Ortodontik tedaviye ihtıyacım var mı?

Ortodontik tedaviye ihtıyacım var mı?

Dişlerinizi günde kaç kere düşünüyor sunuz? 3 ten fazlaysa dişlerinizi sorun ediyor demektir. Gülümserken, konuşuren  elinizi ağzınızla kapatıyor musunuz? evetse dişlerinizle ilgili bir sorununuz olduğunu düşünüyorsunuz ve artık bu  sorun sizin sosyal hayatınızı etkilemeye başlamış demektir. Bu sorunun çözümü için öncelikle olarak muayene olmanız ve  gerçekten tedaviye ihtiyacınız var mı yok mu bunu öğrenmeniz  gerekiyor.

Ortodontik tedavilerinin çoğu  öncelikli olarak estetik kaygılardan  dolayı yapılır. Günümüz dünyasında  estetik ve güzellik gibi kavramlar   insanlar arasındaki iletişimde oldukça ön planda tutularak kişinin sosyal ve iş çevresinde önde olmasına yol açabilmektedir. Fonksiyonel eksiklikler ise çoğu zaman ikinci planda kalır. Çoğu insan daha iyisini bilmediği için fonksiyonel olarak ne gibi  eksikliklerle  yaşadığını farketmeyebilir bile. 

 Fonksiyonel derken ne demek istiyor sunuz?

örneğin üst ve alt çenelerdeki dişleriniz arasında dikey olarak bir boşluk varsa yiyecekleri etkin ısıramıyorsunuz demektir. Yine çiğneyici görevi gören azı dişleriniz  çapraşıksa ,doğru kapanmıyorsa yiyecekleri iyi öğütemessinz.Yiyecekleri iyi çiğneyememek mide rahatsızlığı, obesite gibi bir çok rahtsızlığa neden olabilir. 

Yine dişler ve çeneler arasındaki bozukluktan dolayı rahat burun solunumu yapamyorsanız daha az oksijenle yetiniyorsunuz demektir. Sürekli ağızdan solunum yapmak bunun yanı sıra siz de ağız kuruluğuna ve diş eti problemlerine yol açarak hem  ağız ve diş sağlığınızın gitgide daha kötüye gitmesine hem de o çok önemsediğiniz genel yüz profilinizeolumsuz katkı oluşturmaya devam edecektir.

Kısaca ortodontik tedaviyle tabiki daha düzgün bir dişlere ve çekici bir gülümseye sahip olacaksınız ama aynı zamanda daha sağlıklı olacaksınız. :)

 

 

Bu makale 20 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Dt. Elif Karataş Akçay

Etiketler
Ortodontik tedaviye ihtıyacım var mı?
Dt. Elif Karataş Akçay
Dt. Elif Karataş Akçay
İstanbul - Diş Hekimi
Facebook Twitter Instagram Youtube