Çoklu kişilik bozukluğu

Çoklu kişilik bozukluğu

Çoklu kişilik bozukluğu, kişinin kimliğinin iki veya daha fazla kişiliğe bölünmesini ifade ediyor. Çoklu kişilik bozukluğu yaşayan kişiler genelde istismara uğramış kişilerdir.

Tanım

Çoklu kişilik bozukluğu oldukça ciddi bir durumdur. Kişi iki veya daha fazla kimliğe, kişilik durumuna bölünmüştür. Bunun yaşandığı durumlarda görülen hafıza kaybı, sıradan bir unutkanlıkla açıklanamayacak kadar farklı bir durumdur.

Çoklu kişilik bozukluğu genellikle farklı kişiliklere kümelenmeden çok bir çeşi parçalanma olarak görülür. Hastalığın yarattığı sorunlar, bir maddenin veya genel medikal durumun psikolojik etkilerinden çok uzaktır. Kimi uzmanlar çoklu kişilik bozukluğu hastalarının kolaylıkla hipnotize edilebildiğini ve bu hastaların semptomlarının iyatrojenik olduğunu, yani terapistin önerilerine karşılık olarak ortaya çıktığını düşünüyor. Öte yandan, bazı beyin görüntüleme çalışmaları bazı hastalarda kimlik geçişleriyle ilgili verilere ulaşabilmiş durumda.

Çoklu kişilik bozukluğunda hasta; kimlik, hafıza ve bilincini tek bir kişilikte toplamakta zorlanır. Hastanın birincil kimliği genellikle ona verilen isimle bilinir ve bu kimlik; pasif, bağımlı, suçlu ve baskılanmış bir karakter izlenimi çizer. Hastanın büründüğü her bir karakterin kendi hikayesi, kişisel imajı ve kimliği vardır. Bu özelliklerin hepsi, kişinin birincil kimliğinden çok farklıdır.

Belirtiler

Çoklu kişilik bozukluğu yaşayan hastalarda iki veya daha fazla kimliğin özellikleri bulunur. Bu farklı kimliklerin sayısı 2 de olabilir 100’den fazla da olabilir. Genellikle bu sayı 10 kadardır. Bu karakterlerin en az ikisi, kişinin davranış modellerini kontrol altına alır. Her bir karakter kendi hikayesine, kişisel görünümüne, davranış modellerine, fiziksel özelliklerine ve isme sahiptir. Bazı karakterler ise bazı durumlara özgü olarak ortaya çıkar. Alternatif kimlikler çok kısa süre içinde değişebilir, biri diğerini baskılayabilir. Bir kimlikten diğerine geçiş psikososyal stresle tetiklenir.

Bu hastalıkla yaşayan kişilerin kişisel geçmiş, insanlar, mekanlar, olaylara dair hafızalarında ciddi boşluklar bulunur. Farklı kimlikler farklı olayları hatırlayabilir. Ancak genellikle pasif karakterlerin hafızaları daha sınırlıdır.

Çoklu kişilik bozukluğu yaşayan kişilerde depresyon, anksiyete, pasiflik, bağımlılık veya suçluluk gibi semptomlar görülür. Bu kişilerin çocukluklarında davranış problemi veya okulda odaklanma sorunu sık sık görülür. Kendine zarar verme veya agresif davranışlar sergileme bir başka semptom olabilir. Çoklu kişilik bozukluğu yaşayan kişilerde görsel veya işitsel halüsinasyonlar ortaya çıkabilir. İlk semptomların görülmesiyle hastalığın teşhis edilmesi arasında geçen süre genellikle 6-7 yıl şeklindedir.

Tedavi

Çoklu kişilik bozukluğunun başlıca tedavisi uzun süreli psikoterapiden geçiyor. Tedavinin hedefinde ise farklı kişiliklerin parçalanıp, daha sonra tek bir karakterde birleştirilmesi yer alıyor. Hastalığın tedavisi için özel bir ilaç bulunmuyor ancak uzmanlar antidepresan, anksiyeteyle mücadele eden veya sakinleştirici özelliğine sahip ilaçları, hastalığa bağlı diğer semptomların hafifletilmesi için önerebiliyor.

Bu makale 6 Ekim 2021 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Uzm. Kl. Psk. Aydın Erincik

Uzm. Kl. Psk. Aydın Erincik, 1976 yılında İzmir'de doğmuştur. Mersin Üniversitesi Psikoloji bölümünü 2001 yılında başarıyla tamamlayarak Psikolog Unvanı almıştır. Yüksek lisans eğitimini ''Ergenlerde Madde Kullanımı, Duygu Düzenleme ve Bağlanma Stillerinin incelenmesi'' isimli tez çalışması ile tamamlamıştır. Uzm. Kl. Psk. Aydın Erincik, mesleki çalışmalarına şu an İzmir'de bulunan özel muayenehanesi'nde devam etmektedir. Eğitimler; Prof. Dr. Cengiz Güleç'ten, Çağdaş Psikanaliz, Psikodinamik Prof. Dr. Hakan Türkçapar aracılığı ile, Bilişsel Davranışçı Terapi Eğitimi, Dr. Zübeyit Gün aracılığı ile Aile ve Çift Terapisi Eğitimi, Davranış Bilimleri Enstitüsünde Travmatik Yaşantıların Duyarsızlaştırılması,E.M.D.R Dr. Nevin Dölek aracılığı ile Çözüm Odaklı Terapi Eğitimi, gibi bir çok mesleki gelişim eğitimini tamamlamıştı ...

Yazarı sosyal medya'da takip edin
whatsapp
Etiketler
çoklu kişilik bozukluğu
Uzm. Kl. Psk. Aydın Erincik
Uzm. Kl. Psk. Aydın Erincik
İzmir - Psikoloji
Facebook Twitter Instagram Youtube