Pandas / çocuklarda streptokokların neden olduğu nöropsikiyatrik hastalıklar

PANDAS / ÇOCUKLARDA STREPTOKOKLARIN NEDEN OLDUĞU NÖROPSİKİYATRİK HASTALIKLAR

Pandas / çocuklarda streptokokların neden olduğu nöropsikiyatrik  hastalıklar

     Enfeksiyon hastalıkları ve nörolojik bozukluklar arasındaki ilişki uzun yıllardan beri bilinmektedir. Virüsler, bakteriler ve diğer  etmenler  ciddi nörolojik bozukluklara yol açmaktadır. Çoğu zaman hastalık tablosunun tanımlanmaması veya gerekli tedavinin zamanında uygulanmaması sonucu yaşam boyu etkilenebilecek tablolar ortaya çıkmaktadır.

  Bu yazımızda Grup A Beta hemolitik streptokokların (halk diliyle beta mikrobu) neden olduğu nöropsikiyatrik bozukluk olan PANDAS klinik tablosuna ait bilgiler özetlenecektir.

PANDAS ; Grup A hemolitik  streptokok (GABS) enfeksiyonundan sonra gelişen obsessif kompülsif bozukluk (OKB) ve/ veya tik gelişen çocukları tanımlamak için kullanılmıştır.

Obsessif kompulsif bozukluk (OKB) Mantıksız düşünce ve takıntıların insanı sürekli tekrar eden davranışlar sergilemesine zorlayan psikolojik bir hastalıktır. Takıntı  hastalığı olarak tanımlanmaktır.

Tik  istem dışı gerçekleşen  kas kasılmalarının tümüdür.

PANDAS İngilizcede çocuklarda streptokok enfeksiyonu ile birlikte gelişen otoimmun nöropsikiyatrik hastalık kelimelerinin baş harfleri alınarak oluşturulmuştur.

Özetle söylenecek olursa çocuk boğaz enfeksiyonu geçiriyor (GABS) ve bu enfeksiyonla ilintili olarak nöropsikiyatrik bulgular ortaya çıkıyor. Ortaya çıkan bu tablo PANDAS olarak yorumlanmaktadır.

PANDAS ‘ın klinik bulguları nelerdir?

Belirtilerin 3 yaş ile ergenlik dönemi arasında ortaya çıkması

Ani başlangıç göstermesi ve bulguların zaman zaman alevlenme göstererek oluşması 

Takıntı (OKB)  veya tiklerin bulunuşu

GABS enfeksiyonu ile ilişkinin saptanması

Alevlenmeler sırasında nörolojik bulguların görülmesi.

  Hastalığın  ani başlaması ve alevlenmeler göstermesi özellik taşımaktadır.

PANDAS ‘ın yaygın bir hastalık olup olamadığı bilinmemektedir. Tanımı 20 yıl önce yapılmış olup  bu konudaki  bilgi yetersizliği  tanının gözden kaçmasına  neden olmaktadır.Erkeklerde  kızlara oranla daha sık görülmekte ve ailesinde akut eklem romatizma bulunan çocuklarda hastalık  daha fazla tanımlanmaktadır.Bazı  vakalarda ise streptokok  enfeksiyonu takip eden 4 ile 6 haftada belirtiler ortaya çıkar. Bu hastalarda antibiotik tedavinin yetersiz olduğu veya uygulanmadığı düşünülmektedir. Son verilere göre 200 çocuktan  bir tanesi  PANDAS tablosunu   göstermektedir. Diğer bir deyişle OKB ve tikli  çocukların %25 de PANDAS  tanımlanmaktadır.

  Grup A streptokok enfeksiyonu geçiren her çocuk PANDAS  tablosu gösterebilir mi sorusunun yanıtı  net olarak  hayırdır.Ancak  GABS  enfeksiyonunu sık geçiren çocuklarda  bu tablo oluşmaktadır. PANDAS ‘ın otoimmun bir mekanizma  sonucunda oluştuğu  ve beyinde  bazal ganglionları  tuttuğu ve  fonksiyonlarda  bozukluk olduğu düşülmektedir.

PANDAS ‘lı hastalarda 

Boğaz kültürü

ASO ve Anti-DNase B  titrasyonu  periodik olarak incelenmelidir.

Bu hastalarda  boğaz enfeksiyonu  öyküsü dikkatle izlenmelidir.

     Radyolojik olarak gereken  vakalarda Kraniyel Manyetik Rezonans  incelenmesi yapılabilir.

    Hastalığın  tanısı  klinik olarak konulmaktadır. Ancak bazı laboratuvar incelemelerinin  de önemi vardır.

  Bugün PANDAS’lı  çocukların tanısı kadar tedavisinde sorun teşkil etmektedir.

Hasta çocuk  psikiyatrisi  ve çocuk enfeksiyon uzmanı birlikte  takip ederek tedavi planlanmalıdır.

Tedavi ;

-   Antibiotik  tedavisi

-     İmmunolojik tedavi

-    Nöropsikiyatrik tedavi  başlıkları altında  planlanır.

-   Antibiotik  tedavisinde 2-4 hafta süre ile uygun antibiotik başlanır, hastanın kliniği izlenir. Klinik bulgular da değişiklik olmazsa antibiotik tedavisi  değiştirilir.2.’inci bir antibiotik 10-14  gün süre ile verilir. Bu hastalara uzun süreli  koruyucu antibiotik tedavisi önerilmektedir.

İmmunolojik tedavi

Plazmaferez

IVIG

Steroid           
tedavisi  yapılabilir.

Hastalarda aynı zamanda  çocuk psikiyatri tarafından gereken nöropsikiyatrik  tedavi uygulanır. PANDAS tanısı  olan çocuklarda  obsessif kompülsif bozuk ve /veya tiklerin yanı sıra

 Anksiyete

 Kişilik değişiklikleri

 Dikkat eksikliği

 Uyku bozuklukları

Gece işemeleri

Matematik ve yazma becerisinde azalma görüldüğü vurgulanmaktadır.

Tanı alamayan veya tedavi edilmemiş  vakalarda ise nöropsikiyatrik bulgular bir ömür boyu devam edebilmektedir.

Sonuç olarak nöropsikiyatrik bulguları olan çocukların mutlaka enfeksiyon açısından değerlendirilmesi önemli olduğu unutulmamalıdır.                                       

Anahtar kelimeler;

- Pandas

-Grup A beta hemolitik streptok

-Beta mikrobu(GABS)

-Obsessif kompulsif bozukluk

-Çocuklarda tik

-Antibiotik tedavisi

-İmmünolojik  tedavisi

-Nöropsikiyatrik tedavi

Prof. Dr. Nuran Gürses

Çocuk ve Çocuk Enfeksiyon Hastalıkları Uzmanı    

 

 

 

Bu makale 27 Kasım 2023 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Prof. Dr. Nuran Gürses

Prof. Dr. Nuran GÜRSES, tıp eğitimini 1969 yılında Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde tamamlamış ve tıp doktoru unvanı almıştır. 1973 yılında ise Hacettepe Üniversitesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Anabilim Dalı'nda ihtisasını yapmış ve Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı olmuş olan Dr. GÜRSES, 1981 yılında Edinburg Western General Hospital U.K - Yeni Doğan ve Çocuk Bölümü'nde çalışmalar yapmıştır. 1991 yılında da Haccettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde Çocuk Enfeksiyon Hastalıkları yan dal ihtisasını almıştır. 1980 yılında Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde Doçentlik, 1988 yılında Ondokuz Mayıs Üniversitesi'nde Profesörlük kadrosuna atanan Prof. Dr. Nuran GÜRSES, 1997- 2000 yılları arasında Alman Hastanesi Çocuk Kliniği Direktörlüğü yapmıştır. Kendisinin 90 adet türkçe yayını, 58 adet yabancı dilde yayını, 14 adet derleme ...

Yazarı sosyal medya'da takip edin
Etiketler
Antibiotik tedavisi
Prof. Dr. Nuran Gürses
Prof. Dr. Nuran Gürses
İstanbul - Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları
Facebook Twitter Instagram Youtube