Terk edilme korkusu nedir ?

Terk edilme korkusu genç, yetişkin ve hatta bebeklerde dahi görülen korkulardan biridir. Güven duygusundan yoksun evlilik ve ilişkilerde görülen bu korku, bireyin bağlanmış olduğu kişinin kendisini bırakıp gideceğinden, terk edeceğinden korkması durumudur.

Terk edilme korkusu nedir ?

Terk edilme korkusu, kişinin sevdiği insanlar tarafından terk edilme düşüncesine karşı geliştirdiği yoğun ve kontrol edilemeyen korkudur.

Terk edilme korkusu yoğun olarak çocuklarda görülmektedir. Çocuklar, anne ve babalarının onları terk edeceğine karşı yoğun bir korku beslemektedirler.

Yoğun olarak hissedilen terk edilme korkusu, bireyin hayatını,sosyal yaşamını ve ilişkilerini bu korku üzerine değiştirmeye ya da inşa etmesine neden olmaktadır. Terk edilme korkusu yaşayan kişiler, öncelikli olarak kendisinden ziyade kaybetmekten korktuğu kişilere öncelik verir.

Terk edilme korkusunun kontrol edilmeyen ve yoğun yaşanılan durumlarda bireylerde depresyon, kaygı bozukluğu, öfke kontrol sorunları, iletişim sorunları ve özgüven eksikliği gibi pek çok rahatsızlık yaşanmasına sebep olabilir.

 

Terk Edilme Korkusu Nedenleri nedir ?

Terk edilme korkusu her bireyde farklı nedenlerle ortaya çıkmaktadır. Öncelikli neden, kişinin bebeklik ve çocukluk çağında ebeveynleriyle kurmuş oldukları bağın ‘’kaygılı bağlanma’’ olması gelir.

Bebeklerin güven duyguları, anneleriyle kurmuş olduğu iletişimle şekillenmektedir. Annenin bebeği emzirmesi, bebeğinin bakımını sağlaması ve yanında olması, bebeğin güven duygusu gelişmesinde önemli ve öncelikli bir rol oynar.

 

Bebeğin/çocuğun, büyüme evresinde baba figürünün olmaması da terk edilme korkusu yaşamasına neden olabilmektedir. Babanın olamması, öfke kontrol problemi, özgüven sorunu yaşamasına sebep olabileceği gibi terk edilme korkusunada yol açabilir.

 

Diğer nedenleri arasında, sevgilisi veya eşi tarafından terk edilecek korkusu yaşamasıdır. Duygusal ilişkisinde yaşanabilecek ani bir terk edilme durumu, bireyin güven duygusunu sarmakta ve sonrasında oluşturacağı ilişkilerinde de terk edilme korkusu yaşamasına neden olabilir.

 

 

Terk Edilme Korkusu Hisseden Kişinin Gösterdiği Davranışlar kısaca ;

 

  • Kendisini sevgiye layık görmemek
  • Terk Edilme korkusu sebebiyle sıkça partnerini değiştirmesi
  • Terk edilme korkusu yoğun olduğu için karşısındaki kişinin üzerine fazlaca düşülmesi, karşı tarafı zaman zaman bunaltması
  • Partnerlerine veya arkadaşlarına yoğun olarak bağlanması
  • Öfke sorunu yaşaması
  • İkili ilişkilerde karşısındaki insanlarımemnun etmeye fazlaca çabalama, bireyin kendisini ikinci plana atması

 

 

Bu korkuyu yaşıyorsanız, uzman bir psikologdan psikoterapi desteği alınması gerekebilir

Bu makale 4 Ağustos 2022 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Uzm. Psk. Heval Karakoç

Uzman Psikolog Heval Karakoç, lisans eğitimini Bahçeşehir Üniversitesi, Yüksek Lisans eğitimini Klinik Psikoloji üzerine, hastane deneyimini de Fransız Lape Hastanesi'nde başarıyla tamamlamıştır. Dr. Ayşe Meltem Budak’ın gerçekleştirdiği ‘’Mindfulness’’ eğitimlerinde, 2 yıl boyunca  Dr. Ayşe Meltem Budak’ın asistanlığı yapıp, eğitimde aktif bir rol oynamıştır.Ayrıca Heval Karakoç, İtalya’da çeşitli psikolojik eğitimlere katılmıştır. Heval Karakoç Psikodinamik Psikoterapi, Çözüm Odaklı Terapi, Bilişsel Davranışçı Terapi, Şema Terapisi,Gestalt Terapi konuların da eğitimlerini başarıyla tamamlamıştır. Heval Karakoç Toplumsal Cinsiyet Temelli Eşitsizliklere, Mobbinge, Kimlik Yöneliminden Ötürü Dışlanma Problemlerine karşı büyük bir duyarlılıkla yaklaşmaktadır. Bu eşitsizliklerin insanda yarattığı problemleri kişinin çözmeye çalışmasında yardı ...

Etiketler
Terkedilmek
Uzm. Psk. Heval Karakoç
Uzm. Psk. Heval Karakoç
Bursa - Psikoloji
Facebook Twitter Instagram Youtube