Doktorsitesi.com

Neden İmplant Yaptırmalıyım

Dt. İlhan Karataş
Dt. İlhan Karataş
29 Mayıs 2018100 görüntülenme
Randevu Al
Neden İmplant Yaptırmalıyım

Ağızdaki boşlukların doldurulmaması, mevcut dişlerinizin çürümesine neden olabilir. Eksik dişlerin tedavisi en kısa zamanda yapılmalıdır

Uzun süreli diş eksiklikleri, ağız ve genel sağlık için zararlı olabilir. Diş eksiklikleri yalnızca sağlığı değil aynı zamanda estetiği de ilgilendirdiği ve genelde yaşlılıkla ilişkilendirildiği için olduğunuzdan yaşlı görünmenize neden olabilir. Diş eksikliğini gidermek; yüzünüzün şeklini, estetiğinizi ve gülüşünüzü inanılmaz şekilde güzelleştirir.

Eksik dişlerin giderilmesi; ağız-diş sağlığınızı düzeltmesinin yanında, yemek yemenizi ve çiğneyebilmenizi de sağlar, fonksiyonlarla beraber estetik görünüm elde edilmesi ise özgüveninizi artırır. Ağzınızda dişsiz boşluklar olması, çenenizin kapanmasını etkiler. Boşluğun karşısındaki diş, boşluğa doğru uzayarak çenenizin kapanışını bozar ve çene ekleminde sorunlara yol açabilir. Çekilmiş dişin etrafındaki dişler ise, meydana gelen boşluğa doğru devrilir. Boşlukların uzun süre doldurulmaması, o bölgelerde gıda artıklarının sıkışarak mevcut dişlerinizi çürütmesine de neden olabilir. Bu nedenle, eksik dişlerin tedavisi en kısa zamanda yapılmalıdır. Kaybedilen her diş, çene kemiğinin daha erken çözülmesine neden olur. Çünkü varolan dişler çene kemiğine destek olmaktadır.

Çene kemiğinin çözülmesi yani erimesi sürecine rezorbsiyon adı verilir. Dişsiz kalınan süre arttıkça çene kemiği rezorbsiyonu da artar. Kemiğin kaybı, çiğneme fonksiyonunun kaybıyla beraber yemek alışkanlıklarında değişikliklere neden olduğu için yaşam kalitesini de düşürür. Çünkü çiğneme güçlüğü, diş çekilir çekilmez başlar. Yapılmış akademik çalışmalara göre; hareketli protez kullananların yüzde 29'u yumuşak ve kıyılmış yemekleri tercih ederken, yüzde 50'si ise birçok yemekten uzak durmaktadır. Zamanla çene kemiği kaybı arttığından; çene, işlem yapılamayacak seviyeye gelebilir.

İMPLANTLAR ÖMÜR BOYU ÇENEKEMİĞİNDE KALABİLİR

Belki de en fazla merak edilen konu, implantların ne kadar süre ağızda kalacağıdır. İmplant uygulaması sonrasında, kemikleşen yani çene kemiği içerisinde hareketsiz bir duruma gelen implantlar, bir ömür boyu çene kemiği içerisinde kalabilir. Ancak hastalar arasında bir yanlış anlaşılma söz konusudur. İmplant üzerine yapılan protezlerin porselen olması, bazı hastaların ağız hijyenlerine dikkat etmemesine neden olur. Porselenler renk değiştirmedikleri, lekelenmedikleri ve çürümedikleri için, hastalar doğal dişlerine verdikleri önemi protezlerine göstermemektedir.

Bu durum, ağız hijyenini bozduğu ve diş eti hastalıklarına yol açtığı için, implantların kaybına bile neden olabilir. Doğal dişli ağzımızdaki temizlik kuralları, implant üstü protezlerde de geçerli olmalıdır. İmplant kayıplarında bir diğer önemli konu ise, hastanın sigara alışkanlığıdır. Sigara kullanımı da implantların sallanmasına ve kayıplarına neden olabilmektedir.

Bir ya da birden fazla diş eksikliklerinde uygulanan implantlarda ise, ağızdaki mevcut doğal dişlerin enfeksiyonlarının çene kemiğine yayılması halinde, komşu implantlar da etkilenebilmektedir. Bu nedenle tüm ağız sağlığımıza önem vermeliyiz. İmplant kayıplarını engelleyebilmek için yılda en az iki kere muayene olarak, erken müdahalelerle büyük problemlerin oluşması riskini engelleyebiliriz.

Etiketler

İmplantasyonİmplantın ömrüİmplant başarılı mıdırİmplant operasyonu sonrası

Yazar Hakkında

Dt. İlhan Karataş

Dt. İlhan Karataş

Dt. İlhan KARATAŞ, Mersin'de doğmuştur. Lisans öncesi öğrenimlerinin ardından Selçuk Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi'nde başladığı eğitimini başarıyla tamamlayarak Diş Hekimi unvanı almıştır.  Mesleğinin ilk yıllarından itibaren mesleki gelişimleri takip ederek sayısız kurs ve eğitimlere katılmış olup halen devam eden yenilikçi bakış açısıyla hastalara tedavi hizmeti vermektedir.

Dt. İlhan KARATAŞ, mesleki çalışmalarına kurucusu olduğu Mersin'de bulunan Çamlıbel Ağız ve Diş Sağlığı Polikliniği'nde devam etmektedir.

Önemli Bilgilendirme

Site içerisinde bulunan bilgiler bilgilendirme amaçlıdır. Bu bilgilendirme kesinlikle hekimin hastasını tıbbi amaçla muayene etmesi veya tanı koyması yerine geçmez.

Benzer Makaleler

Bu uzmanın başka makalesi bulunmamaktadır