Panik atak sırasında nasıl davranmalıyız

Panik atak sırasında nasıl davranmalıyız

Panik atak sırasında ;

- Çarpıntı , kalp atımlarını duyumsama ya da kalp atım hızında artış

- Terleme

- Titreme

- Nefes darlığı ya da boğuluyormuş hissi

- Soluğun kesilmesi

- Göğüs ağrısı ya da göğüste sıkıntı hissi

- Bulantı ya da karın ağrısı

- Baş dönmesi sersemlik hissi

- Bayılacakmış gibi olma

- Kontrolünü kaybedeceği ya da çıldıracağı korkusu

- Ölüm korkusu

- Gerçekdışılık duyguları ya da benliğinden ayrılmış olma

- Uyuşma ve karıncalaşmalara

- Üşüme , ürperme ,ya da ateş basmaları gibi bulgular ortaya çıkar.

Hastalar genelde kalp krizi geçirdiklerini düşünerek acil servislere başvururlar.

PANİK ATAK 

Hastayı değerlendiren hekimler çoğu kez bu yakınmaları açıklayabilecek fiziksel bir hastalık saptayamazlar.

Hastaya önemli bir hastalığının bulunmadığını kalbinin sağlam olduğunu söyler ve durumun sinirsel olduğunu belirtir.

Panik atakların tekrarlanması ve acil servislere sık yapılan başvurular sonucu hastalar hem duygusal hemde ekonomik olarak yıpranırlar. İlişkileri bozulur , işleri veya eğitimlerini aksatabilirler.

Panik atakların sıklığı ve şiddeti değişkendir.  Bazen 15-20 dk. sürebilir bazen yalnızca 1 ve ya 2 dakika bazende 1 saatten daha uzun sürebilir.

Bazen hiçbir neden olmaksızın aniden ortaya çıkabilir bazen de tetikleyici bir faktörle karşılaşınca ( Yılan , Fare görme gibi ) duruma bağlı olarak ortaya çıkabilir. Kişiler giderek panik ataklarıyla ilgili buldukları durumlardan korkmaya ve kaçmaya başlarlar , bazen eve bağımlı hale gelebilirler.

PANİK ATAK 3

Hastalar kaygılarını alkol alarak ya da madde kullanarak gidermeye çalışabilirler. Panik atak beraberinde alkol bağımlılığı sık görülür. Aynı zamanda alkol , barbiturat ve benzodiyazepin yoksuzlukları sonucunda panik ataklar ortaya çıkabilir.

Panik atak kadınlarda iki ya da üç kat daha fazla görülü. Bu hastaların birinci dereceden akrabalarında panik atak görülme sıklığı 4-7 kat daha fazladır.

PANİK ATAK TEDAVİSİ ;

Hastaya panik atağın toplumdaki yaygınlığı ve yalnız olmadıkları belirtilmeli ölüm ve delirme korkularının yersiz olduğu özellikle vurgulanmalıdır. Ataklar sırasında ölmesinin ve ya delirmesinin olası olmadığını bozukluğun tedavi edilebileceğini öğretmek hastaları önemli ölçüde rahatlatır.

Anksyeteyi arttıran yiyecek ve içecekler , kafein içeren içecekler ( çay, kahve ,kola ve çikolata ) diyetten çıkarılmalıdır. Bu hastalar anksyete ve gerginlikten kurtulabilmek için açıkca ve ya gizlice alkol kullanabilirler.

Destekleyici , psikoterapi ,psikodinamik psikoterapiler , davranışcı tedaviler , solunum kontrol teknikleri , alıştırma tedavisi ve ilaç tedavileri kullandığımız tedavi yöntemleridir.

Bu makale 20 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Uzm. Dr. Nilüfer Güney Şengezer

Uzm. Dr. Nilüfer GÜNEY ŞENGEZER, lisans öncesi öğrenimlerinin ardından 1990 yılında Uludağ Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde başladığı tıp eğitimini başarıyla tamamlayarak tıp doktoru unvanı almıştır. İhtisasını ise 1997-2002 yılları arasında yine Uludağ Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde yapmış ve Psikiyatri Uzmanı olmuştur. Uzmanlık eğitimi sonrasında 2002-2012 yılları arasında Şevket Yılmaz Eğitim Araştırma Hastanesi'nde, 2012-2014 yılları arasında ise Bursa Devlet Hastanesi'nde görev yapmış olan Uzm. Dr. Nilüfer GÜNEY ŞENGEZER, 2002 yılından beri Prof. Dr. Celal ODAĞ yönetimindeki Psikanalitik Yönelimli Psikoterapiler alanındaki eğitimini sürdürmekte olup Doç . Dr. Hakan TÜRKÇAPAR'ın yönettiği Bilişsel Davranışçı Terapiler Kursu'nu başarıyla tamamlamış ve Evlilik Terapisi alanında da eğitim almıştır. Türkiye Psikiyatri Derneği ve Bursa ...

Yazarı sosyal medya'da takip edin
Etiketler
Panik atak tedavisi
Uzm. Dr. Nilüfer Güney Şengezer
Uzm. Dr. Nilüfer Güney Şengezer
Bursa - Psikiyatri
Facebook Twitter Instagram Youtube