Epilepsi hakkında

Epilepsi hakkında

Halk arasında "Sara Hastalığı" olarakta bilinen epilepsi, vücudumuzun çalışmasını sağlayacak elektrik sinyallerini veren beyin hücrelerinin ani ve kısa süreli nörolojik bozukluk yaşaması sonucu ortaya çıkan bir hastalıktır. Epilepsi rahatsızlığı tedavi edilebilir ve kontrol altına alınabilir rahatsızlıktır. 

Epilepsi nöbetleri çok çeşitlilik gösterir. Bayılma titreme gibi epilepsi nöbetlerinin yanı sıra bazı durumlarda hasta bile belirtileri hissetmeyebilir. Bu durumda teşhisi zorlaştırır. Epilepsi bulaşıcı olmayan , çevresindekilere zarar vermeyen bir hastalıktır dolayısıyla hastalık durumu saklanmamalıdır.

EPİLEPSİ KİMLERDE GÖRÜLÜR?

Epilepsi rahatsızlığı her yaşta olacağı gibi genellikle çocukluktan itibaren görülen bir hastalıktır. Genel itibariyle her 100 çocuktan 1 tanesi bu hastalığa yakalanmaktadır. Epilepsi genetik bir özellik taşımakla beraber, beyin tümörü olanlar, kafa travması geçirenler, aşırı alkol ve sigara tüketenler, stresli bir hayata sahip olanlar risk grubundadır. Epilepsi hastalığının görülme oranı cinsiyete ve ırka göre farklılık göstermez. Bunun yanı sıra çocuklarda ve yaşlılarda daha çok görülür. 

EPİLEPSİ TEDAVİSİ

Epilepsi hastalığı tedavi edilebilir ve kontrol altına alınabilir bir hastalıktır. Epilepsi teşhisi konulduktan sonra ilk uygulanan tedavi ilaç tedavisidir. İlaç tedavisi sayesinde nöbetler ortadan kaldırılır ve hastalık kontrol altına alınmış olur. Fakat bazı hastalarda ilaç tedavisi olumlu cevap vermez. Bu tip durumlarda hastaya ketojenik diyet, ameliyat ve epilepsi pili tedavileri uygulanır. Epilepsi pili hastanın sinir hücelerine elektrik sinyali gönderen pilin vücuda yerleştirilmesi ile gerçekleşir. Ketojenik diyet çok az kullanılan ama bazı hastalarda işe yarayan tedavi yöntemidir. Ameliyata uygun hastalarda ise kesin çözüm olarak beyin hücrelerine müdahale şeklinde ameliyatlar uygulanır. 
 

EPİLEPSİ VE BEYİN CERRAHİSİ

Epilepsi hastlağı beyin hücrelerinin anormal davranışı sonucu ortaya çıkan bir rahatsızlıktır. İlaç tedavisinden cevap alınmadığı taktirde cerrahi müdahale şarttır. Beyin içerisinde anormal davranışlar sergileyen hücrelere yönelik tedaviyi uzman beyin cerrahları uygulamaktadır.

Bu makale 6 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Prof. Dr. Mehmet Erkan Üstün

Prof. Dr. Mehmet Erkan Üstün, 31 Temmuz 1963 tarihinde İstanbul doğmuştur. İlk-orta-lise eğitimimi TED Ankara Koleji’nde tamamlamıştır. Hacettepe Üniversitesi 'nde başladığı lisans eğitimini başarıyla tamamlayarak 1986’ da 4. lükle Tıp Doktoru unvanı almıştır. İhtisasını ise,Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi İbn-i Sina Hastanesi’nde 1992 yılında tamamlayıp Beyin ve Sinir Cerrahisi uzmanı olmuştur. İhtisası sırasında ve sonrasında 2 kez Avusturya- Salzburg'daki Üniversite hastanesinde Prof. Diemath'ın yanında toplam 4 ay süreyle çalışmıştır. Mecburi hizmetini Tarsus Devlet Hastanesi'nde 1996’ya kadar çalışmış. 1996’da müsait kadro bulunması nedeni Selçuk Üniversitesi Nöroşirürji Anabilim dalı’nda Yrd. doçent olarak göreve başladı. 19.11.2002’de Doçent ünvanı aldı. 2006'da SCI'da kayıtlı dergilerdeki yayınların ve bunlara yapılan atıfların ...

Yazarı sosyal medya'da takip edin
instagram
whatsapp
Etiketler
Epilepsi nöbetleri
Prof. Dr. Mehmet Erkan Üstün
Prof. Dr. Mehmet Erkan Üstün
Ankara - Beyin ve Sinir Cerrahisi
Facebook Twitter Instagram Youtube