ve güçsüzlüğünüzle…

“Hayallerimi gerçekleştirmek için kapasitem yok” diye düşünüyorsanız

Hiçbir zaman bir lise, ya da üniversite diplomasının yokluğunu önünüzdeki aşılamayacak bir engel olduğunu düşünmeyin. Eğer bir amaç için çok tutkuluysanız ve o amacı yaparken var olduğunuzu hissediyorsanız, zaten bir yolunu bulacaksınız.

“Amacıma ulaşmazsam mutlu olamam” diye düşünüyorsanız;

Kaç insan kendilerine sihirli bir çubuğun değmesini bekleyerek, mutluluğu erteliyor? Mutluluk kader değildir, bir maceradır.
Yani mutluluğun gelecekte bir yerde olduğu düşüncesini aklınızdan çıkartın. Amacıma ulaşamadan mutlu olamayacağım düşüncesini aklınızdan çıkartın.
Şimdi ve burada mutlu olmaya bakın.

“Hayat ne kadar da zor” diye düşünüyorsanız

Bu düşünce sizi öyle limitliyor ki, yapılması çok kolay şeyleri bile gözünüzde büyütmenize yol açıyor. Hayatın bilgeliğine güvenin.
Hayatın sizden çok daha tecrübeli olduğuna inanın. Tecrübelerinizden öğrenmeyi bilin. Hayatın, size şekil vermesine izin verin.

“Anneme göre her şeyin suçlusu benim” diye düşünüyorsanız

Gücünüzü etrafınızdakilere vermeye son verin ve yaptığınız her şey için sorumluluğu elinize alın.

“Kimseden yardım istemem” diye düşünüyorsanız

Diğer insanlardan yardım istemeyi bir zayıflık göstergesi, sadece zayıfların yaptığı bir eylem olarak görmekten vazgeçin. Kimseye ihtiyacım yok,
ben güçlü ve hür bir insanım, yapmak istediğim şeyi tek başına yapabilirim düşüncesini bırakıp, nazikçe sormayı öğrenmelisiniz. Tek başına yapamayacağınızdan değil, yardım istemenin güçlü ve hür bir insanın yapacağı en cesurca eylemlerden biri olduğunun farkına vardığınızdan.

“Aşık olmak mı? Bir daha asla!” şeklinde düşünüyorsanız

Aşk acıtmaz, beklentiler acıtır. Kimse sevgi olmadan daha iyi değildir ve bunu içten içe siz de biliyorsunuz. Hepimiz sevgiyle varız ve sevgimizi yayarız. Sevgi sizin vazgeçebileceğiniz bir olgu değildir. Hayatın anlamı sevgiden geçtiğine göre, sevgiden vazgeçerseniz, hayattan vazgeçersiniz.

“Sevgilisiz çok mutsuzum” şeklinde düşünüyorsanız

Mutluluğunuzu sakın başka birine bağlı olduğunu düşünmeyin. Şimdiki mutsuzluğunuzun sebebinin bu düşünce olduğu mazeretini uydurmaktan vazgeçin. Sadece şu an nasıl mutlu olacağınızı düşünün. Bir eşle ya da yalnız.

“Hayallerimin peşinden koşamayacak kadar yaşlıyım” şeklinde düşünüyorsanız

İşiniz için hayalleriniz için tutkunuzu geri kazanmak için hiçbir zaman geç değildir. Her zaman kendinize yeni bir amaç, yeni bir hayal yaratabilirsiniz. Bunu zaten ruhunuz kendisi yapıyor ve ruhunuza limiti, bu zehirli düşünce ile siz koyuyorsunuz. Yaş kavramının sadece soyut bir kavram olduğunu unutmayın.

“Bu kadar acıdan sonra bir daha mutlu olamam” şeklinde düşünüyorsanız

Bu düşünce sizi geçmişe hapseder. Geçmişinizin hikayesini, bütün hayatınızın hikayesi yapmaktan vazgeçin. Yaralarınızı tecrübeye, zorlukları da fırsatlara çevirmeyi öğrenmeye bakın.

“Ne kendime ne de başkasına güvenemem” şeklinde düşünüyorsanız

Hepimiz hata yapıyoruz, hiçbirimiz mükemmel değiliz lakin bu demek değildir ki kimseye güvenilmez. Unutmayın güven insanları birbirine bağlayan bir tutkal gibidir. Ne zaman güven olmazsa, size destek olacak insan da yoktur.

Eğer bütün bu panzehirlere rağmen hala mutsuzsanı ve bir şeyler yolunda gitmiyorsa diğer Panzehirler için Psikologlara ulaşınız. Profesyonel yardım alınız.

Bu makale 14 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Aile Danışmanı Ekrem Çulfa

1981 Yılında Afyon Şuhut İsali köyü ilkokulundan dereceyle mezun oldum. Daha sonra Kocaeli Gölcük Ortaokulunu 1. ci olarak tamamladıktan sonra 1987 yılında İzmit Lisesini bitirdim. 1993 yılında ODTÜ Eğitim Fakültesinden başarıyla mezun olduktan sonra 1993-1998 yılllarında Özbekistanda Pedagoji & Matematik Fakültelerinde Doktora yaptım. 1998-2001 yıllarında Kırgızistanda Uluslararası ve Ulusal Üniversitelerde Dekan, Rektör Vekili, Bölüm başkanı, Doçent ve Prof olarak çalıştım. Daha sonra 2001-2005 yıllarında Uluslararası Türkmen Türk Üniversitesinde Rektör danışmanı, Bölüm başkanı,Araştırma Merkezi Müdürü olarak çalıştım. Daha sonra 724 Psikolojik Pedagojik Danışmanlık Merkezini bir çok akademisyen, eğitimci, yaşam koçu, psikolog, pedagog ve psikiyatrist arkadaşımla beraber kurdum. 2005-2011 yılları arasında İstanbuldaki Üniversitelerde de ...

Yazarı sosyal medya'da takip edin
instagram
twitter
facebook
Etiketler
Aile baskısı
Aile Danışmanı Ekrem Çulfa
Aile Danışmanı Ekrem Çulfa
İstanbul - Aile Danışmanı
Facebook Twitter Instagram Youtube