Ortopedi ve travmatoloji nedir?

İnsan sağlığının korunması ve iyileştirilmesi açısından sağlık bilimleri birbirinden ayrılarak farklı dallara bölünmektedir. Sağlık biliminin dallara ayrılması hastalara daha uygun tedavilerin uygulanması ve hızlı bir şekilde tedaviden sonuç almaya fayda sağlamaktadır. Bu dallardan biri de ortopedi ve travmatoloji olmaktadır. İnsan vücudunda birçok bölüm bulunmaktadır. Bu bölümler iç ve dış olarak birbirinden ayrılmaktadır. Ortopedi ve travmatoloji kemik hastalıkları ve iskelet sistemi ile ilgilenmektedir. Kemik ve kas ağrıları ve bunlara bağlı olarak gelişen rahatsızlıklara bu bölümler bakmaktadır. Ancak bu bölümlerinde birbirinden ayrıldığı noktalar bulunmaktadır.

Ortopedi ve travmatoloji nedir?

Ortopedi: Bu sağlık bilimi orthos ve paedia sözcüklerinden meydana gelmiş ve dilimize ortopedi olarak girmiştir. Türkçe çevirisiyle düzgün çocuk anlamını taşımaktadır. Bu bilim temelde kas ve iskelet sisteminin yapısını ve bununla ilgili olarak ortaya çıkan sorunları incelemektedir. Doğumsal olarak ortaya çıkan veya sonradan meydana gelen rahatsızlıkların ortaya çıkış sebebi ve tedavilerinin ne şekilde yapılacağıyla ilgilenen bir daldır.

Travmatoloji: Fransızca kökenli olan bu kelime sarsıntı bilimi anlamını taşımaktadır. Ortopediden farklı olarak ani gelişen kas ve kemik kırıkları, kazalarda oluşan zedelenmeler ve acil bir tedavi gereksinimi gerektiren vakaları tedavi eden bir sağlık dalıdır. Ani bir kazada oluşan acil travmalar ile travmatoloji ilgilenmekte ve genel olarak ortopedi ile beraber anılmaktadır. Çoğunlukla yaralar, kırıklar, ezikler ve çıkık gibi hızlı gelişen sıkıntılarda devreye girmektedir.

Ortopedist ve Travmatoloji Uzmanının İşlevi

Ortopedi bölümünde uzman olabilmek ve ortopedist unvanını alabilmek için öncelikle 6 yıllık tıp fakültesi bitirilmelidir. Daha sonra bu alan seçilerek 5 sene boyunca uzmanlık eğitimi alınmalıdır. Alınan bu eğitimlerden başarıyla geçen adaylar ortopedist olmakta ve buna bağlı olarak gelişen rahatsızlıklara çözüm bulmaktadır. Ortopedistler kemik ve kas sisteminde gelişen eklem ve sinirlere bağlı olarak ortaya çıkan rahatsızlıklara tedavi bulmaktadır. Toplumda çok yaygın olan fıtık ve kemik rahatsızlıklarını en uygun şekilde çözmektedir.

Travmatoloji uzmanlığı için yine aynı şekilde 6 yıl tıp fakültesi ve 5 yıl da uzmanlık eğitimi alınmalıdır. Aynı eğitimi alan tıbbi personel daha sonra farklı dallara ayrılarak bir bütün olan iskelet sistemi hastalıklarını ikiye bölerek daha uygun ve hızlı tedaviyi hayata geçirmektedir. Fıtık, omurga düzleşmesi, bel ve diz ağrıları gibi hızlı gelişen rahatsızlıkların aksine travmatoloji bölümünde ani bir şekilde oluşan hastalıklar tedavi edilmektedir. Kırıklar ve çıkıklar en hızlı şekilde tedavi edilerek sonuca ulaşma odaklı bir bölümdür.

Ortopedi ve Travmatolojinin İlgilendiği Hastalıklar

Kemik, kas ve iskelet sistemiyle ilgilenen bu sağlık dallarının tedavi ettiği rahatsızlıklar şu şekildedir:

  • Doğumda oluşan kalça çıkıklarını küçük yaşta tedavi ederek kemiklerin yeterince gelişmeden yanlış şekilde şekillenmesini önlemektedir. Bebeklerin düzgün ve sağlıklı yürümesini sağlamaktadır.
  • Sinir sıkışmaları ve sinirlerin kemik aralarına sıkışması yüksek ağrılara sebep olmaktadır. İleride yüksek risklere sebep olacak olan bu durumlar hızlı bir şekilde geçirilmeye çalışılmaktadır.
  • Bacaklardaki eşitsizlikler uygun hareket ve egzersizlere küçük yaşta önlenmekte ve bireyin güvenli ve sağlıklı bir şekilde yaşaması ortopedi ve travmatoloji bölümü ile sağlanmaktadır.
  • Çoğunlukla futbol yaralanması olarak bilinen menüsküs yaralanmalarını da bu bölüm tedavi etmektedir. Menüsküs tedavi edilmediğinde yürüme sıkıntısı oluşturmakta ve hızlı bir yaşamı engellemektedir. Ameliyat ve sonrasında ilaç tedavisiyle bu sorun ortadan kaldırılmaktadır.
  • Topuk dikeni
  • Kıkırdak yaralanma ve ağrıları
  • Lif kopmaları
  • Eklem ağrısı ve kemik iltihaplanması
  • Boyun ve bel fıtıkları
  • Tetik parmak
  • Tenisçi dirseği
  • Romatizmalar
  • Eklemlerdeki kireçlenmeler

Kırık ve çıkıklar gibi bütün rahatsızlıklara güvenle çözüm bulan ortopedi ve travmatoloji, hastalarının kaliteli ve yüksek yaşam standartlarında yaşamasını sağlamaktadır. Hemen hemen bütün hastanelerde bulunan bu bölümler hastalığın evresine göre tedavi uygulamaktadır.

Bu makale 19 Ekim 2023 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Doç. Dr. Burçin Keçeci

Doç. Dr. Burçin KEÇECİ, 10 Nisan 1975 yılında Ankara'da doğmuştur. Lisans öncesi öğrenimlerinin ardından 1993 yılında Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde başladığı tıp eğitimini 1999 yılında başarıyla tamamlayarak Tıp Doktoru unvanı almıştır. İhtisasını yine aynı tıp fakültesi'nde tamamlayarak Ortopedi ve Travmatoloji uzmanı olmuştur. 

Uluslararası ve ulusal hakemli dergilerde yayınlanmış bir çok makalesi bulunan Doç. Dr. Burçin KEÇECİ, mesleki çalışmalarına İzmir'de bulunan Medicana Hastanesi'nde devam etmektedir.

Yazarı sosyal medya'da takip edin
instagram
facebook
Etiketler
ortopedi ve travmatoloji
Doç. Dr. Burçin Keçeci
Doç. Dr. Burçin Keçeci
İzmir - Ortopedi ve Travmatoloji
Facebook Twitter Instagram Youtube