Septum deviasyon ile ilgili detaylı açıklama

Septum deviasyon ile ilgili detaylı açıklama

Septum deviasyonunun tedavisi cerrahidir ve bu ameliyata septoplasti adı verilir.

Septoplasti ameliyatı genel veya lokal anestezi ile yapılabilir. Ameliyat genellikle ortalama 1 saat sürer.

Ameliyatta sıklıkla burun delikleri içinden yapılan ve ameliyat sonrasında dışarıdan görünmeyen kesiler uygulanır. Ameliyat sırasında septumun kemik ve kıkrdak yapıları ortaya konarak değişik tekniklerle düzeltilir.Yerinde düzeltilemeyen aşırı eğik kısımları ise dışarı alınır. Eski ameliyatlardan farklı olarak bu kemik ve kıkırdak dokular atılmayıp olabildiğince yeniden şekil verilerek yerine yerleştirilir. Ameliyatın sonunda düzeltilen septumu yerinde tutmak için her iki burun boşluğuna 1-3 gün kalmak üzere eski bez tampon yerine silicon vb tamponlar veya kendiliğinden eriyen tamponlar kullanılır.Bunlar dokuya yapışmayan,kan emme özelliği olan çıkarılması kolay ,ağrı yapmayan, ortası delik olduğu için bir ölçüde hava geçişi sağlayan tamponlardır.

Ameliyat sonrası yüzde herhangi bir şişme veya morarma görülmez. 1 gece hastanede yatırılabilir, bazen aynı gün evine yollanabilir. Birkaç gün içerisinde tampon alınınca işine dönebilir. Ancak tam olarak burun dokularının  iyileşmesi 3-6 haftayı bulmaktadır. Septoplasti ameliyatlarının yüzün şekli üzerinde olumlu ya da olumsuz bir etkisi olmaz. Ameliyatta amaç şolunumun ideal olamasa da daha iyi hale getirilmesidir.

Septoplasti ameliyatı için yaş sınırı var mıdır ?

Çok özel durumlar dışında ameliyat, kemik büyüme yaşının tamamlandığı 17-18 yaşlarında yapılır.Daha önce yapılan ameliyatlardan sonra kemik ve kıkırdak büyümeye devam edeceği için yeniden eğilmeler olabilir,yeniden ameliyatlar gerekebilir.

Septoplasti ameliyatından hemen sonra neler olur ?

Ameliyattan sonra yerleştirilen tamponlar nedeniyle burundan yeteri kadar nefes alınamaz, ağızdan nefes alınması gerekir.

Tamponlar burun salgısının artmasına neden olur. Hem önde tamponların kenarından, hem de genizden pembe renkli hafif kanlı bir akıntı görülür. Giderek azalacak şekilde tamponlar alınana kadar devam eder.

Önerilen ilaçlar düzenli kullanılmalıdır.

2. günden sonar çok sıcak olmamak koşuluyla kısa süreli banyo yapılabilir.

Ameliyattan sonra burunda kuruma hissi ve içinde kabuklanmalar meydana gelebilir. Bunları en aza indirgemek için tamponlar alındıktan sonra burun hafifçe temizlenebilir.Burun spreyleri, özel burun yıkama lavajları kullanılabilir. İlk günlerde günde birkaç kez buhar tedavisi yapmak yararlı olabilir.

Doktor izin verene kadar burun sümkürülmemelidir.

Burun travmasından kaçınılmalı, elle oynanmamalıdır.

1-2 hafta süreyle yorucu fiziksel aktivitelerden kaçınılmalı,dinlenmeye özen gösterilmelidir.

Burun içindeki tam iyileşme 3-6 hafta arasında tamamlanacaktır. Bu süre içinde önerilen pansumanlara ve kontrollere düzenli gidilmelidir.

 

IMG_8257

IMG_8241

Bu makale 7 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Op. Dr. Ebru Topuz

Etiketler
Septum
Op. Dr. Ebru Topuz
Op. Dr. Ebru Topuz
İstanbul - Kulak Burun Boğaz hastalıkları - KBB
Facebook Twitter Instagram Youtube