Obsesif Kompulsif Bozuklukta Yaş ve Cinsiyet

Uzm. Dr. Nilüfer Güney Şengezer
Uzm. Dr. Nilüfer Güney Şengezer
24 Mayıs 2016378 görüntülenme
Randevu Al
Obsesif Kompulsif Bozuklukta Yaş ve Cinsiyet

Obsesif Kompulsif Bozukluk (OKB) genellikle ergenlik döneminde veya erken yetişkinlik döneminde başlar; fakat son araştırmalar başlama yaşının ilk çocukluk dönemine kadar indiğini göstermektedir. OKB klinik anlamda belirgin bir huzursuzluğa ya da işlevsel bozukluğa neden olmasından dolayı önem taşır. Kişilerin yaşam kalitesini belirgin düzeyde düşürür ve işlevselliğini gözle görülür şekilde azaltır. Kişinin aile, akademik, mesleki ve sosyal işlevselliğini olumsuz yönde etkileyen kronik bir hastalıktır. Dünya Sağlık Örgütü en fazla yeti yitimi yapan 10 hastalık arasında OKB’yi de tanımlamıştır.

Pek çok ruhsal hastalık kadınlarda daha yüksek oranda bulunuyor OKB’de durum nasıl?
Kadınlarda ve erkeklerde takıntı-zorlantı bozukluğunun (Obsesif Kompulsif Bozukluk) görülme sıklığı neredeyse birbirine eşittir. Toplumda görülme sıklığı %2 civarında olmakla birlikte yüksek sosyoekonomik düzeye sahip kişilerde daha sık görüldüğü kaydedilmektedir. Takıntı-zorlantı bozukluğunun yarı kalıtımsal olduğunun düşünülmesi ile birlikte çevresel faktörlerin etkisinin varlığı da küçümsenemez. Çevresel faktörler derken, kişinin aşırı koruyucu, ya da disiplinli bir ortamda büyümesi, ya da duygusal olarak ihmal edilen bir çevrede büyümesi gibi bireyin yaşam alanının etkisinden söz edilmektedir. Son yapılan araştırmalar OKB’nin; biyolojik faktörler, yaşam deneyimleri, stres ve travmalar ve inanç ve tavırlar gibi psikolojik faktörlerden kaynaklandığını göstermiştir.

Etiketler

Obsesif kompulsif bozukluk (okb)Obsesif kompulsif bozukluk (okb) yaşıObsesif kompulsif bozukluk (okb) cinsiyete göre değişir miObsesif kompulsif bozukluk kimlerde olur

Yazar Hakkında

Uzm. Dr. Nilüfer Güney Şengezer

Uzm. Dr. Nilüfer Güney Şengezer

Uzm. Dr. Nilüfer GÜNEY ŞENGEZER, lisans öncesi öğrenimlerinin ardından 1990 yılında Uludağ Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde başladığı tıp eğitimini başarıyla tamamlayarak tıp doktoru unvanı almıştır. İhtisasını ise 1997-2002 yılları arasında yine Uludağ Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde yapmış ve Psikiyatri Uzmanı olmuştur.

Önemli Bilgilendirme

Site içerisinde bulunan bilgiler bilgilendirme amaçlıdır. Bu bilgilendirme kesinlikle hekimin hastasını tıbbi amaçla muayene etmesi veya tanı koyması yerine geçmez.