Ortodontik tedaviye ne zaman başlanmalı?

Ortodontik tedaviye ne zaman başlanmalı?

 

Bir ortodontist gülümsemenizi herhangi bir yaşta iyileştirebileceği halde, tedaviye başlamak için uygun bir zaman vardır. Tedaviye bu zamanda başlamak sonucun çok daha iyi, harcanacak zamanın ve masrafların en az olmasını sağlar. Amerikan Ortodontistler Birliği ilk ortodontik değerlendirmenin ya ortodontik problemlerin ilk işareti görüldüğünde ya da 7 yaşında yapılmasını tavsiye etmektedir. Bu erken yaşlarda ortodontik tedavi gerekmeyebilir, ancak kontrol altında olmak tedaviye başlamak için en uygun zamanı yakalamak için gereklidir.

Erken ortodontik değerlendirmenin faydaları nelerdir?

Erken değerlendirme hem problemlerin zamanında tespit edilmesini hem de en etkili tedavi için fırsat yaratılmasını sağlar. Zamanında müdahale daha sonra oluşabilecek ciddi problemlerin önlenmesine olanak tanır. Ortodontik müdahale gerekmediğinde, ortodontist büyüme ve gelişimi takip ederek ideal zamanda tedaviye başlanmasını sağlar.

Neden 7 yaş optimum zamandır?

7 yaşında ilk yetişkin azı dişleri çıkmış olur ve bazen bunlar tersine kapanış oluşturabilir. Bu yaşlarda ortodontist önden arkaya ve yandan yana diş ilişkilerini değerlendirebilir. Yine bu yaşlarda çıkmış olan ön dişlerin varlığı çapraz kapanış, derin kapanış, açık kapanış, çapraşıklık ya da dişeti gülümsemesi olasılığına işaret olabilir. Zamanında yapılan tarama harika bir gülümseme şansını artırır.

Durdurucu tedavinin avantajları nelerdir?

Durdurucu tedavinin birçok direkt sonuçlarından bazıları şunlardır: Çapraşık çıkan dişlere yer açar Çene gelişimini etkileyerek yüz simetrisi sağlar Dışa doğru çıkıntılı (fırlak) ön dişlerin olası travma durumunda zarar görme riskini azaltır Çıkmamış dişler için boşluk bırakır Diş çekimi ihtiyacını azaltır. Braketlerle tedavi süresini kısaltır

Ortodontik tedavi için aday mısınız?

Ortodonti sadece gülümsemenizin estetiğini artırmak için değildir; ortodontik tedavi kötü kapanışları (maloklüzyonları) düzeltir. Maloklüzyonlar dişlerin ve/veya çenelerin yanlış konumlanması sonucu olarak ortaya çıkar. Maloklüzyonlar gülümsemenizi, çiğnemenizi, diş temizleme yönteminizi ya da gülümsemeniz hakkında kendinizi nasıl hissettiğinizi etkiler.

Maloklüzyonlar neden tedavi edilmeli?

Çalışmalara göre, tedavi edilmeyen maloklüzyonlar çeşitli problemlere neden olabilirler. Çapraşık ve sıkışık dişler uygun fırçalamayı ve diş ipi kullanımını zorlaştırır, dolayısıyla diş çürümesine ve dişeti hastalığına neden olabilir. Dışarı doğru çıkıntılı dişler kazara kırılmalara karşı risk altında olurlar. Çapraz kapanışlar kötü gelişmeye ve düzgün olmayan diş aşınmalarına neden olurlar. Açık kapanışlar yanlış dil konumlandırma alışkanlıklarına ve konuşma engellerine neden olurlar. Sonuç olarak, ortodonti güzel bir gülümsemeden fazlasını yapar - daha sağlıklı olmanızı sağlar.

Bu makale 9 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Dr. Dt. Yüksel Alev

Etiketler
Ortodontik tedaviler
Dr. Dt. Yüksel Alev
Dr. Dt. Yüksel Alev
İzmir - Diş Hekimi
Facebook Twitter Instagram Youtube