Prp (platelet rich plasma) uygulaması

Prp (platelet rich plasma) uygulaması

"Platelet Rich Plasma—Kan hücresi trombositlerden zenginleştirilmiş plazma uygulaması" adı verilen tedavi yönteminin kısaltılmış ismidir. Bu uygulama bir kişiden alınan küçük miktardaki kanın özel bir tüpe konularak santrfüj işlemine tabi tutulduktan sonra bileşenlerine ayrıştırılması ve elde edilen az miktardaki “platelet yönünden zenginleştirilmiş plazma” nın (PRP), yine aynı kişiye enjeksiyon yoluyla geri verilmesini temel alır.

Trombositler, vücudumuzdaki hasarlı dokuların onarımını ve doğal hallerine dönmelerini sağlamak için gerekli olan "büyüme faktörlerini" yapısında barındıran hücrelerdir.Dokularımızda hasar olduğunda bu hücreler dokuya göç ederek onarım sürecini başlatır.PRP ile dokuya sağlanan trombositlerin yoğunluğu kandakinden 2-4 kat daha fazladır.

PRP damarlarımızda dolaşan bu sihirli gücü harekete geçiren bir yöntem olarak gelişmiştir. Yeni bir yöntem değildir; dental (diş) implantlarla başlayan uygulama alanları estetik tıp, ortopedi, iyileşmeyen yara tedavisi gibi alanlarda hızla yayılmaktadır. Uygulamanın yapılacağı kişiden 8-10ml kan alınır, santrfüj cihazında plateletleri ayrıştırılır. Ayrıştırılan plateletler kitteki tüpün içerisinde yoğunlaşıp birikir ve PRP denilen bir kan ürünü ortaya çıkar. Bu ürün (PRP) dolgu veya mezoterapi gibi yollarla deriye uygulanır, deriyi gençleştirici etkisi uygulamanın hemen sonrasında parlak ve canlı bir görünümle belirgin hale gelir. Daha sonra bu parlak görünümünde biraz gerileme olur, ancak 3 veya 4 uygulamadan sonra ( yani 1 kür uygulandıktan sonra ) kalıcı bir etki belirgin hale gelir. 3 veya 4 uygulamadan oluşan kürleri her 10-12 ayda bir tekrarlamak gerekir.

PRP kliniğimizde yoğun olarak uygulanan bir yöntemdir. Özellikle saç dökülmelerinde (Alopesi Areata, Androgenetik alopesi, Telogen efflivium) 6- seanslık uygulama ile çok memnun edici sonuçlar alınmaktadır.Yine gençleşme, sıkılaşma, lekelenme ve deri tonusunun düzeltilmesi, kırışıklıkların tedavisi için gerek tek başına gerekse diğer tedavilerle kombine edilerek, dermatologların gönül rahatlığı ile uyguladığı bir işlemdir.

Bu makale 9 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Uzm. Dr. Hatice Erdem

Uzm. Dr. Hatice ERDEM, ilk, orta ve lise eğitimini Bursa’da tamamlamıştır. Lisans öncesi öğrenimlerinin ardından İstanbul Üniversitesi İstanbul Tıp Fakültesi' nde başladığı tıp eğitimini başarıyla tamamlamış ve tıp doktoru unvanı almıştır. İhtisasını ise 2004-2009 yılları arasında Uludağ Üniversitesi Dermatoloji AD’da yapmış ve Dermatoloji Uzmanı olmuştur. Alman Hastanesi ve Bursa Büyükşehir Belediyesi Sağlık İşleri Daire Başkanlığında bir süre görev yaptıktan sonra 1999 yılında evlenerek eşinin kurduğu İnegöl Güneş Polikliniğinde mesul müdürlük ve hekimlik görevini icra etmiştir.  2009 -2011 yılları arasında mecburi hizmete gittiği Şanlıurfa Birecik Devlet hastanesinde dermatoloji uzmanlığı yanında, başhekim yardımcılığı ve satın alma komisyon başkanlığı da yapmıştır. Bursa’ya döndükten sonra Doruk Yıldırım Hastanesi' nde görev yapan ...

Etiketler
Prp tedavisi
Uzm. Dr. Hatice Erdem
Uzm. Dr. Hatice Erdem
Bursa - Dermatoloji
Facebook Twitter Instagram Youtube