Primer rinoplasti

Primer rinoplasti

Burun yüzün en dikkat çeken yapısıdır. Koku alma hissinin yanında, soluduğumuz havayı ısıtma, temizleme ve nemlendirme gibi çok önemli görevleri vardır. Burnun sadece dış görünümünü düzelten ameliyatlara ”Rinoplasti”, ilaveten kemik eğriliği veya et büyümesi sonucu burun tıkanıklığı şikayetine neden olan burun içi darlıkları da söz konusu ise bu ameliyatlara ”Septorinoplasti” adını vermekteyiz. Burun tıkanıklığının açılması, burnun yüzümüzün diğer kısımları ile uyumlu ve doğal bir görünüme kavuşturulması bu ameliyatın temel amacıdır. Bu ameliyat yardımıyla burnun boyutları azaltılabilir veya arttırılabilir, burun ucunun veya köprüsünün şekli değiştirilebilir, burun delikleri daraltılabilir veya burun ile üst dudak arasındaki açı değiştirilebilir, burun sırtındaki kemik çıkıntılar alınarak düzeltilebilir. Aynı ameliyat sırasında, gelişimsel veya çarpma sonucu oluşan burun dışında ve içinde oluşan eğrilikler ve burun tıkanıklıkları düzeltilebilir. Fakat estetik burun ameliyatlarında görünümü düzeltmek bakımından tam mükemmel bir sonuca ulaşmak genellikle mümkün değildir. Her hastanın dokusu ameliyata farklı cevap verdiği için hiç bir cerrah sonuç hakkında bir garanti veremez. Bu ameliyat, hastanın örnek aldığı veya beğendiği bir kişinin burnunu söküp hastaya takmak gibi bir organ nakli ameliyatı da değildir. Bir terzinin dikeceği elbiseden alabileceği başarılı sonuç, kendisine verilen kumaşın kalitesine bağlı olduğu gibi, estetik burun ameliyatlarında da ulaşabileceğimiz başarı oranı, hastanın burun dokularının uygun olup olmaması ile doğrudan ilgilidir. Burun tek bir organ olmasına rağmen yüzün orta hattına yerleşmiş iki tarafı olan bir yapıdır. Bu nedenle ameliyat sonucunda iki tarafın simetrik olarak benzer bir görünüme kavuşturulması, bu ameliyatı başarılı bir sonuç alma bakımından zorlaştıran bir durumdur.

Bu ameliyat, fizik görünüşünüzü değiştirerek kendinize olan güveninizi arttırabilir, fakat size ideal bir görünüm vermesi mümkün olmayabilir veya diğer insanların size daha farklı davranmasına yol açmayabilir. Ameliyat olmaya karar vermeden önce beklentilerinizi çok iyi düşünmeniz ve bunu doktorunuzla paylaşmanız gerekir.

Rinoplasti için en uygun adaylar mükemmel bir sonuç için değil, burun görünümünü düzeltme amacıyla başvuranlardır. Bu ameliyat burnunuza yeni bir şekil verebilir, ama hayatınızın akışına yön veremez. Eğer fiziksel olarak sağlıklı ve psikolojik olarak dengeli ve beklentilerinizde gerçekçi iseniz iyi bir aday olabilirsiniz. Bu ameliyatta hedefimiz, sizin burnunuzdaki mevcut dokuları kullanarak doğal görünümlü ve yüzünüze uyumlu bir burun meydana getirmektir. Ameliyatın başarısı cerrahın bilgi, beceri ve tecrübesinin yanında hastanın yaşı, genel sağlık durumu, burun cildinin yapısı, burun görünümündeki bozukluğun derecesi, dokularınızdaki yara iyileşmesi gücü, sigara kullanımı, yüzün diğer yapılarının durumu ve hastaya ait bazı özel problemlere bağlıdır. Estetik burun ameliyatları yüz gelişiminin tamamlandığı kızlarda 16-17 erkeklerde 17-18 yaşından itibaren yapılabilir, üst yaş sınırı yoktur.

Bu makale 13 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Op. Dr. Ali Değirmenci

Op. Dr. Ali DEĞİRMENCİ, 1979 yılında Malatya'da doğmuştur. Lisans öncesi öğrenimlerinin ardından Ondokuz Mayıs Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde başladığı tıp eğitimini 2004 yılında tamamlayarak tıp doktoru unvanı almıştır. İhtisasını ise Celal Bayar Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde yapmış ve  2011 yılında Kulak Burun Boğaz Hastalıkları Uzmanı olmuştur.

Uzmanlık eğitimi sonrasında 2011-2015 yılları arasında Nevşehir Devlet Hastanesi'nde, 2015 yılında ise Bursa Medical Park Hastanesi'nde görev yapmış olan Op. Dr. Ali DEĞİRMENCİ, mesleki çalışmalarına şu anda Özel Aritmi Osmangazi Hastanesi'nde devam etmektedir. Ayrıca kendisi, Türk Tabipler Birliği, Türk Kulak Burun Boğaz ve Baş Boyun Cerrahisi Derneği, Yüz Plastik Cerrahi Derneği ve Bursa Kulak Burun Boğaz Baş Boyun Cerrahisi Derneği üyesidir.

Etiketler
Doğal burun estetiği
Op. Dr. Ali Değirmenci
Op. Dr. Ali Değirmenci
Bursa - Kulak Burun Boğaz hastalıkları - KBB
Facebook Twitter Instagram Youtube