Sağlığımız İçin Minerallerin Önemi (Devamı)

Uzm. Dyt. Ezgi Yaşar Kaynak
Uzm. Dyt. Ezgi Yaşar Kaynak
5 Ocak 2021156 görüntülenme
Randevu Al
Sağlığımız İçin Minerallerin Önemi (Devamı)

Geçen hafta yazdığım blog yazımda minerallerin ne olduğundan bahsedip; demir, kalsiyum, fosfor, çinko ve selenyum minerallerinin vücuttaki ana görevleri, eksikliğinde yaşanan sağlık problemleri ve besinlerdeki ana kaynaklarına değinmiştim. Bu hafta ise geri kalan mineralleri konuşalım.

Sodyum (Na)

Sodyum vücutta elektrolit dengesinde görevli olan, yapı olarak tuz oluşumuna yatkın olan bir mineraldir. Sodyum, klorür ile birleşerek sofra tuzu (NaCl) meydana getirir ve beslenmede önemli bir paya sahip olur. Sodyum düşüklüğü ya da yüksekliği elektrolit dengesizliklerinin oluşumuna neden olur. Ayrıca sodyum eksikliğinde halsizlik, aşırı bitkinlik durumları oluşur. Sodyumun beslenmedeki ana kaynakları; tuz ve tuz içeriği yüksek olan işlenmiş etler, peynir, zeytin, konserve ve salamura besinlerdir. 

Potasyum (K)

Potasyumun vücuttaki ana görevi hücresel ve elektriksel fonksiyonlar üzerinedir. Vücut elektrolit dengesini sağlar. Hücrelerde sodyum ile beraber çalışır. Potasyum yüksekliğinde vücuttan atılarak kan bulgularına yansıması olmazken, potasyum eksikliğinde hayati riskler söz konusudur. Potasyumun beslenmedeki ana kaynakları; genel anlamda tüm sebze ve meyveler, yağlı tohumlar ve somon balığıdır.

İyot (I)

Vücutta tiroit hormonlarının ana bileşenidir. İyottan fakir bir beslenme sonucunda ağır zeka geriliklerinin görüldüğü 'kretenizm' tablosu meydana gelir. İyot eksikliğini önlemek adına satılan tuzlar iyot ilavesi ile zenginleştirilmektedir. İyotun beslenmedeki ana kaynakları; deniz ürünleri, tahıllar ve yumurtadır.

Magnezyum (Mg)

Magnezyumun vücutta birçok ana göevi bulunmaktadır. Bunlardan en önemlileri; birçok enzimin kofaktörü oluşu, kan şeker ve kan basıncı dengesinden sorumlu oluşu, protein senzetezi ve kas&iskelet sistemi üzerinde görevli oluşudur. Eksikliğine sık rastlanmasa da kusma, halsizlik, kramplar, bilinç kaybı gibi durumlar oluşur. Magnezyumun beslenmedeki ana kaynakları; yeşil yapraklı sebzeler, yağlı tohumlar ve tam tahıllardır. 

Bakır (Cu)

Bakır minerali vücutta; kırmızı kan hücreleri ve sinir hücreleri oluşumunda, ayrıca bağışıklık sisteminin güçlü olmasında görevlidir. Nadiren görülen eksikliğinde bireylerde kardiyovasküler sağlık problemleri meydana gelmektedir. Bakırın beslenmedeki ana kaynakları; kabuklu deniz ürünleri, kurubaklagiller, tam tahıllar, kakaodur.

Etiketler

MineralİyotPotasyumSodyumMagnezyumMineral eksikliğiSodyum düşüklüğüSodyum eksikliğiİyot eksikliğiPotasyum eksikliğiPotasyum yüksekliğiMagnezyum eksikliğiİyotlu tuz kullanımıMineral eksiklikleriBakır eksikliğiMinerallerbakır

Yazar Hakkında

Uzm. Dyt. Ezgi Yaşar Kaynak

Uzm. Dyt. Ezgi Yaşar Kaynak

Bursa doğumludur. İlk ve orta öğrenimini Bursa'da tamamlamıştır. Lise öğrenimini 2008-2012 yılları arasında Bursa Anadolu Kız Lisesi'nde bitirmiştir. 2012 yılında Yeditepe Üniversitesi Beslenme ve Diyetetik (İngilizce) bölümünü kazanmıştır. Eğitim süresince Şevket Yılmaz Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde, Sultanbeyli Toplum Sağlığı Merkezi'nde, Özel Diyabet Hastanesi'nde, Özel Kartal Vera Hastanesi'nde, Erenköy Ruh ve Sinir Hastalıkları Hastane'sinde ve Ümraniye Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde stajlarını tamamlanmıştır. 2016 yıldında bölümden yüksek onur derecesiyle mezun olmuştur. 2017 yılında Yeditepe Üniversitesi Beslenme ve Diyetetik bölümüne başvurarak yüksek lisans eğitimine başlamıştır. 2020 yılında ise 'Bariatrik Cerrahi Hastalarının Pre-op ve Post-op Dönemde Beslenme Bilgi Düzeylerinin Değerlendirilmesi' konulu master tezi ile uzman diyetisyen ünvanı alarak mezun olmuştur.

Önemli Bilgilendirme

Site içerisinde bulunan bilgiler bilgilendirme amaçlıdır. Bu bilgilendirme kesinlikle hekimin hastasını tıbbi amaçla muayene etmesi veya tanı koyması yerine geçmez.