Omuz Sıkışma Sendromu (İmpingement Sendromu) Nedir ?
Omuz sıkışması hastalığı bir veya daha fazla problemin bir arada bulunması ile gelişir. Bu problemler;
• Bursa denilen yağlayıcı keseceğin şişmesi ki bursitis denilir. Omuzun yüksek yüklenme altında hızla uzatılması sırasında sıktır. Bu en sık fırlatmaya dayanan sporlarda görülür. Spor dışında boya, cam silme gibi aktivitelerde de olabilir. İleri yaşlarda kendiliğinden de gelişebilir.
• Rotator manşet tendonlarının şişme- ödem-iltahabı ki tendinit denilir. En sık ani ve yüklenme ile başlanılan sportif aktivitelerde başlar. Buradaki neden adelelerin henüz bu aktiviteye hazır olmamasıdır.
• Tendonlardaki aşınma ve yırtıklar sanrası kireç depolanması ki Dupley Hastalığı denir.
• Köprücük kemiği ile kürek kemiği arasındaki eklem kireçlenerek tendonların deçtiği boşluğu daraltır. Bu da sürtünme ile tendonlarda tendinit gelişir.
• Omuz başının üzerindeki çatının ön kısmının (akromion) aşırı kıvrık olması da kolu yukarıya kaldırma sırasında tendonların buraya sıkışmasına neden olur ve tendinit, ileri vakalarda yırtık gelişir.
Omuz sıkışması belirtileri nelerdir ?
Omuz sıkışmasında hastalar genellikle ilk belirtileri görmezden gelirler. Genellikle başlangıçta küçük bir ağrı ve adelelerde hafif bir güç kaybı vardır. Omuz hareket kısıtlılığı ve baş üzeri hareketlerde ileri ağrı daha sonra başlar. Ağrı özellikle geceleri daha fazladır ve sıklıkla hastaları uykudan uyandırır.
Omuz sıkışması sendromunda nasıl tanı konulur?
Hikaye ve Fizik muayene omuz sıkışma sendromunda çok belirleyicidir. Eşlik eden başka problemler veya ayırıcı tanı için direkt grafiler ve MR kullanılabilir. Bazen tüm bunlara rağmen emin olamadığımızda impigment testi yapılabilir (lokal anestezik ilaçlarla).
Omuz sıkışmasında tedavi seçenekleri nelerdir ?
Omuz Sıkışma Sendromu Başlangıç Tedavisi:
İlk olarak istirahat(sıklıkla hastalığı ortaya çıkaran tekrarlayan baş üstü hareketler mevcuttur, bu hareketlerden bir müddet kaçınılmalıdır), buz uygulaması, ödem giderici ilaçlar, kortikosteroid enjeksiyonları, ultrasonografi etkin bir tedavi sağlayabilir. Bazen geçici olarak kol askısı kullanılması gerekebilir. Ağrı azalınca omuz güçlendirme ekzersizlerine başlanmalıdır. Lokal Steroid Enjeksiyonu • Genç-sporcularda kaçınılmalı. • Rotator manşet tendonlarında yırtık olmamalıdır. Yırtık durumunda yapılırsa yırtığı büyütebilir. İleri yaşlarda ki hastalarda yırtık olmasına rağmen kortizon ağrıyı gidermek için yapılabilir. • Maksimum 3 enjeksiyon yapılmalıdır. Omuz Sıkışması Tedavisi Başlangıçta İşe Yaramazsa;
Omuz Ameliyatı uygulanır.
Omuz ameliyatı açık yada kapalı (artroskopik) olarak yapılabilir. Omuz sıkışması hastalığının cerrahi tedavisinde ana karar verdirici konu rotator cuff tendonu yırtığı olup olmaması ve omuz çatısını oluşturan acromion kemiğinin yapısıdır. Omuz çatısını oluşturan acromion kemiği normalde düzdür (Tip I acromion). Bazen hafif bir içbükey (konkav) biçiminde (tip II acromion) veya ucu kanca biçimli (tip III acromion) olabilir. Akromionun iç bükey özelliklede kanca biçimli olanlarda kolu yukarı kaldırma sırasında rotator cuff tendonlarını sıkıştırır ileri aşamalarda yırtabilir. Açık cerrahide yaklaşık 4-5 cm lik cilt kesisi yapılmaktadır, artroskopik cerrahide ise tüm işlemler yaklaşık 3 adet 0.5cm lik delikler yardımıyla yapılmaktadır.Omuz artroskopisinde tüm eklemler gözden geçirilip daha önce tesbit edilmemiş sorunlarda tedavi edilebilmektedir. Omuz sıkışma hastalığında acromiona dügün hale getirilmekte, köprücük kemiğinin eklemi kireçlenmiş ise temizlenmekte ve "bursa" dediğimiz kesecik alınmaktadır