Retina yırtık ve dekolmanının belirtileri

Retina yırtık ve dekolmanının belirtileri

Aşağıdaki belirtiler retina yırtığının ve retina dekolmanının erken dönem belirtileri olabilir:

Gözlerinizde aniden ortaya çıkan çok sayıda “kurum yağar gibi siyah benek kümeleri” ve beraberinde “ışık çakmaları”

Diğer görsel belirtiler: Örneğin aniden görme alanınızın bir bölümünü görememe veya bir bölgenin perdelenmesi ve giderek ilerlemesi

Eğer göz doktorunuz bu belirtilerin retina yırtığı ya da dekolmanına bağlı olduğunu tespit ederse kalıcı görme kaybını önlemek için tedavi gerekecektir. Doğru ve erken tedavi ile sonuç genellikle oldukça iyidir.

NORMAL GÖZÜN YAPISI

Göz ışığı alır ve değişik sinyaller şekline çevirerek beyne gönderir. Beyin de bu sinyalleri görme olarak adlandırdığımız imajlar haline çevirir. Genç olduğunuzda görme net ve keskindir. Ancak zamanla gözünüz ve görmeniz değişebilir.

Gözün normal yaşlanması

Vitreus, gözün içini dolduran şeffaf jel kıvamında bir sıvıdır ve genç insanlarda tüm retinaya sağlam bir şekilde yapışıktır. Yaşlandıkça ince doku iplikçikleri ile ayrılmış daha akışkan bir sıvı haline dönüşür. Yaşlanmayla vitreus büzüşür ve normalde sıkıca yapışık olduğu retina tabakasından ayrılabilir. Bu ayrılmalar sırasında gözde ışık çakmaları ortaya çıkabilir.

RETİNA HASARI

Vitreus retinadan ayrılırken, retinaya sıkı yapışık olduğu veya retinanın zayıf ve incelmiş olduğu bir noktadan çekerse, retina dekolmanına ilerleyebilecek bir delik ya da yırtık gelişebilir. Bu durumun görmenizdeki etkisi retinanın ne kadar etkilendiğine ve maküla adını verdiğimiz merkezi görmeyi sağlayan bölgenin etkilenip etkilenmemesine bağlıdır.

Retina dekolmanı gelişme riski miyoplarda, katarakt ameliyatı olan kişilerde veya retinada incelme alanları tespit edilen kişilerde daha yüksektir.

Atrofik Retina Deliği

Vitreus büzüştükçe (atrofiye uğradıkça) retinadan ayrılması sırasında küçük bir retina parçasını da koparabilir. Bu atrofik holler genellikle retina periferinde oluşur ve nadiren görmeyi tehdit ederler. Genellikle tedavi gerektirmezler.

Atnalı Şeklinde Flepli Yırtık

Vitreus büzüştükçe flep şeklinde bir retina parçası koroidden ayrılabilir. Eğer vitreus flepe (yırtık kapağı) yapışık kalırsa, vitreus çekmeye devam ettikçe retina da yırtılmaya devam edecektir. Bu durumda genellikle ışık çakmaları ve uçuşan siyah noktalar farkedilir. Eğer retinada yırtık oluşan bölgeden bir damar yapısı da geçiyorsa bu damarın da yırtılması ile göz içine kanama olabilir ki bu kanama göz içinde uçuşan siyah noktaların çok daha artması ve bulanık görme olarak farkedilir.

Tedavi ile hasar genellikle onarılabilir, tedavisiz bırakıldığında ise yırtık retina dekolmanına sebep olabilir. Bu yırtıklar mutlaka tedavi gerektiren tehlikeli yırtıklardır.

Retina Dekolmanı

Vitreus sıvısı yırtık içinden geçerek retina altına sızar ve sonuç olarak retinanın koroidden ayrılmasına sebep olur.

Bu durumda yırtıkla ilgili şikayetlere ek olarak görme alanında gölgelenme veya perdelenme de ortaya çıkacaktır.

Eğer dekole retina periferde ise tedavi ile görme genellikle artar. Ancak maküla dekole olmuş ise tedavi sonrası bile merkezi görmede bir miktar kısıtlılık kalabilir.

GÖZ MUAYENESİ

Şikayetlerinizin retinal yırtık veya retina dekolmanı nedeniyle oluşup oluşmadığını öğrenmek için göz doktorunuz size sorular soracak ve gözünüzü muayene edecektir. Muayeneden sonra tedavi seçeneklerini sizinle tartışacaktır. Uzun vadedeki en iyi sonuçlar için kombine birkaç tedavi opsiyonunu tavsiye edebilir.

Hikayeniz

Muayeneniz sırasında doktorunuz ışık çakmaları ve sinek uçuşmaları gibi görmenizde yeni ortaya çıkan değişiklikleri sorgulayacaktır. Ayrıca daha önce başka retina sorunları yaşayıp yaşamadığınız da sorulacaktır. Cerrahi müdahale gerektiğinde özel önlemler alınmasını gerektirecek, kalp hastalığı gibi bazı genel sağlık problemleriniz olabileceği de akılda bulundurulacaktır.

Muayeneniz

Doktorunuz şikayetlerinizi öğrendikten sonra retinanızı muayene etmek için özel aletler kullanır. Gözünüzün arkasını daha kolay muayene etmek için göz bebeğinizi damlalarla genişletecektir.

İndirekt Oftalmoskop

Tüm retinanın 3 boyutlu görüntüsü için doktorunuz indirekt oftalmoskop kullanır. Göz kapaklarınıza küçük bir çubuk ile hafifçe bası (skleral indentasyon) periferik yırtıkların görüntü alanına girmesini sağlayabilir.

Biyomikroskopi

Biyomikroskop olarak adlandırılan özel bir mikroskop doktorunuzun gözünüzün özel bölgelerini görmesini sağlar. Şüpheli bir retina dekolmanını veya yırtığını doğrulamak için doktorunuz biyomikroskop ile beraber büyütücü bir lens de kullanabilir.

Bu makale 15 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Prof. Dr. Şengül Özdek

Prof. Dr. Şengül ÖZDEK 1971 yılında Kayseri’de doğmuştur.1987 yılında Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi’nde (İngilizce) başladığı tıp eğitimini 31 Temmuz 1994 tarihinde dönem 7.si olarak Fakülteden mezun olmuştur. Gazi Üniversitesi Tıp Fakültesi Göz Hastalıkları Ana Bilim Dalı’nda,1999 yılında ihtisasını tamamlamış ve Göz Hastalıkları Uzmanı olmuştur. 2005 yılında Doçentlik ünvanı, 2011 yılında ise Profesörlük ünvanı almıştır. Prof.Dr Şengül ÖZDEK, Türk Oftalmoloji yeterlilik sınavında başarılı bulunak 2006 yılında yeterlilik belgesi almıştır. 2009 yılında ise “Aysun Küçükel Genç Araştırmacı Tıp Ödülü” ne layık görülmüştür. Türk Oftalmoloji Derneği,Avrupa Vitreoretinal Cerrahi Derneği (EVRS), American Academy of Ophthalmology (AAO), American Society of Retina Surgeons (ASRS) ve Avrupa Retina Derneği, Avrupa Vitreoretinal Cerrahi Der ...

Yazarı sosyal medya'da takip edin
Etiketler
Retina yırtılması belirtileri
Prof. Dr. Şengül Özdek
Prof. Dr. Şengül Özdek
Ankara - Göz Hastalıkları
Facebook Twitter Instagram Youtube