Tıkanırcasına yeme bozukluğu nedir ?

Tıkanırcasına Yeme Bozukluğu, kısaca ; bireyin kontrolün kaybolması sonucu tamamen doyana kadar yemeye devam etmesi ve sonrasında kendini suçlu hissedip kendine kızma davranışı göstermek olarak tanımlayabilir. Tıkınırcasına yeme bozukluğu inkar edilemez bir şekilde yaygın olmasına rağmen, çoğu kişi tarafından hala bilinmeyen bir durumdur.

Tıkanırcasına yeme bozukluğu nedir ?

Tıkınma davranışı sergileyen bireylerde, bu eylemi yaparken, suçluluk duygusunun eşlik etmesi ve bu eylemi ya yalnız başına ya da etrafındaki bireylerden gizlenerek yapılıyor olması bu bireylerde düşük bir benlik saygısı(özgüven) olduğunun göstergesidir.

Dsm-5 tanı kritelerleri el kitabında ‘’Tıkanırcasına Yeme Bozukluğu’’ teşhisini kişiye koyabilmemiz için iki önemli koşuldan bahsediyor.

  1. Kişinin belirli bir zaman içerisinde (örneğin herhangi bir ki saat içerisinde) ve benzer koşullar içinde, bir çok insanın yiyebileceği miktardan çok daha fazla ölçüde yiyecek tüketmesi,
  2. Bu atak sırasında (1. maddede yer alan) yeme davranışı üzerinde kontrolünün olmaması( örnek olarak yemek yemeği durduramama,neyi ne kadar yediğini kontrol edememe duygusu) yaşamasıdır.

Tıkınma eyleminin süresi ise; 6 ay süresiyle, haftada en az 2 atak geçirmesi olarak belirtilmiştir.

Tıkanırcası Yeme Bozukluğu olan bireyler yiyeceği, hissettikleri olumsuz duyguları ve duygusal sıkıntılarıyla kısa sürede başa çıkma aracı olarak kullanırlar.

Yiyecek, yüzleşilmeyen ve tanımlanmayan duyguların yol açtığı kaygıyı bastıran bir ‘’uyuşturucuya’’ dönüşebilir. Bu bireyler, açlık ya da doyuma işaret eden fizyolojik uyarıları algılayamazlar.

Bilinçaltlarında yatan gereksinimlerin ve çatışmaların doğurduğu her türlü çatışmayı gidermek için yiyeceğe koşarlar.

Yemek yeme davranışları, zihnini ye ekle meşgul eder hale getirmesi temelde yer alan sorunları bastırma yolu olur.

Yeme eylemi hedefinde daha iyi hissetmeyi, duyguları bastırmaya çalışma hedefi barındırır.

Sıkıntı veren duygular bastırılıp ertelenerek, bilinen bir biçime ‘’atıştırmaya’’ dönüştürülür.

TıkanırcasınaYeme Bozukluğu tedavisinde, birey için yediklerinin ne anlam ifade ettiğine odaklanılır. Çünkü yediklerimiz, yeme şekillerimiz ve yerken hissettiklerimiz kimliklerin birer yansımasıdır.

Bu duyguya sahipseniz ve bu davranışı sergiliyorsanız, kontrol duygunuzu oluşturamıyorsanız profesyonel destek almayı ihmal etmeyiniz.

Bu makale 4 Ağustos 2022 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Uzm. Psk. Heval Karakoç

Uzman Psikolog Heval Karakoç, lisans eğitimini Bahçeşehir Üniversitesi, Yüksek Lisans eğitimini Klinik Psikoloji üzerine, hastane deneyimini de Fransız Lape Hastanesi'nde başarıyla tamamlamıştır. Dr. Ayşe Meltem Budak’ın gerçekleştirdiği ‘’Mindfulness’’ eğitimlerinde, 2 yıl boyunca  Dr. Ayşe Meltem Budak’ın asistanlığı yapıp, eğitimde aktif bir rol oynamıştır.Ayrıca Heval Karakoç, İtalya’da çeşitli psikolojik eğitimlere katılmıştır. Heval Karakoç Psikodinamik Psikoterapi, Çözüm Odaklı Terapi, Bilişsel Davranışçı Terapi, Şema Terapisi,Gestalt Terapi konuların da eğitimlerini başarıyla tamamlamıştır. Heval Karakoç Toplumsal Cinsiyet Temelli Eşitsizliklere, Mobbinge, Kimlik Yöneliminden Ötürü Dışlanma Problemlerine karşı büyük bir duyarlılıkla yaklaşmaktadır. Bu eşitsizliklerin insanda yarattığı problemleri kişinin çözmeye çalışmasında yardı ...

Etiketler
Psikolojik destek
Uzm. Psk. Heval Karakoç
Uzm. Psk. Heval Karakoç
Bursa - Psikoloji
Facebook Twitter Instagram Youtube