Rinoplasti ( burun estetiği) nedir?

Rinoplasti burnun yeniden şekillendirilmesi ameliyatıdır. Burundan nefes alma problemi yaşayan ve/veya burun şeklinden rahatsız olan , 18 yaşını geçmiş herkes rinoplasti ameliyatı olabilir.

Rinoplasti ( burun estetiği) nedir?

Rinoplasti burnun yeniden şekillendirilmesi ameliyatıdır. Burundan nefes alma problemi yaşayan ve/veya burun şeklinden rahatsız olan , 18 yaşını geçmiş herkes rinoplasti ameliyatı olabilir. Ameliyatla hastanın daha iyi nefes alması sağlanırken aynı ameliyatta burun şeklindeki deformitelerde  hastanın yüzüne uyumlu olarak düzeltilir. Ameliyat öncesinde hasta-hekim görüşmesi ve muayene oldukça önemlidir.  Öncelikle endoskopik muayene ile hastanın rahat nefes alamama  sıkıntısını oluşturan deformite belirlenir. Sonrasında hastanın kendi istediği  ve hekimin önerdiği burun şekli belirlenerek ve simülasyonla yüzüne uygunluğu kontrol edilerek ortak görüş doğrultusunda ameliyat planlaması yapılır. Ameliyat genel anestezi altında yapılır. Burun içerisine yerleştirilen tamponlar silikondur ve ortası olukludur. Bu da hastanın ,tampon olduğu sürece rahat nefes alıp vermesine olanak sağlar. Silikon olduğu için de çok rahat ve ağrısız çıkarılır.

OTOPLASTİ ( KULAK ESTETİĞİ) NEDİR?

Otoplasti , daha sıklıkla kepçe kulak deformitesi nedeniyle oluşan kulaktaki şekil bozukluklarının düzeltilmesi ameliyatıdır. Ameliyatın en ideal yaşı , çocuk ilkokula başlamadan 5-6 yaşlarıdır. Ameliyat çocuklarda genellikle genel anestezi altında yapılırken erişkinlerde lokal anestezi altında yapılabilir. Ameliyat insizyonla (cilt kesisi )  ya da insizyonsuz (cilt kesisi olmadan) yapılabilir. Buna  ameliyat öncesinde muayene ile değerlendirme sonucunda karar verilir.  Kulağa verilmek istenilen şekil bazı dikiş teknikleri ile oluşturulmaktadır. Hastanın ameliyat sonrası pansuman ve kontrolleri yaklaşık 1 hafta sürmektedir, sonrasında hasta normal sosyal yaşamına dönebilir.  Birkaç ay süresince gece uyurken elastik bandaj kullanması önerilmektedir

Bu makale 4 Temmuz 2022 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Doç. Dr. Birgül Tuhanioğlu

Doçent doktor Birgül Tuhanioğlu Adana Medline Hastanesi'nde hizmet vermektedir.

Etiketler
Rinoplasti ameliyatı
Doç. Dr. Birgül Tuhanioğlu
Doç. Dr. Birgül Tuhanioğlu
Adana - Kulak Burun Boğaz hastalıkları - KBB
Facebook Twitter Instagram Youtube