Takıntı rahatsızlığı neler yol açabilir?

Takıntı rahatsızlığı neler yol açabilir?

Günlük hayatta çoğu insanda görülen takıntılar normal bir süre sonra kişide ileri boyutlara ulaşır.  Hastanın davranış ve duygularında oluşan değişiklikler iş yerinde ve sosyal hayatta zorluklara neden olur. Takıntılar hasta olan kişilerde baş edilemez hale geldiğinde sorunları da artırır. Kişinin yalnız kalmasına, depresyona girmesine ileri boyutlara geçtiğinde intihara teşebbüs etmesine bile neden olabilir. Bu takıntı rahatsızlığı bilimsel literatürde OKB olarak bilinmektedir.

Takıntı Rahatszılığı Neden Olur?

Takıntı, kişinin mutluluk seviyesinde önemli rol alan serotonin hormonunun aksamasından kaynaklı da oluşabilir. Serotonin hormonu ile kişide giderek artan takıntılar ters orantılıdır. Hormon seviyesinde azalma görülürken takıntılarda artış olur. Kişilerde, serotinin seviyesinde azalış görülmesi takıntıya, ilerlemesi durumunda da depresyon hastalığına yol açar. Beyin hücrelerindeki bu hormonda oluşan azalış,

Üretilen serotonini karşılayacak alıcı bölgelerin giderek azalması,

Alıcı bölgelere serotonin göndermede oluşan sorunlar,

Serotonin üretiminde temel amino asitlerden biri olan triptofan yokluğu

Araştırmalara göre kişide oluşan bu olumsuzluklar kişiden kişiye farklı tepkiler gösterir. Tepkilerin sonucunda, obsesif kompulsif bozukluk, anksiyete, panik atak ve aşırı öfkelenmeler görülebilir.

Bir diğer neden ise çocuklukta görülen travmaların ileriki dönemlerde oluşturduğu olumsuz etkilerdir. Genelde OKB, her 50 kişiden 1'inde görülmektedir ve 20-30'lu yaşlarda başlamaktadır fakat okul öncesi de dahildir. Travma ve genetik nedenlerden dolayı her yaş aralığında görmek de mümkündür.

Obsesif Kompulsif  Bozukluk Tehlikeli mi?

Kişinin düşünceleri, fikirleri ve dürtüleri bu grupta yer alır. Hasta kendi isteği dışında pek çok fikri ve düşünceyi zihninde devamlı soru işretleriyle sürdürür. Örneğin; evlerin numaraları, apartmanların kaç kat olduğu, otomobil plakaları gibi dikkat edilemeyecek detaylara takılır. Tüm bu düşünceler bireyin kontrolü dışında gerçekleşen obsesif takıntılar ve fikirlerdir. Belli bir zamandan sonra kişide anksiyete ve depresyon meydana gelebileceği için tedavi edilemediği müddetçe sorun açabilir.

Anksiyete, depresyon hastalığının dışında bireyde çeşitli sinir hastalıklarına, simetri ve titizlik takıntısına, sürekli kaygılı ve şüphe içinde olmaya, bağımlı kişilik bozukluğu görülmesine neden olabilir. Her bireyde OKB hastalığı farklı ataklar ve tepkiler verebilmektedir. Bu yüzden sonuçlarında tehlikeli durumlar da oluşacağına yönelik korkular oluşturabilir.

Bu makale 6 Temmuz 2021 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Uzm. Kl. Psk. Yasin İlker

Uzman Klinik Psikolog Yasin İlker Lisans eğitimini İzmir Üniversitesi psikoloji bölümünde tamamlamıştır. Sonrasında Yüksek lisans eğitimini Üsküdar Üniversitesi Klinik Psikoloji alanında tamamlamıştır. Staj görevlerini Yozgat Devlet Hastanesi, Yozgat Adliyesi, İzmir Narlıdere Huzurevi, Dokuz Eylül Üniversitesi Hastanesi ve NPİstanbul Beyin Hastanesi’nde başarıyla tamamlamıştır. İstanbul İRE Terapi ve Üsküdar Üniversitesi’nde asistan psikolog olarak görev almıştır. MMPI (Minnesota Çok Yönlü Kişilik Envanteri), Yale Brown Obsesyon Kompulsiyon Ölçeği, SCL-90 Belirti Tarama Testi, Çocuk Değerlendirme Testleri, Beck Anksiyete Ölçeği, Beck Depresyon Ölçeği gibi bir çok alanlarında ölçme ve değerlendirme yetkinliğine sahip olan Uzman Klinik Psikolog Yasin İlker aynı zamanda Bilişsel Davranışçı Terapi, Evlilik ve Çift Terapisi, Boşanma Adaptas ...

Etiketler
Okb
Uzm. Kl. Psk. Yasin İlker
Uzm. Kl. Psk. Yasin İlker
Ankara - Psikoloji
Facebook Twitter Instagram Youtube