Porselen laminalar

Porselen laminalar

LAMİNATE VENEER (PORSELEN LAMİNA) UYGULAMALARI

Porselen laminate veneerler, şekil ve renk bozukluğu gösteren dişler sebebiyle olumsuz etkilenen gülüşünüzü düzeltmek üzere dişlerin ön yüzüne yapıştırılan porselen yaprakcıklardır. Bu yaprakcıklar 0,4-0,7 mm inceliğinde olduğundan ışık geçirgenlikleri çok yüksektir. Bu sayede gerçek diş görüntüsü en iyi şekilde taklit edebilmektedir. Bu restorasyonların en önemli avantajları dişlerden az miktarda doku uzaklaştırılarak uygulanabilmeleri ve dişin mine tabakasına çok kuvvetli bağlanarak uzun süreli hizmet edebilmeleridir.

Bu kadar ince yaprakçıkların kırılgan olduğu düşünülebilir. Ağızda dişle buluşana kadar da öyledir. Hem yapım aşamasında hem de ağza uygulamada son derece titiz ve hassas el becerisi gerektirir. Hem hazırlık hem de bitim aşamasında çok doğru ve hassas teknikler uygulandığında, diş yüzeyine yapıştırıldığında adeta dişlerle bir bütün oluşturur. Son yıllarda porselenlerin dişe yapıştırılması konusundaki gelişmeler sayesinde, bu porselenler dişlere çiğneme esnasında gelebilecek farklı yöndeki kuvvetlere ve bunların yaratacağı streslere karşıda dayanıklıdır.

Laminate Veneer hangi durumlarda uygulanır?

1. Renklenmelerde, diş beyazlatma (bleaching) gibi metotlarla sonuç alınmayan ileri derecedeki antibiyotik, fluor vb. lekelerinde kalıtsal leke ve renk bozukluklarında,

2. Ayrık dişleri bitiştirmede (diastema kaplama)

3. Kırık veya aşınmış dişlerin restorasyonunda,

4. Rengi ve yapısı bozulmuş eski dolguların düzeltilmesinde,

5. Çapraşık ve eğri dişlerin düzeltilmesinde kullanılır.

Ancak, çene bozuklukları, tırnak yeme, kalem ısırma gibi kötü alışkanlıklar, ileri derecede dişeti tahribatlarının mevcut olduğu durumlarda uygulanmaz.

Laminate veneerlerin avantajları

Porselen laminaların kullanım ömrü de son derece uzundur. Pek çok durumda doğal diş yüzeyinden daha pürüzsüz yüzeye sahip olduklarından doğal dişlere göre çok daha az bakteri plağı tutulumuna yol açarlar. Bakımları son derede kolaydır. Dişlerinize ve dişetlerinize uyguladığınız diş fırçalama ve diş ipi kullanımından daha farklı bir bakım gerektirmez. Porselen laminaların başka bir avantajı da porselen yüzeyin renginde herhangi bir değişikliğin olmaması ve hiçbir şekilde leke tutmamasıdır. Uygulama uzun yıllar sonra orijinal rengini korur.

Hekiminizle ilk görüşme

İlk ziyaretinizde genel bir ağız muayenesi sonrasında dijital panoramik röntgeniniz alınacaktır. Ağzınızın genel durumu hakkında bilgilendirileceksiniz. Özel durumunuz, estetiğe, fonksiyona ve genel ağız sağlığına dair beklentileriniz, düşünülen tedavi seçenekleri ve neticeleri konuşulacaktır. Sizin için öngörülen tedavi seçeneğine benzer daha önceki hastalarımızdan çekilmiş ilk ve son hal fotoğraflarının gösterilecektir.

Tedavi aşamasındaki işlemler

Laminate veneer uygulamaları iki oturumlu işlemlerdir. Her bir oturum bir veya bir buçuk saat sürer. Öncelikle dişleriniz üzerindeki artıklar temizlenir. Başlangıç ziyaretinizde eğer dilerseniz dişlerinize geçici veneer uygulanarak oluşacak değişim sizlere anlatılır. Bu size dişlerinizin alacağı şekli gözlemleme şansı verir. Daha sonra dişte sadece tırnak genişliğinde bir yuva hazırlanır. Dişlerin doğal yapısı bozulmadan çok az bir düzeltme ile (0,3 – 0,7 mm) madde kaldırılarak yapılır. Böylece dişin kesilmesine (küçültülmesine) gerek kalmaz. Hazırlık işleminden sonra dişerin tam bir kopyasını elde etmek için ölçü alınır.

Asıl veneerlerinizin yapım işlemi süresince kullanabileceğiniz geçici veneerleriniz hazırlanır. Bu zaman zarfında sizde geçici veneerlerinizi değerlendirerek yapılması gerektiğini düşündüğünüz düzeltmeleri ve istediğiniz değişiklikleri hekiminize iletebilirsiniz.

Veneerleriniz hazır olduğunda hekiminiz onları gliserin veya su yardımıyla dişlerinize takacak uyumunu, rengini ve boyutunu inceleyecektir. Görüş birliğine varıldığında dişleriniz kimyasallarla temizlenerek veneerle dişiniz arasında uygun bir bağlanma temin edilecektir. Özel dental yapıştırıcılar yardımıyla dişinize sürülerek veneeriniz dişiniz üzerine pozisyonlandırılacak. Kullanılan yapıştırıcının sertleştirilmesi için özel ışık dişinizin yüzeyinde bir süre tutulacak. Veneer dişin yüzeyine yapıştırıldıktan sonra artık rengi değiştirilemez. Diğer restorasyonlara göre, sağlık açısından üstünlükleri vardır. Ancak, diğerlerine kıyasla daha pahalı bir sistemdir.

Laminate veneerler dişlerime ilave edildikten sonra nasıl hissedeceğim?

Dişerinizde veneerler için yer hazırlığı aşamasında belki çok hafif hassasiyet hissedebilirsiniz. Konuşurken “f” harfini seslendirdiğinizde ses kulağınıza farklı gelebilir. Bu durum takip eden seaslarda kliniğimizde uyumlandırılacaktır. Hastalarımız kendilerine sunulan kendine güvenli gülüşten çok hoşnut olarak kliniğimizden ayrılmaktadır.

 

Sağlıklı ve bol ışıltılı günler dilerim….

 

Dr. Ayşegül Yalçın Ünlüyol

 

 


 

Bu makale 9 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Uzm. Dt. Ayşegül Yalçın Ünlüyol

Etiketler
Diş
Uzm. Dt. Ayşegül Yalçın Ünlüyol
Uzm. Dt. Ayşegül Yalçın Ünlüyol
İstanbul - Diş Hekimi
Facebook Twitter Instagram Youtube