Obsesif kompulsif bozuklukta yaş ve cinsiyet

Obsesif kompulsif bozuklukta yaş ve cinsiyet

Obsesif Kompulsif Bozukluk (OKB) genellikle ergenlik döneminde veya erken yetişkinlik döneminde başlar; fakat son araştırmalar başlama yaşının ilk çocukluk dönemine kadar indiğini göstermektedir. OKB klinik anlamda belirgin bir huzursuzluğa ya da işlevsel bozukluğa neden olmasından dolayı önem taşır. Kişilerin yaşam kalitesini belirgin düzeyde düşürür ve işlevselliğini gözle görülür şekilde azaltır. Kişinin aile, akademik, mesleki ve sosyal işlevselliğini olumsuz yönde etkileyen kronik bir hastalıktır. Dünya Sağlık Örgütü en fazla yeti yitimi yapan 10 hastalık arasında OKB’yi de tanımlamıştır.

Pek çok ruhsal hastalık kadınlarda daha yüksek oranda bulunuyor OKB’de durum nasıl?
Kadınlarda ve erkeklerde takıntı-zorlantı bozukluğunun (Obsesif Kompulsif Bozukluk) görülme sıklığı neredeyse birbirine eşittir. Toplumda görülme sıklığı %2 civarında olmakla birlikte yüksek sosyoekonomik düzeye sahip kişilerde daha sık görüldüğü kaydedilmektedir. Takıntı-zorlantı bozukluğunun yarı kalıtımsal olduğunun düşünülmesi ile birlikte çevresel faktörlerin etkisinin varlığı da küçümsenemez. Çevresel faktörler derken, kişinin aşırı koruyucu, ya da disiplinli bir ortamda büyümesi, ya da duygusal olarak ihmal edilen bir çevrede büyümesi gibi bireyin yaşam alanının etkisinden söz edilmektedir. Son yapılan araştırmalar OKB’nin; biyolojik faktörler, yaşam deneyimleri, stres ve travmalar ve inanç ve tavırlar gibi psikolojik faktörlerden kaynaklandığını göstermiştir.

Bu makale 7 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Uzm. Dr. Nilüfer Güney Şengezer

Uzm. Dr. Nilüfer GÜNEY ŞENGEZER, lisans öncesi öğrenimlerinin ardından 1990 yılında Uludağ Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde başladığı tıp eğitimini başarıyla tamamlayarak tıp doktoru unvanı almıştır. İhtisasını ise 1997-2002 yılları arasında yine Uludağ Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde yapmış ve Psikiyatri Uzmanı olmuştur. Uzmanlık eğitimi sonrasında 2002-2012 yılları arasında Şevket Yılmaz Eğitim Araştırma Hastanesi'nde, 2012-2014 yılları arasında ise Bursa Devlet Hastanesi'nde görev yapmış olan Uzm. Dr. Nilüfer GÜNEY ŞENGEZER, 2002 yılından beri Prof. Dr. Celal ODAĞ yönetimindeki Psikanalitik Yönelimli Psikoterapiler alanındaki eğitimini sürdürmekte olup Doç . Dr. Hakan TÜRKÇAPAR'ın yönettiği Bilişsel Davranışçı Terapiler Kursu'nu başarıyla tamamlamış ve Evlilik Terapisi alanında da eğitim almıştır. Türkiye Psikiyatri Derneği ve Bursa ...

Yazarı sosyal medya'da takip edin
Etiketler
Obsesif kompulsif bozukluk (okb)
Uzm. Dr. Nilüfer Güney Şengezer
Uzm. Dr. Nilüfer Güney Şengezer
Bursa - Psikiyatri
Facebook Twitter Instagram Youtube