Çocuklarda geniz eti sorunu bu hastalığa sebep olabilir!

Çocuklarda geniz eti sorunu bu hastalığa sebep olabilir!

Kulak Burun Boğaz Hastalıkları Bölümü’nden Prof. Dr. Fevzi Sefa Dereköy, ''Burun tıkanıklığı yaşayan çocuklara çoğunlukla alerji tanısı konulur. Oysa sorun geniz etidir. Şayet, geniz eti ve kulakta sıvı birikmesi doğru tanıyı almaz ve tedavi edilmezse işitme kaybına yol açabilir'' dedi. Prof. Dr. Fevzi Sefa Dereköy, çocuklarda sık görülen geniz eti hastalığının tedavi edilmediğinde işitme kaybına neden olabileceği konusunda anne babaları uyardı. Çocuğun bilgisayar başında ya da ekran karşısındayken monitör ve televizyonun sesini yükseltmesinin problemin ilk belirtilerinden olduğunu aktaran Prof. Dr. Fevzi Sefa Dereköy,“Bu durumunda vakit kaybetmeden Kulak Burun Boğaz uzmanına muayene olmak ve doğru teşhisi almak çok önemlidir” dedi.

"BURUN TIKANIKLIĞINI ALERJİYE BAĞLAMAYIN"

Burun tıkanıklığını alerjiye bağlanmamasına vurgu yapan Prof. Dr. Dereköy, "Geniz eti (adenoid vejetasyon) ve kulakta sıvı birikmesi (serözotitismedia) çocukluk yaş grubunun sık görülen olgularıdır. Geniz eti, genellikle fastfood türü hazır gıda tüketen ve sigara dumanına maruz kalan çocuklarımızın problemidir. Uzun süreli burun tıkanıklığı problemi yaşayanlara çoğunlukla alerji tanısı konur ve bu yönde tedavi uygulanır. Halbuki esas neden alerji değil, geniz etidir. Geniz etinin burun tıkanıklığı yapmasının sonuçlarından biri de kulakta sıvı birikmesiyle başlayan ve işitme kaybıyla sonuçlanan serözotitismediadır. Uzun süreli geniz eti hastalığı yaşayanlarda çene yapısını ilgilendiren ortodontik problemler görülebilmektedir" şeklinde konuştu.

"TELEVİZYONUN SESİNİ AÇIYORSA DİKKAT"

Pandemi sonrası çocukların normal eğitim öğretimine geçtiğinde sınıf öğretmenlerinin bu konulardaki tecrübeleriyle işitme kaybını erkenden fark edip aileyi uyarabileceğini açıklayan Prof. Dr. Dereköy, sözlerini şöyle tamamladı: "Koronavirüs sürecindeki uzaktan eğitim döneminde bu vazife ailelere düşer. Çocuğumuzun TV ve bilgisayar sesini aşırı açması veya ekranları yakın takibi halinde mutlaka bir KBB hekimi ile görüşülmelidir".

Bu makale 19 Nisan 2021 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Prof. Dr. Fevzi Sefa Dereköy

Prof. Dr. Fevzi Sefa Dereköy lise öğreniminin ardından 1987 yılında Gülhane Askeri Tıp Fakültesi'nden başarı ile mezun olarak tıp doktoru unvanını almıştır. 1999-2008 yılları arasında Afyon Kocatepe Üniversitesi'nde Kulak Burun Boğaz Anabilim Dalı kurucu öğretim üyesi olarak çalışmıştır. Bu sürede Tıp Fakültesi Dekan Yardımcılığı ve Sağlık Bilimleri Enstitü Müdürlüğü görevlerini yürütmüştür. 2008'de Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesine profesör olarak atanmış ve Tıp Fakülltesi'nde Kulak Burun Boğaz Hastalıkları Anabilim Dalı'nı kurmuştur. Aynı zamanda Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Hastanesi'nde 2009-2010 yıllarında kurucu başhekimlik yapmıştır. 2008-2019 yılları arasında aynı Üniversitede Kulak Burun Boğaz Anabilim Dalı Kurucu Başkanlığı Uygulama Hastanesi Kurucu Başhekimliği, Yüksek Okul Müdürlüğü ve Dekanlık görevlerini yürütmüşt ...

Etiketler
Alerji nedir
Prof. Dr. Fevzi Sefa Dereköy
Prof. Dr. Fevzi Sefa Dereköy
İstanbul - Kulak Burun Boğaz hastalıkları - KBB
Facebook Twitter Instagram Youtube