Obezite ceerahisi (tüp mide amelyatı/ sleeve gastrektomi)

Obezite ceerahisi (tüp mide amelyatı/ sleeve gastrektomi)

Sleeve gastrektomi aynı zamanda “uzunlamasına gastrektomi” veya “tüp mide” olarak da adlandırılmaktadır.

Midenin büyük kenarı kesilip çıkarılarak hacmi %80-85 küçültülmüş bir mide tüpü oluşturulur.

Tüp Mide Ameliyatında , 2 mekanizma ile kilo kaybı olmaktadır:

Mide hacminin küçültülmesi ile mekanik bir kısıtlanma ve mide hareketlerinin azaltılmasına bağlı kilo kaybı,
Ghrelin olarak bilinen bir maddeyi üreten mide dokusu çıkarıldığından hormonsal bir değişiklik meydana gelmesi sonucu kilo kaybı olur.

Ghrelin midenin fundus denilen üst parçasındaki oksintik hücrelerce üretilen 28 amino-asitlik bir peptit proteindir . Beyindeki hipotalamus ya da pituiter bölgedeki reseptörlerinin aktivasyonu ile düzenlenen kuvvetli bir oreksijenik (iştah arttırıcı) bir peptittir .Mide fundusunun her bir gramında, oniki parmak bağırsağına göre 10-20 kat daha fazla ghrelin bulunmaktadır. Tüp Mide Ameliyatında ghrelin üretilen midenin fundus bölgesi çıkarıldığından iştah da azalmış olur ve kilo kaybı meydana gelir.

Bu makale 8 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Op. Dr. Ali Polat

Op. Dr. Ali POLAT, 10 Ağustos 1969 tarihinde Antakya'da doğmuştur. Lise öğrenimini 1989 yılında Trabzon Lisesi'nde bitirdikten sonra Dokuz Eylül Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde başladığı tıp eğitimini 1994 yılında tamamlayarak tıp doktoru unvanı almıştır. İhtisasını ise Haydarpaşa Numune Hastanesi'nde yapmış ve Genel Cerrahi Uzmanı olmuştur.

Uzmanlık eğitimi sonrasında Haydarpaşa Numune Hastanesi, Özel Sada Hastanesi, Özel Salihli Hastanesi gibi birçok kurumda görev yapmış olan Op. Dr. Ali POLAT, mesleki çalışmalarına 2013 yılından beri Özel Doğuş Hastanesi'nde devam etmektedir.

Etiketler
Obezite cerrahi
Op. Dr. Ali Polat
Op. Dr. Ali Polat
Manisa - Genel Cerrahi
Facebook Twitter Instagram Youtube