Sporcu beslenmesi nasıl olmalıdır? işte size yanıt

Sporcu beslenmesi nasıl olmalıdır? işte size yanıt

Beslenme sporcunun performansını ve gelişimini doğrudan etkileyen bir faktördür.

İnternetteki bilgi kirliliğine bir nebze ışık tutabilmek için bütün püf noktalarını sizlerle paylaşacağım

İlk adım enerji hesabıdır ve kafaya göre değil formül doğrultusunda hesaplanır.

370+(21,6 x yağsız kütle) bu formül bize bazal metabolizma hızını verir. Daha sonra uygun spora dalına ve amaca göre fiziksel aktivite kat sayısı ile çarpılır ve “Enerji Gereksinimi” hesaplanır.

Günlük protein ihtiyacı (0,8-2 gr x kg) olarak kişinin yaptığı spora,şiddetine,amacına ve sporcu kimliğine göre değişir. Spordan önce ortalama olarak (0,15-0,25 gr x kg) olarak  spordan sonra ise (0,25-0,30 gr x kg) olarak hesaplanır ve diyet listesi düzenlenir.

Karbonhidratlar yapılan spor türüne ve amaca göre değişiklik gösterir fakat basit şeker değil kompleks bir karbonhidrat alımı olmalıdır. Günlük enerjinin %35-70 arasında farklılık gösterebilir. Ortalama olarak spordan önce (0,3-0,4 gr x kg) olarak düzenlenir. Spor sonrası toparlama süreci için (0,7-0,8 gr x kg) olarak ayarlanır.

Yağlar özellikle bitkisel kaynaklı çoklu ve tekli doymamış yağ asitlerini içeren seçilmelidir.?Örneğin zeytinyağ, fındık, balık, soya,kanola ve süt ve süt ürünlerin

Sıvılar elektrolit dengesizliği yaşanmaması kesinlikle ihmal edilmemelidir. Egzersiz öncesi (5-7 ml x kg) olarak sıvı alınmalıdır. Egzersiz sırasında her 20,25 dakikada bir 120-320ml su tüketilmelidir.

Bu oranlara ve yüzdelere kan bulgularınıza, yaptığınız spor türüne ve şiddetine,amacınıza sporcu kimliğinize göre diyetisyen karar verir.. Lütfen sadece spor salonunda haftada 2-3 gün ağırlık kaldıran kişiler kendi kendilerini sporcu olarak adlandırıp yüksek proteinli diyet yapmasınlar. Uzun vadede ciddi kalp-damar, karaciğer ve böbrek problemleriyle karşılaşabilirler.

Bu makale 18 Eylül 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Uzm. Dyt. Gonca Yaşar

Dyt. Gonca YAŞAR, 1975 yılında Antalya'da doğmuştur. Lisans öncesi öğrenimlerinin ardından Hacettepe Üniversitesi Beslenme ve Diyetetik bölümünü 1995 yılında bölüm 3.cüsü olarak İhsan Doğramacı Üstün Başarı Ödülü ve Öğrenci Bilim Teşvik Ödülü almıştır. Anadolu Üniversitesi Açık Öğretim Fakültesi İktisadi İdari Programlar Halkla İlişkiler bölümünü 2005 yılında bitirmiştir. Şu an Anadolu Üniversitesi Eczacılık Fakültesi Farmakognozi Ana Bilim Dalı Fitoterapi alanında yüksek lisansına devam etmektedir. 2008 Yılında Karbonhidrat Sayımı ve İnsülin Pompası Uygulama Eğitimi, 2010 yılında Bebek ve Çocuk Beslenmesi Eğitimi, 2012 yılında Spor Dişyetisyenliği Eğitimi, 2014 yılında Bariyatrik Cerrahi Diyetisyenliği Eğitimi gibi bir çok mesleki gelişim eğitimini başarıyla tamamlamış olan Dyt. Gonca YAŞAR, çalışmalarına Antalya'da bulunan özel muaye ...

Etiketler
Sporcu beslenmesi
Uzm. Dyt. Gonca Yaşar
Uzm. Dyt. Gonca Yaşar
Antalya - Diyetisyen
Facebook Twitter Instagram Youtube