Huzursuz bacak sendromu ve tedavisi

Huzursuz bacak sendromu ve tedavisi

HUZURSUZ BACAK SENDROMU ve TEDAVİSİ

Huzursuz bacak sendromu (HBS), genellikle rahatsız edici bir his nedeniyle bacaklarınızı hareket ettirmek için kontrol edilemeyen bir dürtü yaratan bir durumdur. Genellikle otururken veya uzanırken akşam veya gece saatlerinde olur. Hareket etmek rahatsız edici hissi geçici olarak hafifletir.

Willis-Ekbom hastalığı olarak da bilinen huzursuz bacak sendromu her yaşta başlayabilir ve genellikle yaşlandıkça kötüleşir. Günlük aktiviteleri etkileyecek  derecede  uyku düzenini bozabilir.

İnsanlar tipik olarak HBS  semptomlarını bacaklarında veya ayaklarında anormal, hoş olmayan duyumlar olarak tanımlar .

Patofizyoloji : 

HBS patofizyolojisi üzerine yapılan çalışmalar, elektrofizyolojik, farmakolojik ve nörögörüntüleme bulguları kapsamında araştırılmaktadır. Yapılan çalışmalarla hastalığın patofizyolojisi ve epidemiyolojisi üzerine oldukça önemli bilgiler elde edilmiş, doğru tanı ve tedavi için daha etkin araçlar sağlanmıştır. Günümüzde HBS patofizyolojisi hakkında, kronik yorgunluk sendromu, fibromiyalji veya depresyon gibi durumlara göre daha fazla bilgiye ulaşılmış ve dopaminerjik sistemin hastalığın patogenezinde önemli rol oynadığı kanıtlanmıştır . Dopaminerjik aktivite sabahları artan, gece erken saatlerde azalan bir değişiklik göstermektedir. Bu değişimin HBS’deki günlük ritmle paralellik gösterdiği, geceleri azalan dopaminerjik nörotransmisyonun semptomlara yol açtığı düşünülmektedir 

  Semptomlar:

Dinlenmeden sonra başlayan duyumlar. Duygu tipik olarak, bir araba, uçak veya sinema gibi uzanmış veya uzun süre oturduktan sonra başlar.

Hareketle rahatlama. HBS hissi, germe, bacaklarınızı sallama veya yürüme gibi hareketlerle azalır.

Akşam semptomların kötüleşmesi. Semptomlar çoğunlukla geceleri ortaya çıkar.

Gece bacak seğirmesi. HBS , uyku sırasında periyodik uzuv hareketi adı verilen başka bir daha yaygın durumla ilişkili olabilir, bu da uyurken bacaklarınızın seğirmesine ve muhtemelen gece boyunca tekmelemesine neden olur. 
 
Tanı: 
Huzursuz bacak sendromu tanısı esasen klinik öyküye dayanmaktadır. Hastaların çoğu semptomlarını ifade etme güçlüğü yaşarlar. Bir kısmı ise, bacaklarda yanma, içten gelen kaşınma, iğneleyici-batıcı- ürpertici ağrı ve hareket ettirme ihtiyacı, huzursuzluk biçiminde şikayetlerini tarif ederler. Semptomların karmaşıklığı ve güç tanımlanır olması tanıyı zorlaştırmaktadır. Hastalık, hekimler tarafından yeterince tanınmamakta, bu nedenle buna benzer semptomları olan hastalar çoğunlukla anksiyete bozukluğu, depresyon veya uyku bozukluğu gibi yanlış tanılar almaktadırlar.  

HBS, etyoljiye göre primer ve sekonder olarak sınıflandırılmaktadır. 

Primer HBS: Primer ya da idyopatik HBS, sekonder forma yol açtığı bilinen tüm klinik durumların olmadığı formdur. Laboratuvar, nörolojik, nörofizyolojik, nöroradyolojik testler normal olmalıdır. İdyopatik form tüm HBS olgularının %70-80’ini oluşturmaktadır. Bu hastalarda herediter geçiş dikkat çekicidir. İdyopatik HBS’li olguların 1. derece akrabalarında yaklaşık %50-70 oranında hastalığın görülebildiği ve kadınların daha çok ekilendiği bildirilmiştir . 

Sekonder HBS: Çeşitli klinik durumların HBS’ye yol açabildiği bilinmektedir. Bu klinik durumların en sık görülenleri; demir eksikliği, gebelik ve son dönem böbrek yetmezliğidir.​

HBS Tedavisi:

OZON TERAPİ  “Huzursuz Bacak Sendromu” tedavisinde etkin yöntemlerden biridir. Bu uygulama sayesinde gece uykularından uyanan ve bir türlü uykuya geçemeyen hastaların daha rahatladıkları izlenmektedir.  Diğer tedavi yöntemlerine ek olarak ozon uygulanmasıyla ,hastaların ayaklarındaki istemsiz hareketlerin azalmakta ve böylece günlük yaşam kalitelerinde belirgin düzelmeler olmaktadır. Bedenimizi otonom sinir sistemi disfonksiyonlarını düzenlemede kullanılan noraltherapi ve  ozon tedavisi kombine edildiğinde huzursuz bacak sendromu tedavisinde kullanılan etkili yöntemlerdir.

 

Bu makale 24 Ocak 2020 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Uzm. Dr. Sukran Pehlivanoğlu

Uzm. Dr. Şükran Pehlivanoğlu, lisans öncesi öğrenimlerinin ardından Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde başladığı tıp eğitimini 1995 yılında başarıyla tamamlayarak tıp doktoru unvanı almıştır. İhtisasını ise, Uludağ Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde yaparak 2003 yılında Anesteziyoloji ve Reanimasyon uzmanı olmuştur.

Uzmanlık eğitimininin ardından, özel hastanelerde Anestezi ve Yoğun bakım uzmanı olarak çalışmalarını sürdürmüş olan Uzm. Dr. Şükran Pehlivanoğlu, mesleki çalışmalarına şu an Bursa'da bulunan özel muayenehanesi'nde devam etmektedir.

Anesteziyoloji ve Reanimasyon uzmanlığı alanında çalıştıktan sonra, önce Tamamlayıcı Tıp olarak bilinen Nöral Terapi, daha sonra mezoterapi, ozon terapi ve kupa eğitimlerini tamamlamıştır.

Etiketler
Huzursuz ayak sendromu
Uzm. Dr. Sukran Pehlivanoğlu
Uzm. Dr. Sukran Pehlivanoğlu
Bursa - Anestezi ve Reanimasyon
Facebook Twitter Instagram Youtube