Serebral palsi kimlerde görülür, tedavi yöntemleri hakkında

Serebral palsi kimlerde görülür, tedavi yöntemleri hakkında

Serebral palsi, yani beyin felci çoğunlukla doğum sırasında gerçekleşen anormal durumlar sonucu ortaya çıkan vücut hareketlerini ve kas koordinasyonunu ciddi şekilde etkileyen fakat zaman içerisinde ilerlemeyen bir dizi nörolojik sorundur. Serebral palsi doğum öncesinde, doğum sırasında ve doğum sonrasında beyinde oluşabilir. O yüzden her ihtimale karşı normal doğumlarda bile çocukların gelişim süreçlerine dikkat edilmesi gerekmektedir.

SEREBRAL PALSİ KİMLERDE GÖRÜLÜR?

Serebral palsi çocuklarda doğum öncesi sonrası veya doğum sırasında gerçeleşebileceği için bebekler her zaman risk grubuna dahildir. Bebeğin durumunun yanı sıra madde ve alkol bağımlısı anneler, beyin kanaması, enfeksiyon gibi durumlarla karşılaşan bebekler risk grubuna dahildir.

SEREBRAL PALSİ TEDAVİ YÖNTEMLERİ

Serebral palsi tedavisi için bir çok seçenek vardır. Öncelikle hasta çocuğa karşı rehabilitasyon ve ilaç tedavisi uygulanır. Bu süreçte hastaya fiziksel ihtiyaçlarını karşılayabilecek eğitimler ve destekler verilir. Bu yöntemler geçici süreli işe yarasa da çoğu zaman cerrahi müdahale uygulanmaktadır. Bu müdahale hem ortopedik olabilir hem de nöroşirürjikal olabilir. Bu tedavi yöntemleri ile sorun ortadan kaldırılır.

SEREBRAL PALSİ VE BEYİN CERRAHİSİ

Serebral palsi , erken doğum, travma sonrası, beyne oksijen gitmemesi, beyin kanaması sonucu ortaya çıkabilir. Beyin damarlarında darlık, bükülme gibi birtakım anormallikler varsa ve cerrahi olarak kolay ulaşılabilecek bir bölgede ise cerrahi tedavi yüz güldürücü sonuçlar vermektedir. Bunun dışında spastisite için baklofen pompası yerleştirilmesi, dorsal rizotomiler veya nörektomiler gibi cerrahi yöntemler de vardır. Ayrıca transkranial (beyin) elektrik stimülasyonu tedavisi uygulanabilir.

Bu makale 11 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Prof. Dr. Mehmet Erkan Üstün

Prof. Dr. Mehmet Erkan Üstün, 31 Temmuz 1963 tarihinde İstanbul doğmuştur. İlk-orta-lise eğitimimi TED Ankara Koleji’nde tamamlamıştır. Hacettepe Üniversitesi 'nde başladığı lisans eğitimini başarıyla tamamlayarak 1986’ da 4. lükle Tıp Doktoru unvanı almıştır. İhtisasını ise,Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi İbn-i Sina Hastanesi’nde 1992 yılında tamamlayıp Beyin ve Sinir Cerrahisi uzmanı olmuştur. İhtisası sırasında ve sonrasında 2 kez Avusturya- Salzburg'daki Üniversite hastanesinde Prof. Diemath'ın yanında toplam 4 ay süreyle çalışmıştır. Mecburi hizmetini Tarsus Devlet Hastanesi'nde 1996’ya kadar çalışmış. 1996’da müsait kadro bulunması nedeni Selçuk Üniversitesi Nöroşirürji Anabilim dalı’nda Yrd. doçent olarak göreve başladı. 19.11.2002’de Doçent ünvanı aldı. 2006'da SCI'da kayıtlı dergilerdeki yayınların ve bunlara yapılan atıfların ...

Yazarı sosyal medya'da takip edin
Etiketler
Serebral palsi tedavi yöntemleri
Prof. Dr. Mehmet Erkan Üstün
Prof. Dr. Mehmet Erkan Üstün
Ankara - Beyin ve Sinir Cerrahisi
Facebook Twitter Instagram Youtube