Tuvalet eğitimi korkulu rüyanız olmasın

Tuvalet eğitimi korkulu rüyanız olmasın

Tuvalet eğitimi, hiç kuşkusuz her anne babanın korkulu rüyası haline gelmektedir. Çocuk henüz tuvalet eğitimi kazanma sürecine gelmeden, bu sürecin nasıl gerçekleşeceği, nelerle karşılaşılacağını düşünmeye başladığını söyleyebilir. Ancak nasıl ki çocuk emeklemeyi, ayakta durmayı, yürümeyi, koşmayı öğrendiyse tuvalet eğitimini de kazanabileceği unutulmamalıdır. Bu nedenle sizlerde diğer tüm ebeveynler gibi çocuğunuza tuvalet eğitimini hızla kazandırmak istiyor olabilirsiniz. Peki ama nasıl? Tuvalet eğitimine başlamaya karar verdiğinizde, öncelikle çocuğunuzun buna hazır olup olmadığına karar verin. Çocuklarda tuvalet eğitimi için en ideal yaş aralığı 2 ile 2,5 yaştır. Bu nedenle çok erken ya da çok geç tuvalet eğitimi kazandırmaya çalışmak oluşabilecek problemlerle karşılaşmanıza neden olabilir. Aynı zamanda çocuklarda bireysel farklılığının göz önüne alınması, her çocuğun aynı gelişim özelliklerine sahip olmaması nedeniyle belirlenen yaş aralığında tuvalet eğitiminin kazanamamasına da neden olabilir. Yine tuvalet eğitimine başlamadan önce çocuğunuzun ilgisini çekecek, tuvaleti geldiğinde o kelimeyi ifade etmesini sağlayacak, kelimeleri önceden belirlemek süreçte sizlere kolaylık sağlayacaktır.

Bu kelimeler aile içinde kullanılan ve çocuğunuzun kolayca söyleyebileceği şekilde olmasına özen gösterin. Bununla birlikte çocuğun tuvalet ihtiyacı oluğunda, size söyleyebilmesini sağlayacak cesaretlendirmelerde mutlaka bulunun. Çocuk tuvaletini yaptıktan sonra size haber vermediğinden, cesaretini kıracak ifadeler kullanmaktan kaçınarak daha erken söylemesine yönelik yine cesaretlendirin. Mutlaka her başarıda sevgi sözcükleri, gülümseme, sarılma gibi temas kurmaya özen gösterip küçük ödüllerle davranışı pekiştirin. Çocuğunuzun gelişimine uygun lazımlık veya klozete uygun oturma yeri alın. Burada en dikkat edilmesi gereken şeylerden bir tanesi çocuğunuzun otururken ayaklarının yere değmesidir. Çünkü bağırsak hareketleri başladığında çocuk yerden destek alıp,, olası herhangi bir korku ya da zorlanmada güven duygusunun sarsılmamasını sağlayacaktır. Çocuğunuzun sizden ne zaman isterse yardım alabileceği inancını sağlamada kendisine güven verin. Ara ara bezini çıkartarak dolaşmasına izin verip, her ortamda lazımlığın göz önünde olmasına dikkat edin. Aynı zamanda belirlemiş olduğunuz kelimelerle arada kendisine küçük hatırlatmalar yapın. Bu süreç içinde belirli rutininizi mutlaka oluşturun.

Kahvaltı, öğle yemeğim akşam yemeği, banyo sonra gibi bağırsak hareketlerinin başladığı herhangi bir zamanda kendisini lazımlığa götürmek, lazımlığı görmesini sağlamak işinizi kolaylaştıracaktır. Çocuk bezine ya da kilotuna kakasını yaptığında onu lazımlığın ya da klozetin yanına alıp bez ya da kilotunu onun gözünün önünde lazımlığa ya da klozete boşaltın. Çocuk bu süreçte kakanın nereye gitmesi gerektiğini görecektir. Bunların yanı sıra tuvalet eğitimini kazandırmada kullanılan görsel kartlardan, yaşına uygun hikaye kitaplarından yararlanabilirsiniz. Bu hem çocuğunuzla güzel zamanlar geçirmenize hem de tuvalet eğitimi kazandırmaya katkı sağlayacaktır. Gündüzleri tuvalet eğitimini sağlarken geceleri belirli aşamalarda alt bezine devam edebilirsiniz. Asıl amaç gündüz tuvalet kontrolünü sağlayabilmektedir. Bir anda hem gece hem de gündüz tuvalet eğitimini sağlamaya çalışmak oldukça zorlayıcı bir hal almasına neden olabilir. Gündüzleri tuvaletini kontrol edebilmekte sorun olmasa da geceleri oldukça zorlanıyoruz diyebilirsiniz. Bilinmesi gerekir ki gece tuvalet kontrolünü sağlamak haftalar hatta aylar sürebilir. Bu nedenle çarşafın altına naylon sermeye devam edilebilir, gece belirli saatlerde kendisini kaldırma gibi davranışlarda bulunabilirsiniz. Fakat çocuk altını ıslatmış bir şekilde sabah uyandığında kendisini utandıracak, korkutacak ifadeler kullanmamaya dikkat edip, görmezden gelebilirsiniz. Kendisiyle birlikte çarşafını değiştirme gibi eylemlerde bulunmak uygun olacaktır.

Gece alt ıslatma problemleri ile karşılaşmak tuvalet eğitiminin kazandırılamamasından kaynaklı olduğu anlamını taşımaz. Bu nedenle farklı psikolojik ya da biyolojik problemler, çocuğun gece alt ıslatmasına kimi zaman gündüzleri de alt ıslatmalara neden olabileceği göz önüne alınmalıdır. Çocuklarda gece uyanma, tuvalete gitme gibi gereken olgunluk henüz tam anlamıyla gelişmemesinden dolayı sizin desteğine ihtiyaç duyabilir. Bu süreçte olabildiğinde uyumadan önce sıvı tüketimini azaltma, kuru geçen geceleri ödüllendirme gibi yaklaşımlar yine tuvalet eğitimini kazandırılmasında etkili olacaktır. Verilen eğitimin sıklıkla olumsuzluklarla sonuçlanmasının en önemli nedenlerinden biri çocuğun eğitime hazır olmamasıdır.  Aksi durumlar karşısında kalmanız ve ısrarla kazandırılamayan tuvalet eğitiminde alan uzmanlarından destek alabileceğiniz de unutulmamalıdır.

Bu makale 26 Ekim 2020 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Uzm. Psk. Harun Aysever

Harun Aysever, İlk ve orta öğretiminin ardından, lisans eğitimine Yakın Doğu Üniversitesi Psikoloji bölümüne başlamış ve lisans eğitimini dereceyle tamamlamıştır. 2016 yılında Yakın Doğu Üniversitesi Özel Eğitim Bölümünde yüksek lisans öğrenimine başlayıp Özel Eğitim bölümünde lisans dersleri vermeye başlamıştır. Bilim uzmanlığı derecesi almaya hak kazandıktan sonra Doktora programına başlayıp derslerini tamamlamış yeterlilik sınavına girmeye hak kazanmıştır. Yüksek öğrenim, uzmanlık ve çalışma yılları sürecince çeşitli çalıştay, kongre ve seminerlere katılmıştır. Ulusal ve Uluslararası makale ve bildiriler sunmuştur. Günümüzde kendi alanındaki tüm yenilikleri ve gelişmeleri yakından takip ederek şuan kurucu oluğu EKOL Psikolojik Danışmanlık merkezinde çocuk, ergen ve yetişkin olan bireylere terapiler vereye başlamıştır. Aynı zamanda b ...

Etiketler
Tuvalet eğitimi
Uzm. Psk. Harun Aysever
Uzm. Psk. Harun Aysever
Hatay - Psikoloji
Facebook Twitter Instagram Youtube