Sevgi bağımlısı mısınız ?

Romantik komedi filmlerinde, çoğu zaman hayatı yolunda gitmeyen ya da çok sıkıcı olan bir kişinin yaşamına biri girer ve bir beyaz atlı prens edasıyla bir anda bir sihir olmuş gibi tüm sıkıntılarından kurtulur ve artık çok mutlu olur. Kim böyle bir senaryoyu düşlemez ki ! Peki filmleri bırakıp etrafımıza bakalım. Tüm şarkılar aşktan bahsediyor, tüm dizileraşkla ilgili ve dahası tüm arkadaşlarımız aşk muhabbeti yapıyor. Etrafımız bu kadar aşkla dolu ve aşk duygusu bu kadar yüceltiliyor iken bir sevgilisinin olmaması kişi için oldukça sorun yaratabiliyor. Bazı kişiler bu sorunu yaşamlarındaki tüm problemlerinin nedeni olarak merkeze yerleştirince beraberinde olumsuz duygular yaşamaktadırlar.

Sevgi bağımlısı mısınız ?

SEVGİ BAĞIMLISI MISINIZ ? 

Romantik komedi filmlerinde, çoğu zaman hayatı yolunda gitmeyen ya da çok sıkıcı olan bir kişinin yaşamına biri girer ve bir beyaz atlı prens edasıyla bir anda bir sihir olmuş gibi tüm sıkıntılarından kurtulur ve artık çok mutlu olur. Kim böyle bir senaryoyu düşlemez ki ! Peki filmleri bırakıp etrafımıza bakalım. Tüm şarkılar aşktan bahsediyor, tüm dizileraşkla ilgili ve dahası tüm arkadaşlarımız aşk muhabbeti yapıyor. Etrafımız bu kadar aşkla dolu ve aşk duygusu bu kadar yüceltiliyor iken bir sevgilisinin olmaması kişi için oldukça sorun yaratabiliyor. Bazı kişiler bu sorunu yaşamlarındaki tüm problemlerinin nedeni olarak merkeze yerleştirince beraberinde olumsuz duygular yaşamaktadırlar. 
Sevgi bağımlısı olan kişiler, bir ilişkisi olmadıklarında oldukça rahatsız olurlar.Sevgilinin olması onlar için bir seçenek değil ihtiyaçtır. Bu durumla ilgili yaptıklarıdeğerlendirmeler çoğu zaman hatalar barındırır. Akıllarından sıklıkla “ Bir sevgilimin olmaması acınası biri yapar" “ Bir sevgilim yoksa herhangi bir aktiviteye katılmamında anlamı yok" “ Bir şeylerden keyif almam için başkalarına ihtiyacım var" “ Ancak birsevgilim var ise mutlu olabilirim “ gibi işlevsel olmayan düşünceler geçer. Bunun sonucunda üzüntü, çökkünlük, hayal kırıklığı, kızgınlık gibi duygular yaşarlar. Ve sonuç olarak yalnız kalmaktan çok korktukları için bir ilişkiden diğer ilişkiye koşarlar ve kendilerine uygun olmayan ve kötü davranan kişiler ile birlikte olurlar. İlişki sırasında arkadaşlar, aile gibi diğer sosyal destek sistemleri ile de bağlantı kurmak yerine tek odak noktaları hayatlarındaki kişi olur. Sürekli onu düşünür ve gitmesini engellemek için kendi tercihlerini belirtmez, karşısındakinin isteklerine sürekli uyum gösterir. Duygu durumunda ilişkinin gidişatına göre sürekli iniş çıkışlar yaşarlar. Sonuçta ilişkileri olsa da olmasa da mutsuzdurlar.

Aşağıda bağımlı ilişkinin özelliklerini inceleyebilirsiniz 
Kendilerini tükenmiş hissederler
Benlik sınırları net değildir
Sado-mazoşist davranışlar sergilerler
Olayları akışına bırakmaktan korkarlar
Riskten, değişiklikten ve bilinmeyenden korkarlar
Bireysel gelişimleri kısıtlıdır
Gerçek anlamda kimseyle yakınlık kuramazlar
Psikolojik oyunlar oynarlar 
Ancak karşılık almak üzere verirler 
Karşılarındakini değiştirmeye çalışırlar 
Kendilerini bir bütün hissedebilmeleri için birine ihtiyaçları vardır 
Çözümleri kendilerinin dışında ararlar 
Koşulsuz sevilmeyi ister ve beklerler 
Bağlanmayı reddederler 
Başkaları tarafından onaylanıp değer verilmek isterler 
Terk edilmekten korkarlar 
Eski, kötü hisleri tekrar tekrar yaşarlar 
Yakınlığı hem isterler hem de ondan korkarlar 
Diğer insanların duyguları üzerinde güçleri olduğunu düşünürler 
Güç oyunları oynarlar 

Sevgi Bağımlılığını Yenmek İçin Öneriler:
Öncelikle bu durumun sizin için avantaj ve dezavantajlarını düşünün ve bir yere not alın.
Tek başına, bir başkasına ihtiyaç duymadan yapabileceğiniz aktivitelere katılın 
Yalnız iken keyif alabileceğiniz, tatmin olabileceğiniz şeylerin listesini çıkarın ve keyif alıp almadığınızı test edin.
Yalnız olmanın avantajlarını düşünün.
Neden bir sevgiliye ihtiyacınız olduğunu yazın. 
Kendi başınıza gerçekleştirdiğiniz başarılarınızı listeleyin 
O kişiye neden ihtiyacınız olduğunu düşünün. Onun size sağladığı şeyleri kendinize verip veremeyeceğinizi anlamaya çalışın.
Bir takım ihtiyaçlar ile istek ve tercihler arasındaki farkı göz önünde bulundurarak, “ihtiyacım var\\\" ifadelerinizi “tercih ediyorum\\\" a dönüştürmeye çalışın. 

Bu makale 24 Ocak 2024 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Aile Danışmanı Ekrem Çulfa

1981 Yılında Afyon Şuhut İsali köyü ilkokulundan dereceyle mezun oldum. Daha sonra Kocaeli Gölcük Ortaokulunu 1. ci olarak tamamladıktan sonra 1987 yılında İzmit Lisesini bitirdim. 1993 yılında ODTÜ Eğitim Fakültesinden başarıyla mezun olduktan sonra 1993-1998 yılllarında Özbekistanda Pedagoji & Matematik Fakültelerinde Doktora yaptım. 1998-2001 yıllarında Kırgızistanda Uluslararası ve Ulusal Üniversitelerde Dekan, Rektör Vekili, Bölüm başkanı, Doçent ve Prof olarak çalıştım. Daha sonra 2001-2005 yıllarında Uluslararası Türkmen Türk Üniversitesinde Rektör danışmanı, Bölüm başkanı,Araştırma Merkezi Müdürü olarak çalıştım. Daha sonra 724 Psikolojik Pedagojik Danışmanlık Merkezini bir çok akademisyen, eğitimci, yaşam koçu, psikolog, pedagog ve psikiyatrist arkadaşımla beraber kurdum. 2005-2011 yılları arasında İstanbuldaki Üniversitelerde de ...

Yazarı sosyal medya'da takip edin
instagram
twitter
facebook
Etiketler
Bağımlılık belirtileri
Aile Danışmanı Ekrem Çulfa
Aile Danışmanı Ekrem Çulfa
İstanbul - Aile Danışmanı
Facebook Twitter Instagram Youtube