Şok diyetlere dikkat

Şok diyetlere dikkat

Diyet, kısıtlama anlamına gelmemelidir. Diyet kişinin ihtiyacı olan besin öğelerinin ve besin gruplarının kişiye “yeterli ve dengeli” verilmesi demektir. Çoğu kişi -özellikle bayanlar- diyet kelimesini duyduğu anda bile ürperirler. Neden? Çünkü popüler magazin kültürü maalesef insanları sıfır beden olmaya itmekte ve bunun yolunun da aç kalmaktan geçtiğini işlemektedir. Sizler gibi ben de gazete, dergi ve televizyonlarda bir sürü diyet listesi görüyorum. Genelde tek tip, besine dayalı diyetler oluyor bunlar. Sizlere bir haftada beş kilo verdirmeyi vaat ediyorlar. Kulağa hoş geliyor, dimi? Bir haftada beş kilo, her hafta beş kilo… Peki bu beş kilonun sizlere on kilo olarak geri dönmeyeceğinin garantisini verebiliyorlar mı? Cevap: Tabii ki de hayır!

Bu tarzda şok diyetler kişi sağlığı üzerinde tehlikeli sorunlara yol açabilir. Nasıl mı?

Diyet mutlaka kişiye özeldir ve kişinin biyokimyasal, antropometrik ve fiziksel bulgularına göre hazırlanır.

Diyetin %30’u (yaklaşık olarak) yağdan oluşmalıdır. Yani sıfır yağ tüketmek, kişiye yağdan kilo verdirtmeyeceği gibi yağlanmayı da arttıracaktır. Siz kilo verdiğinizi sanacaksınız oysaki kaybettiğiniz tek ağırlık su olacaktır. Unutmayın ki şişman insanların su oranları zaten düşüktür ve hayat kaynağı olan suyunu iyice boşaltmaya başlamış olacaktır. Bu da yaşam kalitesini aşağıya çekmek demektir.

Eğer ailenizde koroner kalp hastalığı, diyabet, bağırsak sorunları, hipertansiyon gibi kronik hastalık öyküleri varsa bu tip şok diyetlerle siz de bu hastalıklara yakalanma riskinizi %50 arttırıyorsunuz demektir.

Diyette mucize diye bir şey yoktur. Bu kiloları zaman içinde nasıl aldıysanız, vermek için de belli bir zamana ihtiyacınız olduğunu unutmamalısınız.

Kilo kaybı demek yağ kaybı demektir. Vücut suyunuzdan ya da kasınızdan kaybediyorsanız, bu tamamen yalancı kilo kaybıdır. Eski beslenme programına döndüğünüz zaman mutlaka su ve kas kaybını da yağ artışı olarak geri alacaksınız.

İnsan metabolizması çok akıllı bir sisteme sahiptir. Onu kandırmak pek de mümkün değildir. Şok diyetlerle vücudunuzu kandırmıyor hatta ve hatta onu uyarmış oluyorsunuz. “Zor günler geliyor, depo yapma zamanı!” dedirtiyorsunuz ve vücut yoğun bir açlık sonucunda tamamen yağ depolamaya endeksli çalışıyor. İşte bu yüzdendir ki insanlar beş kilo verdim, on kilo aldım diye yakınırlar. Bu nedenle sakın ola ki “şarlatan diyetler” dediğim şok diyetlerden medet ummayın. Biliniz ki bu tarz diyetler sizlere yarar değil ancak zarar verecektir.

Bu makale 14 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Dyt. Gamze Kaçar Bozkurt

15.10.1983 Almanya Herford doğumludur. İlk orta ve lise eğitimini Antalya'da tamamlamıştır. Beslenme bilimine olan özel ilgisi her zaman vardı ve ilk tercihini de yazarak Beslenme ve Diyetetik Bölümünü kazanmıştır. Erciyes Üniversitesi'nden çok güzel anılar ve güçlü bilgi birikimleriyle mezun olmuştur. Zayıflama, kilo alma, diyabet, fizik tedavi hastalıkları, hipertansiyon, koroner kalp hastalığı, tiroid hastalıkları metabolik sendromlar, onkoloji, hormonal problemler, çocuk beslenmesi, gebe ve emzikli beslenmesi üzerinde çalışmalar yapmıştır. Özel ilgi alanı obezite ve diyabet diyetisyenliğidir. 2007 yılında Nakipoglu Bilgi Hastanesi kurucu diyetisyeni olarak 2 yıl Konya’da hizmet vermiştir. Sonrasında 2009 yılında İstanbul Şişli’de kendine ait diyet ve güzellik merkezini açmıştır. 2013 yılında Türkiye’nin ilk vegan diyeti ki ...

Etiketler
Diyet yapmak
Dyt. Gamze Kaçar Bozkurt
Dyt. Gamze Kaçar Bozkurt
İzmir - Diyetisyen
Facebook Twitter Instagram Youtube