Retina dekolmanı ve yırtığının tedavisi

Retina dekolmanı ve yırtığının tedavisi

Eğer yırtık ya da dekolman retina periferinde ise ayaktan tedavi edilebilirsiniz. Tedavi muayenenizden hemen sonra yapılabilir. Hangi işlem uygulanırsa uygulansın asıl amaç retina ve koroidi yeniden birleştirmektir böylece vitreus sıvısı bu dokuları tekrar ayıramayacaktır.

Retina Yırtığını Kapama

Bir yırtığı yapıştırmak için ısı (laser fotokoagülasyon) ya da soğuk (krioterapi) kullanılabilir. Bu tedaviler retina ve koroidin tekrar yapışmasını sağlar. Tedavi sırasında ağrı duymanızı engellemek için anestezi kullanılacaktır.

Lazer Tedavisi

Lazer ışığı pupilden geçerek gözün içine ulaşır ve retina ile temas ettiğinde ışık ısıya dönüşür ve retinayı koroide yapıştırır. Biyomikroskopta oturur pozisyonda uygulanabilir. Ancak yırtığın etrafında retina dekolmanı olmadığında veya çok sınırlı olduğunda uygulanabilri. Genellikle ağrısız ve hasta açısından kolay bir işlemdir.

Krioterapi

Dondurucu bir prob direkt yırtığın üzerinden göze temas ettirilir. Soğuk yırtığın etrafındaki dokuyu dondurarak retina ve koroidin birbirine yapışmasına sebep olur. Genellikle ameliyathanede ve lokal anestezi altında uygulanır. Yırtıkla birlikte dekolman varlığında tercih edilen bir yöntemdir.

Pnömotik Retinopeksi

Dekole retinayı bastırmak ve eski yerine gelmesini sağlamak için doktorunuz vitreus kavitesi içine bir gaz kabarcığı injekte edebilir. Bu prosedür pnömotik retinopeksi olarak bilinir. Gaz yükseldikçe retinayı koroide doğru iter. Bu amaçla size yırtığın bulunduğu yere göre uygun bir yatış pozisyonu da önerebilir. Daha sonra doktorunuz retinayı yapıştırmak için krio ya da lazer kullanabilir. Gaz genellikle 1 ila 3 hafta içinde vücut tarafından tamamen emilir. Bu zamana kadar siz göz haraketleriniz esnasında gazın varlığını fark edebilirsiniz.

Bu tedavi çok erken dönem de tespit edilen oldukça sınırlı retina dekolmanlarında tercih edilebilir.

DEKOLMAN CERRAHİSİ

Daha geniş alanları kaplayan ve ileri evre retina dekolmanını onarmak için doktorunuz aşağıda anlatılan işlemlerden iki ya da daha fazlasını kombine ederek cerrahi uygulayabilir. Bir hastane veya cerrahi merkezinde birkaç gün veya saatler kalarak tedavi edilebilirsiniz.  Tedavi sırasında ağrı duymamanız için anestezi verilir. Uygulanabilecek yöntemler aşağıda özetlenmiştir.

Skleral Çökertme

Dekole retinayı koroid ile temas halinde tutmak için gözünüzün etrafına silikondan yapılmış bir bant sarılır. Bant göz kasları arasından geçirilerek sıkılaştırılır, sklera hafifçe çöker. Daha sonra retinadaki yırtık lazer veya krioterapi ile koroide yapıştırılarak kapatılır. Retina altında biriken sıvı da skleradan yapılan küçük bir kesi ile boşaltılabilir. Bant göz etrafında bırakılmasına karşın ağrıya neden olmaz ve dışardan görülmez. Sadece gözde kırma kusuru (miyopi, astigmatizma gibi) yaratabilir ve bu da genellikle gözlükle düzeltilebilir.

Vitrektomi

Retinayı çeken ve üzerinde gelişen fibröz dokuyu rahatlatmak için vitreus alınabilir. Bu girişim vitrektomi olarak adlandırılır. Doktorunuz bir ameliyat mikroskobu kullanarak retinayı çeken lifleri keser. Sonra bu lifler ve bulanık vitreus bölgeleri alınarak tuzlu su solüsyonu ile yer değiştirilir. Bir çok hastada skleral çökertme vitrektomi ile birlikte uygulanır. Vitrektomi özellikle vitreus içine kanama olan veya vitreus içinde proliferasyon oluşumu durumlarında (uzun süreli veya dev yırtıklı retina dekolmanlarında oluşur) uygulanması gerekli bir tedavi yöntemidir. Vitrektomi sonrasında retinadaki yırtığın büyüklüğü ve yerleşimine göre göz içine çeşitli tampon maddelerin yerleştirilmesi gerekebilir. Retinayı tampone etmek amacıyla göz içine gaz verilebilir. Bu gazlar 15 gün-1 ay içinde kendiliğşnden emilen gazlardır ve gaz göz içinden çekilmeye başladığında hasta yavaş yavaş görmeye başlar. Göz içinde gaz olduğunda uçak yolculuğundan kaçınılmalıdır. Aynı amaçla göz içine silikon yağı konabilir. Bu durumda silikon genellikle erken dönemde görmeyi ve uçak yolculuğunu engellemez. Fakat silikon belli bir süre sonra alınması gerektiğinde ameliyat gerektirir.

Cerrahinin Riskleri ve Muhtemel Komplikasyonlar

Bir retina yırtığı veya dekolmanının cerrahi tedavisi bazı riskler taşır. Bunlar;

Enfeksiyon

Retina üzerinde anormal skar dokusu gelişimi nedeniyle oluşan zar yapıları tekrar cerrahi gerektirebilir.

Proliferatif vitreoretinopati (PVR) gelişimi nedeniyle retina dekolmanının nüks etmesi

Yakındaki diğer göz yapılarının (lens gibi) hasarı

Görmeyi engelleyebilecek düzeyde şiddetli kanama

TEDAVİ SONRASI

Retina tam iyileşmesi için zaman gerektiren hassas bir dokudur. Onarılmış bir retina, yerine birkaç gün içinde kaynaşsa da görmenin stabilleşmesi aylar alabilir. Bu süre içinde çift ve bulanık görme gibi değişiklikler hissedebilirsiniz. İyileşme sonrası en iyi görme için yeni gözlüklere ihtiyacınız da olabilir.

İlk birkaç gün

Bir yırtık kapatıldıktan sonra gözünüzde hafif bir iltihabi reaksiyon olabilir. Eğer dekolman tedavisi uygulanmış ise gözünüz hassas, kırmızı ve şiş olabilir. Ağrıyı kontrol etmek ve enfeksiyonu önlemek için ilaçlar verilir. Durumunuza bağlı olarak başta spor olmak üzere bazı fiziksel aktivitelerden sakınmanız söylenebilir.

Normal Aktivitelere Dönüş

İki hafta içinde işinize ve diğer normal aktivitelerinize dönmeyi bekleyebilirsiniz. Şayet göz içinde gaz olduğunda doktorunuz onay verene kadar özellikle uçak yolculuğu olmak üzere yüksek irtifadan kaçınmanız gerekecektir.

Takipleriniz

İyileşmenizi takip etmek için doktorunuz sizi tedavi sonrasındaki günde görebilir. Eğer her şey normal ise sonraki 2-3 ay içinde birkaç kontrol randevusu için gün verilir.

Aşağıdaki Durumlarda Doktorunuzu Arayın:

Zamanla ağrınız azalmazsa

Gözünüz daha hassas, şiş ve kırmızı hale gelirse

Göz akıntı miktarınızda artış oluşsa

Görmeniz aniden kötüleşirse

 

Bu makale 12 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Prof. Dr. Şengül Özdek

Prof. Dr. Şengül ÖZDEK 1971 yılında Kayseri’de doğmuştur.1987 yılında Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi’nde (İngilizce) başladığı tıp eğitimini 31 Temmuz 1994 tarihinde dönem 7.si olarak Fakülteden mezun olmuştur. Gazi Üniversitesi Tıp Fakültesi Göz Hastalıkları Ana Bilim Dalı’nda,1999 yılında ihtisasını tamamlamış ve Göz Hastalıkları Uzmanı olmuştur. 2005 yılında Doçentlik ünvanı, 2011 yılında ise Profesörlük ünvanı almıştır. Prof.Dr Şengül ÖZDEK, Türk Oftalmoloji yeterlilik sınavında başarılı bulunak 2006 yılında yeterlilik belgesi almıştır. 2009 yılında ise “Aysun Küçükel Genç Araştırmacı Tıp Ödülü” ne layık görülmüştür. Türk Oftalmoloji Derneği,Avrupa Vitreoretinal Cerrahi Derneği (EVRS), American Academy of Ophthalmology (AAO), American Society of Retina Surgeons (ASRS) ve Avrupa Retina Derneği, Avrupa Vitreoretinal Cerrahi Der ...

Yazarı sosyal medya'da takip edin
Etiketler
Retina dekolman ameliyatı
Prof. Dr. Şengül Özdek
Prof. Dr. Şengül Özdek
Ankara - Göz Hastalıkları
Facebook Twitter Instagram Youtube