Obsesif Kompulsif Bozukluk Yaşam Kalitesini Etkliler

Uzm. Dr. Nilüfer Güney Şengezer
Uzm. Dr. Nilüfer Güney Şengezer
24 Mayıs 2016448 görüntülenme
Randevu Al
Obsesif Kompulsif Bozukluk Yaşam Kalitesini Etkliler

Obsesif kompulsif bozukluk da kaygı bozuklukları arasında yer alır. Obsesyonlar, kişinin zihninde tekrar eden, engelleyemediği, düşünce, imge veya dürtülerdir. Kişi, bu düşünce, inanç veya fikirlerin gerçek dışı, mantığa aykırı olduğunu bilmesine rağmen ısrarla zihninden geçmesine alıkoyamaz.

Kompulsiyonlar (zorlantı) çoğu kez saplantılı düşünceleri yok etmek, nötralize etmek için yapılan, irade dışı yineleyici hareketlerdir. Kompülsiyonların amaçları; herhangi bir zevk veya mutluluk sağlamak değil, obsesyona eşlik eden sıkıntıyı azaltmak, korkulan durum veya olayı engellemektir.

Örneğin: yaşlı bir kadın hasta, muayeneye getirildiğinde sürekli “tövbe estağfurullah” diyordu. İçeriği sorgulandığında hayatta kalan biricik oğlu için, içinden “ölsün gebersin” diyen obsesyonları geçiyor ve buna üzüldükçe obsesyonları daha çok tekrar ediyordu.

Kompulsiyonlar, kişinin takıntılı, kendisine rahatsızlık veren düşüncelerini engellemek için geliştirdiği bir kelime veya bir cümleyi aklından geçirmesi kadar basit olabilir. Öte yandan saatler alan yatağa yatma ritüelleri, banyo yapma ritüeli, el yıkama gibi çok da karışık ve komplike olabilirler. Nasıl olursa olsun, önemli olan kişinin yaşam işlevselliğini ve yaşam kalitesini olumsuz yönde etkilemektedir.

Etiketler

Obsesif kompulsif bozukluk tedavileriObsesif kompulsif bozukluk dopamin ilişkisi nedirObsesif kompulsif bozukluk ve depresyonObsesif kompulsif bozukluk nasıl tedavi edilirObsesif kompulsif bozukluk terapisiObsesif kompulsif bozukluk belirtileri nelerdir ?Obsesif kompulsif bozukluk

Yazar Hakkında

Uzm. Dr. Nilüfer Güney Şengezer

Uzm. Dr. Nilüfer Güney Şengezer

Uzm. Dr. Nilüfer GÜNEY ŞENGEZER, lisans öncesi öğrenimlerinin ardından 1990 yılında Uludağ Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde başladığı tıp eğitimini başarıyla tamamlayarak tıp doktoru unvanı almıştır. İhtisasını ise 1997-2002 yılları arasında yine Uludağ Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde yapmış ve Psikiyatri Uzmanı olmuştur.

Önemli Bilgilendirme

Site içerisinde bulunan bilgiler bilgilendirme amaçlıdır. Bu bilgilendirme kesinlikle hekimin hastasını tıbbi amaçla muayene etmesi veya tanı koyması yerine geçmez.