Sınav yaklaşırken dikkat edilmesi gerekenler

Sınav yaklaşırken dikkat edilmesi gerekenler

Sınava kadar olan sürede ilk yapılması gereken şey hayatı düzene sokmaktır. Öncelikle uyku. Geç saatlere kadar oturmak, uykusuz kalmak, ertesi gün geç kalkmak sınavdan önce düzeltilmesi gereken alışkanlıklar olmalıdır. Bu alışkanlıkların sınav günü düzeltilmesi zordur. Her gün geç yatıp geç kalkmaya alışan bir öğrenci son gece uyuyamayacak, sınav sabahı da erken kalkmakta zorlanacak ve sınavdan istediği verimi alamayacaktır. Bu yüzden öncelikle uyku düzene sokulmalıdır.

Son günlerde yeni konuları öğrenmeye çalışmak yerine bildiğimiz konuları pekiştirmek daha işe yarayacaktır. Hele hele son 2 gün içinde yeni bilgileri öğrenmek yerine, eskiler gözden geçirilmeli ve yarım bir bilgi kalmamasına özen gösterilmelidir. Panik ile çalışılan bilgiler daha çok karıştırılacağından son günlerde yeni bilgi öğrenmek yerine eskileri öğrenip öğrenmediğini anlamak için testler çözmelidir.

Dikkat eksikliği ve sınav kaygısı varsa bunlar da sınavdan önce mutlak çözülmelidir. Deneme sınavlarında bunları yaşayan, dikkatsizlik ya da sınav kaygısı nedeniyle basit hatalar yapan gençler bu sebeple sınavda bir şanssızlık yaşamamak için mutlaka bu konularda yardım almalıdır.

Son olarak da sınavdan önce moral bozulmamalı, “Kazanamayacağım” düşüncelerinin ders çalışmaya engel olmasına izin verilmemelidir. Moral bozukluğu veya motivasyonsuzluk yaşanıyorsa sınavın sonucuna odaklanmak ve oturup kara kara düşünmek yerine tüm boş vakitlerde soru çözmelidir. Gençlerimiz bütün bunlara dikkat ederlerse sınava girip bildiklerini yapacaklardır. Hepsine sınavda başarı diliyorum.

Bu makale 20 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Uzm. Dr. R. Sabri Yurdakul

Uzm. Dr. R. Sabri YURDAKUL, 1960 yılında Ankara’da doğmuştur. Lisans öncesi öğrenimin ardından Gazi Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde başladığı tıp eğitimini 1985 yılında tamamlayarak tıp doktoru unvanı almıştır. İhtisasını ise Ankara Numune Hastanesi‘nde yapmış ve 1992 yılında  Psikiyatri Uzmanı olmuştur.  Aynı zamanda Hacettepe Üniversitesi Psikolojik Danışma Rehberlik Bölümü’nde özel öğrenci olarak da eğitim almıştır. Uzmanlık eğitimi sonrasında 1992 yılında Adana Ruh Sağlığı Hastanesi'nde çalışmalarına başlamış olan Uzm. Dr. R. Sabri YURDAKUL, daha sonra Yaprak Psikiyatrik ve Psikolojik Danışma Merkezi'ni kurmuştur. Bu süre zarfında psikodrama eğitimleri yanında, kognitif terapiler ve gestalt terapisi eğitimlerine devam etmiş, gerek bireysel gerekse grup terapileri uygulamasının yanı sıra birçok anaokulu, kolej ve dershanede konferans ...

Etiketler
Sınav kaygısı nedenleri
Uzm. Dr. R. Sabri Yurdakul
Uzm. Dr. R. Sabri Yurdakul
Adana - Psikiyatri
Facebook Twitter Instagram Youtube