Doktorsitesi.com

OMURGA DEFORMİTELERİ HANGİ HASTALIKLARI KAPSAR?

Prof. Dr. Alpaslan Şenköylü
Prof. Dr. Alpaslan Şenköylü
18 Kasım 201982 görüntülenme
Randevu Al
OMURGA DEFORMİTELERİ HANGİ HASTALIKLARI KAPSAR?

Skolyoz: Normal insan anatomisinde gövdeye yandan bakıldığında bazı eğrilikler vardır. Örneğin sırtımızda dışa, boynumuz ve belimizde içe doğru kavis mevcuttur.  Ama ön –arka düzlemde bakıldığında omurgamız dümdüzdür ve herhangi bir dönüklük yoktur. 

Skolyoz ön arka planda omurganın S yada C şeklinde olması ve beraberinde dönüklük olması durumudur. Skolyozlu hastalarda bu olağan dışı eğrilik nedeniyle omuz asimetrisi,  kaburga kamburluğu, gövde kayması, bel kavsi asimetrisi görülebilir. 

Skolyoz bir tanı değil, tanımlayıcı bir kelimedir.  Olguların %80’inde nedeni belli değildir ve bu tipi “İdiyopatik Skolyoz” olarak adlandırılır. Daha çok ergenlik çağının hemen öncesinde ya da başlangıcında görülür.  Diğer tipleri; bazı omurların anne karnında oluşum bozukluğuna bağlı “Konjenital Skolyoz”, nörolojik bozukluklara ve kas hastalıklarına bağlı “Nöromuskuler Skolyoz”, farklı sendromlara bağlı “Sendromik Skolyoz” olarak sayılabilir.

Kifoz: Normal insan anatomisinde gövdeye yandan bakıldığında bazı eğrilikler vardır. Örneğin sırtımızda dışa, boynumuz ve belimizde içe doğru kavis mevcuttur. Normalde var olan fizyolojik sırt kamburluğunun artması ya da kamburluk olmaması gereken boyun ve bel gibi yerlerde mevcut olması patolojiktir. En sık görülen tipi daha çok gelişme çağında ve erkeklerde görülen “Scheuermann Kifozu” dur. Bunun dışında doğuştan bazı omurların yetersiz gelişimine bağlı  “Konjenital Kifoz”, travma sonrası yetersiz tedaviyle oluşan “Post-travmatik Kifoz”, omurların arka kısmının cerrahi olarak çıkarılması sonucu oluşan “Post-laminektomi Kifoz” gibi tipleri de vardır.

Gelişimsel Spondilolistezis (Bel Kayması): Spondilolistezis bir omurun komşu omur üzerinden kaymasına verilen isimdir. Çocukların gelişimi sırasında omurun arka kısmında var olan büyüme çekirdeklerinin birbirine kaynamaması nedeniyle kemik bütünlüğü bozulabilir ve “pars defekti” veya “spondilolizis” olarak tanımlanır. Bu patoloji genelde 8 yaşından sonra ve tekrarlayan travma sonucu oluşur.  Pars defekti nedeniyle bir omur diğeri üzerinden kayabilir ve “Gelişimsel Spondilolistezis” e neden olabilir. Her iki durum da hastada şiddetli bel ağrısına ve spazma neden olur. Hatta bazen skolyoza bile neden olabilir.

Etiketler

Omurga sorunlarıOmurga sağlığıOmurga rahatsızlıkları

Yazar Hakkında

Prof. Dr. Alpaslan Şenköylü

Prof. Dr. Alpaslan Şenköylü

Prof. Dr. Alpaslan Şenköylü, 1971 yılında Mardin'de doğmuştur. Lisans öncesi öğrenimlerinin ardından Gazi Üniversitesi Tıp Fakültesinde başladığı tıp eğitimini  tamamlayarak tıp doktoru unvanı almıştır. İhtisasını ise yine aynı fakültede yapmış ve Ortopedi ve Travmatoloji Uzmanı olmuştur.

Önemli Bilgilendirme

Site içerisinde bulunan bilgiler bilgilendirme amaçlıdır. Bu bilgilendirme kesinlikle hekimin hastasını tıbbi amaçla muayene etmesi veya tanı koyması yerine geçmez.