Pandemi döneminde stres kaynaklı uyku problemleri ile nasıl baş edebiliriz?

Pandemi döneminde stres kaynaklı uyku problemleri ile nasıl baş edebiliriz?

Pandemi döneminin bizde yarattığı en büyük problemlerden biri de uyku sorunu. İngiltere'nin bağımsız araştırma şirketi olan IPSOS, 2254 kişiye yaptığı anket sonucunda pandemi döneminde insanların %63unun stres kaynaklı uyku problemi olduğunu saptamıştır. Alttan yatan sebepler araştırıldığında kimilerinde işsiz kalma korkusu, kimlerinde boşlukta hissetme kimilerinde ise enfekte olma korkusu olduğu ve bunun yarattığı stresin uyku bozukluğuna yol açtığı belirlenmiştir.

Pandemi döneminde tehlike altında olduğunu düşünen beyin, tepki veremeyeceği uyku ve dinlenme modunda olmayı reddediyor. Bir bakıma bizi korumaya almak istiyor. Dolayısıyla kişiler artmış stres seviyesi ile birlikte ya normalden daha az uyku uyuyor; ya uykuya dalmakta güçlük çekiyor ya da nicel olarak uyumuş olsa bile yorgun ve bitkin uyanıyor.

Normalde, tehlikeli yaşam olayı devam etse bile zamanla stresimizin azalmaya geçmesini ve uykumuzun normalleşmesini bekleriz. Ancak uyku döngünüzün bozulmuş olması ve bunun alışkanlık haline gelmesi söz konusu olduğu için, uykuyu sağlıklı hale getirmek için hayatımızda bazı değişiklikler yapmamız gerekmekte.

İşte bunlardan bazıları:

1. Uyuma ve uyanma saatlerinizi sabitleyin:

Ilk önce belirlediğiniz saatlerde uyanarak işe başlayabilirsiniz. En az 1 hafta boyunca belirli saatlerde kalkarsanız, yatma saatiniz yavaş yavaş erkene çekilmiş olacaktır. Belirlediğiniz saatlerde yatakta durmayı unutmayın.

2. Haber sitelerinde geçirdiğiniz zamanı azaltın:

Stres seviyenizi ve kaygınızı arttıracak her türlü haber uykunuza da negatif etki edecektir. 

3. Yatak odanızdan elektronik aletleri uzaklaştırın:

Yatmadan 1 saat once her türlü elektromanyetik ışık yayan monitör, tv, telefon, tablet gibi araçlardan arınmalısınız. Cok kısa sürede uyku kalitenizin arttığını farkedeceksiniz.

4. Gün ışığı ile uyanın:

Sirkadyen ritminiz gün ışığı ile uyanıp, karanlıkta daha fazla melatonin salgılatıp uyumanıza fayda sağlar. Bu nedenle sabah uyanır uyanmaz perdeleri açıp gün ışığına maruz kalmak sizi daha dinç şekilde güne hazırlayacağı gibi, gece karanlıkta yatmak da daha kolay uykuya dalmanızı sağlayacaktır.

5. Yatmadan 4-6 saat önce egzersiz yapın:

Sağlıklı bir uyku için vücut ısısının düşmesi şart. Yaptığınız egzersiz vücut ısınızı kolayca yukseltse de, bir o kadar kolay da düşürecektir. Vücut ısınız düştüğü zaman da kolaylıkla uykuya dalabilirsiniz.

Bu makale 5 Mayıs 2021 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Uzm. Psk. Ezgi Didem Ayaltı

1986 yılında İstanbul'da dünyaya gelen Uzm. Psk. Ezgi Didem AYALTI,  lisans eğitimini 2005-2010 yılları arasında Bursa Uludağ Üniversitesi Psikoloji Bölümü'nde tamamladı. Ardından tezli yüksek lisansını 2013 yılında Haliç Üniversitesi Uygulamalı (Klinik) Psikoloji Bölümü'nde bitirdi.   Uzm. Psk. Ezgi Didem AYALTI , 15 yaş üstü bireylere, Anksiyete Bozuklukları ,Obsesif Kompulsif  Bozukluk,Takıntılar,Depresyon,Panık Atak,Sosyal Fobi,Stres Yönetimi ,Travmalar,Yas VE Ölüm,İlişkiİ Danışmanlığı ,Gebelik Danışmanlığı ,Kişilik  Bozuklukları, gibi alanlarda danışmanlık hizmeti vermektedir.   2008 yılında Pendik Devlet Hastanesi'nde stajyer psikolog olarak görev yaptı. 2010 yılında Bursa Uludağ Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi'nde 1 dönem psikiyatri servisinde resmi stajını tamamladı.  2012- 2013 yılları arasında Dragos Şifa Hastanesi'nd ...

Etiketler
Korku
Uzm. Psk. Ezgi Didem Ayaltı
Uzm. Psk. Ezgi Didem Ayaltı
İstanbul - Psikoloji
Facebook Twitter Instagram Youtube