Okb hastalığı tamamen iyileşir mi?

Okb hastalığı tamamen iyileşir mi?

Hastalar tedavi edilirken en çok çocukluk dönemine dikkat edilir. Çünkü bu hastalığın nedeni yapılan araştırmalarda, yaşanılan travmaların neden olduğu belirlenmiştir. Bu yüzden kendi kendine geçen bir hastalık değildir. Özellikle cinsel istismar yaşayan çocukların yetişkinlik dönemlerinde çıkan ve sık görülmeye başlayan bir hastalık olmuştur. Yaşanılan travmalar dışında genetik olduğu saptanan bu bozukluk hastanın kan bağının olduğu kişilerde de olabilir.

Bilişsel-davranışçı tedavileri olarak uygulanan seanslar kişinin yaşam kalitesini arttırmada etkilidir. Tedavinin sonucunda hastanın sosyal ve mesleki hayatında olumlu yönde artışlar ve düzelmeler seyredilir. Çoğu kişi obsesif - kompülsif hastalığından kaçmaya çalışmaktadır. Yapılan en büyük hatalardan biri de budur çünkü bu hastalığı daha da tetikleyebilir. Bu hastalık, uygun tedaviler sonucunda kişinin yeni bir döneme geçmesine imkanı tanır. Tedavi süreçlerinde aksama olmadığı zaman iyileşme süreci verim göstermektedir.

Obsesif Kompulsif Bozukluk Nasıl Geçer?

Obsesifler genelde günlük hayatlarındaki kaygılardan kaçarak başa çıkmaya çalışırlar ancak kaçtıkları için ilerleme hızında tam tersine artışlar olur. Bu şekilde kendilerini kısır döngüde bulurlar. Kişilere uygulanan davranış terapilerinde amaç bu düşüncelerle hastayı yüzleştirip kaygıyı azaltmak için devreye giren ve tekrarlayan davranışları engellemektir. Sonuç olarak bilişsel ve davranışsal terapi uygulamalarıyla hasta sağlıklı yaşamına dönüş sağlar.

Obsesif Kompulsif Bozukluk Tedavi Edilmezse Ne Olur?

OKB, tedavi edilmezse ilerisi depresyondur. Hastanın durumu ilerler ve kişi obsesyonlarının/kompulsiyonlarının önüne geçemez. Genelde hastaların tedaviye ikna edilip başlama süreçleri 5-10 yıl kadar sürer. Hasta tedavi olmadığı zamanlar içerisinde giderek daha kaygılı, daha sinirli ve daha hassas yapıya sahip olur. Sık el yıkama gibi sağlık sorunları, iş okul gibi sosyal ortamlarda problemleri artar. İlerleyen bu hastalık tedavi edilmediği durumda kişiyi son ana getirerek intihar düşüncelerine yönlendirebilir.

Obsesif Kompulsif Bozukluk Tedavisi Süresi Ne Kadar?

Hastalar tedaviye başlamadan önce uzun yıllar boyunca hastalığını gizlemeye çalışabilir. Tanının netleştirilmesinin ardından bilişsel davranış terapisi veya diğer terapi yöntemleri uygulanır.

Genelde haftalık olarak uygulanan terapi uygulamalarında 12 ile 20 seans yapılması ideal süre olarak belirlenmiştir.  Yapılan çalışmaların gündelik ya da haftalık uygulanması terapi sürecinde olumlu sonuçlar getirir.

Bu makale 14 Haziran 2021 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Uzm. Kl. Psk. Yasin İlker

Uzman Klinik Psikolog Yasin İlker Lisans eğitimini İzmir Üniversitesi psikoloji bölümünde tamamlamıştır. Sonrasında Yüksek lisans eğitimini Üsküdar Üniversitesi Klinik Psikoloji alanında tamamlamıştır. Staj görevlerini Yozgat Devlet Hastanesi, Yozgat Adliyesi, İzmir Narlıdere Huzurevi, Dokuz Eylül Üniversitesi Hastanesi ve NPİstanbul Beyin Hastanesi’nde başarıyla tamamlamıştır. İstanbul İRE Terapi ve Üsküdar Üniversitesi’nde asistan psikolog olarak görev almıştır. MMPI (Minnesota Çok Yönlü Kişilik Envanteri), Yale Brown Obsesyon Kompulsiyon Ölçeği, SCL-90 Belirti Tarama Testi, Çocuk Değerlendirme Testleri, Beck Anksiyete Ölçeği, Beck Depresyon Ölçeği gibi bir çok alanlarında ölçme ve değerlendirme yetkinliğine sahip olan Uzman Klinik Psikolog Yasin İlker aynı zamanda Bilişsel Davranışçı Terapi, Evlilik ve Çift Terapisi, Boşanma Adaptas ...

Etiketler
Okb
Uzm. Kl. Psk. Yasin İlker
Uzm. Kl. Psk. Yasin İlker
Ankara - Psikoloji
Facebook Twitter Instagram Youtube