Özel öğrenme güçlüğünün çeşitleri

Okurken atlama, anlamı bozma ,harf – ses uyumu bozukluğu hızlı okuyamama, harflerin yada hecelerin yerini değiştirme, heceleme yada anlamama gibi bir akım bozukluklar görülür.

Özel öğrenme güçlüğünün çeşitleri

1- DİSLEKSİ (okuma güçlüğü) : Okurken atlama,anlamı bozma,harf – ses uyumu bozukluğu hızlı okuyamama,harflerin yada hecelerin yerini değiştirme, heceleme yada anlamama gibi bir akım bozukluklar görülür.
2-DİSGRAFİ (yazma güçlüğü): Yazım hataları, okunaksız ve düzensiz el yazısı, bazı harf rakam ve sözcükleri ters yazma,b-d, m-n, ı i,d-t,g-ğ,g-y gibi harfleri karıştırma sözcükler arasında boşluk bırakmadan yada sözcüğü birkaç parçaya bölerek yazma gibi bozukluklara rastlanır.
3-DİSKALKULİ (aritmetik bozukluk) : Matematik terimlerini kavramlarını anlayamama sayı ve sembolleri tanıyamama, gerekli sembolleri kullanma, eldeli sayıları toplamayı unutma, çarpım tablosunuöğrenmede sınıf arkadaşlarına göre çok geri kalma, problem çözümünde izlenecek adımlara karar verememe biçiminde kendisini gösteren bozukluklarla karşılaşılır.

ÖZEL ÖĞRENME GÜÇLÜĞÜNÜN BELİRTİLERİ
Belirtilerin tümü görülmeyebilir,ancak dislektiklerin zekalarının altında akademik performans göstermeleri ortak özellikleridir.

OKUL ÖNCESİ DÖNEMİNDE DİSLEKSİ

Bebeklerinde emeklemekte zorluk çektiği çapraz kol ve bacak hareketini uygulayamadığı için çoğunlukla karnının üzerinde sürünür gibi bir görüntü sergilediği el ve ayak dominansının gelişmediği veya geç geliştiği de gözlemlenebilir..Konuşmada gecikme, kelimeleri yanlış söyleme bildiği halde nesne ve kişilerin adlarını hatırlayamama, kelimeleri bulmada
güçlük (örneğin tencere demek istediğinde yemek pişirilen şey diyebilir) sözcüklerin harflerini değiştirmek (kocaman –çokaman, köpek-pökek) sözcük haznesi çok yavaş artar, sıklıkla doğru kelimeyi bulmakta zorlanır.Olayları sırasıyla anlatamama, devrik cümle kurma görülebilir.

Yön problemi vardır.Sağını ve solunu karıştırır.(ayakkabısını ters giyme gibi)Çoğu özellikler erken çocuklukta her iki elinide kullanır, baskın el yoktur, kendi başına çatal ,makas kullanma, bağcık bağlamada,topu tutma ,topa vurma bisiklete binmede güçlük yaşayabilir.Yavaş ve hantal davranişlar sakarlık,sık düşm gözlenebilir.Ritmik hareket etmede güçlük yaşayabilir.Sıraya koyma güçlüğü sayıları sırasıyla saymayı öğrenmede zorluk, renkleri öğrenememe, kariştirma alfabeyi,rakamları,haftanın günlerini,ayları sırasıyla öğrenmekte güçlük yaşar.Zıt kavramları öğrenememe. Düz çizgi çizememe, daire, kare gibi şekilleri kopyalayamama, şekilleri tersten çizme, taşırmadan boyama yapamam, boyaları hep karalama şeklinde yapma. Acelecidir ve dikkati kolaylıkla dağılır.Sözel yönergelere dikkat edemem, benzer sesleri karıştırır.(f,v,b,m gibi)

Bu makale 24 Mart 2022 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Uzm. Pedagog Naz Turgut

Etiketler
Disleksi nedenleri
Uzm. Pedagog Naz Turgut
Uzm. Pedagog Naz Turgut
Adana - Pedagoji
Facebook Twitter Instagram Youtube