Spor yaparken

Spor yaparken

Güzel bir günde sizde diğerleri gibi aktivitede bulunmak için spor yapmayı seçtiniz. Her şey gayet iyi gidiyor fakat o da ne ani bir kaza ve yazık ki yüzünüzü yere çarptınız burnunuz kanadı daha sonra farkına vardınız dişleriniz de zarar görmüş. Neler yapmak gerekir acaba.

 

         Diş travmaları sekiz grupta incelenir:

 

Dişe darbe gelmiş kron ve kök sağlam

Kron kırıkları

Kron kök kırıkları

Kök kırıkları

Diş eti yaralanmaları

Dişin yuvasından tamamen çıkması

Çene kemiği yaralanmaları

Süt dişi yaralanmaları

 

Aslında travmalarda önemli olan en kısa zamanda bir diş hekimine gitmektir. Düştünüz dişlerinizi yere çarptınız ve görünürde hiç bir şey yok. Unutmayın olmayacağı anlamına gelmiyor kazanın üzerinden bir yıl geçti ve dişinizde renkleşme başladı bembeyaz dişiniz artık kahve rengi. Keşke zamanında diş hekimine gitseydiniz. Çünkü dişiniz canlılığını kaybetti. İşte ilk gurubun komplikasyonu.

 

Dişinizin köşesi kırıldı travmaya bağlı olarak. Hemen diş hekiminize gittiniz. Kırık  bölgesini restore etti. Veya farkında değilsiniz ama kök bölgesinde de kırık var. Hekiminiz radyografi çekerek bunu tespit etti ve kanal tedavisi yaptı. Artık tek problem ileriki bir zamanda oluşacak renk değişikliği. Üzülmeyin bununda çaresi var artık diş hekimliği çok ilerledi. Dişte meydana gelen renk değişikliklerini düzeltebiliyoruz.

 

rekli dişlerde gelen etkilerin %20-40’ı diş eti yaralanması yaparken süt dişlerinde bu oran% 62’dir. Sürekli dişlerde kavga sırasında süt dişlerinde ise daha çok düşme sonucu yaralanma olur. Böyle durumlarda diş eti harabiyetine bağlı olarak dikiş atmak gerekebilir.

 

Diş hekimlerine çok sık acil durum telefonu gelir. Anne veya baba çocuğunun dişinin yuvasından çıktığını belirtir. Böyle bir durumda ebeveyn çocuğun ağzını bol soğuk su ile yıkamalı ve yapabiliyor ile dişi yuvasına oturtmaya çalışmalıdır. Eğer yapamıyor ise diş hekimine gidene kadar dişi bol su ile yıkayıp çocuğun dilinin altına koyup hızlı bir şekilde muayenehaneye gelmesi gerekmektedir. Zaten gerisi diş hekiminin tedavi prosedürlerini takip etmesi ile biter.

 

Yinede siz siz olun spor yaparken çok dikkatli olun. Sağlıklı mutlu günler

Bu makale 6 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Dr. Dt. Murat Okuyan

Etiketler
Spor yapmak
Dr. Dt. Murat Okuyan
Dr. Dt. Murat Okuyan
İstanbul - Diş Hekimi
Facebook Twitter Instagram Youtube