Takıntılı düşüncelerimden nasıl kurtulabilirim? takıntılardan kurtulmak

Obsesif Kompulsif Bozukluk (OKB) Hakkında Bilmeniz Gerekenler

Takıntılı düşüncelerimden nasıl kurtulabilirim? takıntılardan kurtulmak

Takıntılı Düşüncelerimden Nasıl Kurtulabilirim? Takıntılardan Kurtulmak

 

Gün içinde sıkça aObsesif Kompulsif Bozukluk (OKB) Hakkında Bilmeniz Gerekenlerklımıza gelen ve bize sıkıntı veren, düşünmeyi durdurmanın zor olduğu, saçma olduğunu bildiğimiz halde zihnimize gelmesine engel olamadığımız, günde en az 1 saat bizi meşgul edip işlevselliğimizi bozan her türlü imaj ve cümleler; bunun yanında bu düşüncelerin yarattığı gerginlikten kurtaran rahatlatıcı davranışlar ile karakterize her türlü durum bize obsesif kompulsif bozukluğu (OKB) hatırlatmaktadır. Düşüncelerin birer takıntıya dönmesi, düşünce içeriğine verdiğimiz önem ile başlar. Düşünceye karşı ne kadar duyarlı ve kaygılı olursak; düşünceler (acaba eşcinsel miyim, arabayı kilitledim mi, yolda başıma bir şey gelir mi, mikrop kapar mıyım vs.) o kadar sık gelir.

 

Takıntı Tedavisi - Obsesyon Tedavisi - Obsesif Kompulsif Bozukluk Tedavisi

 

Takıntılı düşünceler o kadar rahatsız edicidir ki kurtulmak için düşünceyi durdurmayı ve zihnimize gelmesini engellemeye çalışırız. Fakat bu engelleme sanılanın aksine takıntıların daha çok artmasına ve yerleşmesine sebep olur.

Düşüncelerle baş edemeyen kişi "kompulsiyon" denilen ve gerginliği azaltmak için yapılan bir takım davranışlar (sayı sayma, kontrol etme, tövbe etme, el yıkama vs.) Sergilese de aslında obsesyonları beslemekten başka bir şey yapmamış olur.

 

Nasıl tedavi olabilirimOKB Tedavisi

Hafif ve orta düzeylerde çoğu zaman sadece psikoterapi yeterli olabilirken; daha ağır vakalarda muhakkak ilaç tedavisi + psikoterapi önerilmektedir. Bilişsel Davranışçı Terapi (BDT) yöntemiyle kişi gün içinde kayıt tutarak öncelikle hangi konularda ve durumlarda obsesif ve kompulsif davranışlar sergilediği tespit edilir, aşamalı bir şekilde her bir obsesyon ve kompulsiyon ile çalışılır.

Tedavi süreci danışan/hasta için oldukça zor olsa da, yeterli istediğiniz ve ufacık bir çabanız ile birlikte seçtiğiniz uzman OKB siz bir hayata merhaba demenizi sağlayabilir.

Hiçbir şey için geç değildir. Harekete geçmek için biraz cesaret yeterli.

Bu makale 10 Mart 2022 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Uzm. Psk. Ezgi Didem Ayaltı

1986 yılında İstanbul'da dünyaya gelen Uzm. Psk. Ezgi Didem AYALTI,  lisans eğitimini 2005-2010 yılları arasında Bursa Uludağ Üniversitesi Psikoloji Bölümü'nde tamamladı. Ardından tezli yüksek lisansını 2013 yılında Haliç Üniversitesi Uygulamalı (Klinik) Psikoloji Bölümü'nde bitirdi.   Uzm. Psk. Ezgi Didem AYALTI , 15 yaş üstü bireylere, Anksiyete Bozuklukları ,Obsesif Kompulsif  Bozukluk,Takıntılar,Depresyon,Panık Atak,Sosyal Fobi,Stres Yönetimi ,Travmalar,Yas VE Ölüm,İlişkiİ Danışmanlığı ,Gebelik Danışmanlığı ,Kişilik  Bozuklukları, gibi alanlarda danışmanlık hizmeti vermektedir.   2008 yılında Pendik Devlet Hastanesi'nde stajyer psikolog olarak görev yaptı. 2010 yılında Bursa Uludağ Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi'nde 1 dönem psikiyatri servisinde resmi stajını tamamladı.  2012- 2013 yılları arasında Dragos Şifa Hastanesi'nd ...

Uzm. Psk. Ezgi Didem Ayaltı
Uzm. Psk. Ezgi Didem Ayaltı
İstanbul - Psikoloji
Facebook Twitter Instagram Youtube