Oyun terapisi

Oyun Terapisi Nedir? Oyun Terapisi Kimlere Uygulanabilir? Oyun Terapisi Ne İşe Yarar? Oyun Terapisinin Yaş Grubu Nedir? Hangi Çocuklara Uygulanabilir?

Oyun terapisi

“Kuşlar uçar, balıklar yüzer, çocuklar oyun oynar.”

Garry Landreth

Çocuklar, yaşadığı duygu ve düşüncelerini bir yetişkin kadar kelimelerle ifade edemeyebilir. Çocukların zaman zaman duygularını ve düşüncelerini anlamlandırmada ve fark etmede zorluk yaşayabildiği fark edilmektedir. Aslında görülen şu ki bir yetişkin için konuşmak ne anlama geliyorsa çocuklar için de oyun o anlama gelmektedir. Oyun, en temelinde çocuğun kendini ifade etme şekli ve iç dünyasını dışa vurma şeklidir. Dünyaca ünlü Çocuk Merkezli Oyun Terapisinin Kurucusu Garry Landreth “Oyun çocuğun dili oyuncaklar ise kelimeleridir” der. Bu yüzden çocuklar ile yapılan terapilerde konuşma merkezli yaklaşımlardan ziyade oyun ve oyuncak merkezli terapiler çocuğa daha çok fayda sağlamaktadır. Oyun terapilerinde oyuncaklar çocuklar için kelime, oynadıkları oyunlar ise ne anlatmak istediğidir. Çocuklar hiçbir kelimeye ihtiyaç duymadan duygularını, düşüncelerini, korkularını, yaşadığı problemleri ve ihtiyaçlarını oyuncaklar yoluyla ifade etmektedir. Oyun terapisinin sağladığı güvenli ortamda;  özel olarak seçilmiş oyuncaklarla çocuğun kendi iç dünyasını keşfetmesi, kendini ifade edebilmesi, yaşadığı olumsuz deneyimleri yeniden yapılandırması ve terapist ile kurduğu sağlıklı ilişki yoluyla çocuğun yaşadığı problemlerin azaldığı ya da ortadan kalktığı görülmektedir. Oyun terapisinin etkili ve iyileştirici olduğu bilimsel çalışmalarla da desteklenmiştir.

Oyun Terapisi Kimlere Uygulanabilir?

Oyun terapisi 2-12 yaş aralığındaki,

  • Boşanmış ailelerin çocuklarına,
  • Bağlanma problemi ve ayrılık anksiyetesi yaşayan çocuklara,
  • Uyku bozukluğu olan çocuklara,
  • Kardeş kıskançlığı yaşayan çocuklara,
  • Kaygı ve korkuları olan çocuklara,
  • Arkadaş edinmede güçlük çeken çocuklara,
  • Evlat edinilmiş ya da terk edilmiş çocuklara,
  • Takıntıları olan çocuklara,
  • Alt ıslatma, kaka tutma problemleri yaşayan çocuklara,
  • Sosyal beceri ve uyum problemi yaşayan çocuklara,
  • Okul problemleri yaşayan çocuklara,
  • Davranış problemleri yaşayan çocuklara uygulanmaktadır.

Uzman kadrosu ile Psikoloji Balat, Oyun Terapisi hizmetini sizlerle buluşturuyor. Oyun Terapisi hakkında daha ayrıntılı bilgi ve randevu almak için ekibimiz ile iletişime geçebilirsiniz.

Bu makale 12 Nisan 2022 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Psk. Dan. Ayşenur Ak

Psk. Dan. Ayşenur Ak lise öğreniminin ardından Abant İzzet Baysal Üniversitesi Psikolojik Danışmanlık ve Rehberlik lisansını 2016 yılında başarı ile tamamlamıştır. 2017 yılında Kalite Özel Eğitim Kursu'nda psikolojik danışman olarak görev almıştır. Tunus Türkiye Maarif Vakfı Okulu'nde Ocak-Haziran 2019 tarihleri arasında 6 ay haftada bir gün olmak üzere okul yöneticilik stajını tamamlamıştır. Bu stajın amacı uluslararası okulların çalışma sistemini öğrenmek, idare etmek ve bu sürece entegre olmaktır. Eylül-Kasım 2019 yılları arasında Türkiye Maarif Vakfı Çad Anaokulu'nda stajyer müdür yardımcısı olarak görev almıştır.  Psk. Dan. Ayşenur Ak mesleki çalışmalarına kendi kurmuş olduğu Psikoloji Balat'ta devam etmektedir. Burada çocuk, ergen, yetişkin ve çiftlerle danışmanlık faaliyetleri yürütmektedir. Instagram: @psikolojibalatdanis ...

Etiketler
Çok fazla ağlayan çocuk
Psk. Dan. Ayşenur Ak
Psk. Dan. Ayşenur Ak
Bursa - Psikolojik Danışman
Facebook Twitter Instagram Youtube