Göz Damlası Kullanımında Dikkat Edilecek Noktalar

Prof. Dr. Şengül Özdek
Prof. Dr. Şengül Özdek
29 Aralık 2016489 görüntülenme
Randevu Al
Göz Damlası Kullanımında Dikkat Edilecek Noktalar

Mümkünse bir ayna önünde durularak uygulanmalıdır. Kendi kendinize damlatıyorsanız ayna size yardımcı olacaktır. Damlanın kapağını açtıktan sonra baş biraz geriye eğilerek yukarı doğru bakılır ve alt kapak hafifçe aşağı doğru çekilerek şişe gözün üzerine getirilir ve bir damla çıkacak kadar şişe çok hafifçe sıkılır.
Damlatma sonrası burun tarafındaki göz kapaklarının birleşme noktasına bir elin baş ve işaret parmaklarıyla 5-10 saniye hafifçe bastırmak sistemik yan etkileri azaltacak ve etkinliği arttıracaktır.
Damlalığı göze ve kirpiklere değmeden kapatmak mikrobik kontaminasyonu azaltır.
Göze birden fazla damla uygulanacaksa aralarında birkaç damla olmasında fayda vardır. Aksi taktirde iki ilacın da etkinliği azalacaktır.

Göz damlaları bakterilerden arınmış steril durumda üretilirler. Kapak açılıncaya kadar steril durum korunur. Şişe açılıp kullanmaya başlanıldığında şişe serin bir yerde ağzı kapalı olarak saklanmalıdır. Bu şekilde kullanıldığında şişelerin açıldıktan sonra 4 hafta süreyle kullanılması mümkündür. Bu süreyi takip etmek için ilacı kullanmaya başladığınız tarihi kutu üzerine yazınız. Eğer ilacın kirlendiğini düşünüyorsanız, bu süreyi daha kısa tutmanız gerekir.

Damlayı uyguladıktan kısa bir süre sonra ağızda değişik bir tat ve burunda akıntı hissedebilirsiniz. Bu doğal bir durumdur ve ilacın göz kanallarından burun içine ulaştığını gösterir.
Bazı damlalar damlatıldıktan hemen sonra kısa bir süre gözde yanma hissi yaratabilir. Bu durum göz kuruluğu olan kişilerde daha fazla olabilir. Nadiren hastalarda göz damlasına karşı uzun süreli hassasiyet ve alerjik reaksiyon izlenebilir. Bu durum hızlıca tedavi eden göz doktoruna iletilmelidir.

Aksi belirtilmedikçe göz damlası kullanırken kontakt lens kullanılmamalıdır. Özellikle koruyucu içeren ilaçlar kontakt lenste depolanabileceğinden kontakt lense ve hastaya zarar verebilir.

Etiketler

Göz damlasıGöz damlası kullanım süresiGöz damlası ne zamana kadar kulanılmalı ne işe yararGöz damlası kullanımı

Yazar Hakkında

Prof. Dr. Şengül Özdek

Prof. Dr. Şengül Özdek

Prof. Dr. Şengül ÖZDEK 1971 yılında Kayseri’de doğmuştur.1987 yılında Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi’nde (İngilizce) başladığı tıp eğitimini 31 Temmuz 1994 tarihinde dönem 7.si olarak Fakülteden mezun olmuştur. Gazi Üniversitesi Tıp Fakültesi Göz Hastalıkları Ana Bilim Dalı’nda,1999 yılında ihtisasını tamamlamış ve Göz Hastalıkları Uzmanı olmuştur. 2005 yılında Doçentlik ünvanı, 2011 yılında ise Profesörlük ünvanı almıştır.

Önemli Bilgilendirme

Site içerisinde bulunan bilgiler bilgilendirme amaçlıdır. Bu bilgilendirme kesinlikle hekimin hastasını tıbbi amaçla muayene etmesi veya tanı koyması yerine geçmez.