YAŞLANMAYA BAĞLI BİR HASTALIK
Makula dejenerasyonu, genellikle yaşlılıkla ilgili olup, 65 yaş üstü insanlarda önde gelen görme kaybı nedenidir. Ancak hastalık, daha genç insanları da etkileyebilir. Görmeniz bozulmuşsa, hayatınızın nasıl değişeceği konusunda endişelenebilirsiniz. Her ne kadar endişeleriniz doğru olsa da görme kaybına uyum sağlamaya çalışmak, dolu dolu bir hayat sürmenize yardımcı olabilir.
Keskin Görmenin Kaybı
Makula dejenerasyonu makulanın, yani gözün keskin, merkezi ve renkli görmesinden sorumlu olan kısmının yıpranmasına bağlı bir durumdur. Genellikle iki gözü de etkiler. Görme kaybı yavaş veya ani olabilir, ancak kesinlikle gözün çok kullanımına bağlı değildir.
Görme kaybı ile ilgili endişelerinizi azaltmak
Basitçe, neden görme kaybınız olduğunu ve gelecekte sizi nelerin beklediğini anlamanız, endişelerinizi azaltabilir. Doktorunuz görme kaybını değerlendirip, tedavinin mümkün olup olmadığına karar verebilir ve size, gerektiğinde hemen doktora gidebilmeniz için görme değişikliklerinizi nasıl takip edeceğinizi gösterebilir.
NORMAL BİR GÖZE BAKIŞ
Gözünüz, son derece karmaşık bir organ olup her gün milyonlarca görüntüyü işleyerek size kendi dünyanızın panoramik bir görüntüsünü sunar. Makula, bu anatomik harikanın anahtar kısmıdır, keskin ve merkezi görme merkezidir. Makulanız hakkında daha fazla öğrendikçe, onun beslenen bir bitkiye benzediğini ve kısmi parçalanma ve yeniden yapılanma sürecinden geçtiğini düşüneceksiniz.
Panoramik Bir Görüntü
Gözünüzün tasarımı, panoramik bir görüntü sunar, dolayısıyla hem karşınızdaki, hem de yanlardaki cisimleri görebilirsiniz. Işık gözünüze girdikten sonra retinada odaklanır. Makulaya düşen görüntü keskin ve merkezi görüntülere dönüştürülür. Retinanın yan duvarlarına düşen ışık ise, gözünüzün en köşede gördüğü görüntüleri oluşturur.
Keskin ve Merkezi Bir Görme
Retinanızın merkezindeki ince ve kırılgan makula birçok tabakadan oluşur. Işığı hisseden hücreler keskin merkezi görmeyi sağlarken, daha alttaki iki tabaka bu hücreleri besler ve artık maddeleri uzaklaştırır.
MAKULA DEJENERASYONUNUN TİPLERİ
Bazı bitkiler, eğer fazla güneş veya su alırlarsa kolayca hasara uğrarlar. Makula dejenerasyonu da buna benzer. Işık, “kuru” tip makula dejenerasyonunun gelişiminde rol oynayabilir. Kuru tip daha sonra “yaş” tipe ilerleyebilir ve bu durumda makulada yoğun sıvı birikimi ve kanamalar vardır. Her iki tip de keskin merkezi görmeyi bozar.
“Kuru” Tip: Yavaş Görme kaybı
Makula hücreleri iyi çalışmadıklarında bu hücrelerin dejenerasyonu ve hatta ölümü gelişir ve yavaş görme kaybı meydana gelir. Görmeyi ilk algılaya hücreler olan konilerin dökülen uçları kolay sindirilemez, dolayısıyla bu madde birikir ve şişme başlar. Kuru tip makula dejenerasyonunun ilk bulgusu genellikle retina altındaki sarı birikintilerdir
Ne görebilirsiniz?
Her ne kadar makula dejenerasyonunun ana bulgusu merkezi keskin görmenin kaybı ise de, hastalığın düzeyine bağlı olarak görmenizdeki etkilenme farklı düzeyde olabilir.
Harfler bulanık görülebilir, çünkü makulanın bazı kısımları ölmeye başlamıştır ve buna bağlı olarak görüşünüzde bazı boşluklar oluşur. Ayrıca düz çizgileri dalgalı olarak görebilirsiniz. Hastalığın ilerleyen evrelerinde okumanız daha da bozulabilir ve yüzleri tanıyamaz hale gelebilirsiniz.
“Yaş” Tip: Ani Görme Kaybı
Bu tip makula dejenerasyonu hızlı ve ciddi görme kaybına yol açabilir. Bu, genellikle bilinmeyen bir nedenle anormal ve yeni damarların oluşup sıvı veya kan sızdırması ile meydana gelir. Sıvı birikimi makulanın kabarmasına ve görmenizin ani ve ciddi düzeyde bozulmasına yol açar. Pigment epitel dekolmanı da meydana gelebilir.