Psikanalize giriş dersleri- sigmund freud

Sigmund Freud'un Psikanalize Giriş Dersleri adlı eserinin incelenmesi;

Psikanalize giriş dersleri- sigmund freud

Eser Freud’un 1915-1917 yılları arasında hem meslektaşlarına hem de halka verdiği konferanslardan oluşuyor. Kitap başlıca 3 ana başlıktan ve 28 dersten oluşmakta.

Ana başlıklar:

1.Parapraksiler (edim hataları),

2. Rüyalar,

3.Genel nevroz teorisi şeklindedir.

Birinci bölümde, Günlük Yaşamın Psikopatolojisi ve Espriler ve Bilinçdışı ile İlişkilerinin kitabının genel bir özeti ve Freud’a göre psikanalizin, bilinçdışının en iyi anlaşılmasında parapraksilerin kullanılmasını savunduğu için konferanslarına bu konuyla başlıyor. Ayrıca büyük ihtimalle günlük hayattan örnekler olduğu için daha anlaşılır kılma çabası da eklenebilir.

Psikanalizin insan megalomanisini yıktığını gösterdiği için sevilmediğini de bu bölümde Darwin ve Kopernik üzerinden açıklar.

İkinci bölümde; Rüyaların Yorumu kitabı üzerine genel bir özet sunar. En uzun konuşmasını bu bölüm üzerine yapar. Her bölümde olduğu gibi bu bölümde de dinleyicilerinin kafasında kalan soruları cevaplar, yada yapabilecekleri itirazlara cevap verir. Bu bölümdeki konuşmalar sadece rüyalar üzerine değil çocuk cinselliği üzerine de olur. Cinsellik Üzerine 3 Deneme’deki konular üzerinde (çocuk cinselliği, sapmalar) yoğunlaşarak Öidipus kompleksi hakkında konuşur.

Üçüncü bölümde; bilinçdışı, libido, semptom, kaygı, aktarım, analitik terapi konu hakkındaki konuşmalara ayrılmıştır. Bu bölümde açıklanan kitaplar; Başkan Schreber, Narsisizme Giriş, en büyük bölümü kaplayan Metapsikoloji kitabı oluşturmuş. Jung, Adler’e göndermelerin fazlaca olduğu üçüncü bölümde, Otto Rank’ın kaygı konusundaki görüşlerinden oldukça yararlanılmış. Narsizm dersinde Karl Abraham’ın düşüncelerinden epeyce yararlanılmış, bu bölümde narsizm başta olmak üzere analizi yapılamayan rahatsızlıkların neden analizi yapılamadığı açıklanmış.

Aktarımı analizin en önemli unsurlarından biri olarak görmüş, analizde aktarımın olumlu ve olumsuz yanlarını göstermiş, son olarak analitik terapinin ne olduğunu, sınırlılıklarını ve yanlış anlaşılmalarını ama buna rağmen dünyda giderek artan ilgiyi göstermiştir.

Bu makale 6 Aralık 2022 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Psk. H. Demir Okur

İstanbul Aydın Üniversitesi Psikoloji Bölümü lisans programını psikolog ünvanını alarak 2021 yılında tamamlamıştır. 2022-2023 yılları arasında Prof. Dr. Otto F. Kernberg, Prof. Dr. Ülkü Gürışık, Dr. Pervin Sevda Bıkmaz tarafından verilen Giunti Psychometrics Türkiye'nin Psikodinamik Terapi Eğitimi'ni tamamlamıştır. 2021 yılında Marmara Psikoloji tarafından Prof. Dr. Pınar Vural ile verilen Çocuk ve Ergen Psikopatolojisi Eğitimi ve yine Marmara Psikoloji tarafından verilen Prof. Dr. Sultan Doğan ile Cinsel Terapi Eğitimi'ni tamamlamıştır. 2022-2023 yılları arasında Prof. Dr. Doğan Şahin tarafından Psikodinamik Temel Eğitimi, Kişilik Bozukluklarında Aktarım Odaklı Psikoterapi Eğitimi ve Üst Düzey Kişilik Bozukluklarında Psikodinamik Terapi eğitimlerini tamamlayarak Prof. Dr. Doğan Şahin ile süpervizyonlarına devam etmektedir. Boğaziçi Enst ...

Psk. H. Demir Okur
Psk. H. Demir Okur
Karaman - Psikoloji
Facebook Twitter Instagram Youtube