Metabolizmayı hızlandırma yolları

Metabolizmayı hızlandırma yolları

Zayıflamakta güçlük çekiyorsanız, metabolizmanız yavaş çalışıyor olabilir. Metabolizmamızı genetik yapımız, yaşam tarzımız, egzersizler bazı ilaçlar ve hormonlar etkiler. Peki metabolizmayı hızlandırmak için ne yapmalıyız?

Metabolizma, kilo vermeye çalışanların sıklıkla karşılaştığı bir sözcük. Anlamı da; alınan besinlerin enerjiye (hareket ve ısı) dönüştürülmesi işlemi. Metabolizma, kaslarınızda ve organlarınızda gerçekleşiyor. 'Kalori yakmak' dediğimiz şey de bunun bir sonucu.

'Bazal metabolizma' ise, kalp atışı, nefes alma gibi vücudun temel işlevlerini yerine getirmesi için harcanması gereken kalori miktarını temsil ediyor. Yani dinlenirken, ya da uykudayken, vücudunuzun ne hızda çalıştığını gösteriyor. Bazal metabolizma, günlük olarak harcadığınız kalorilerin %75'inden sorumlu!

Metabolizmanızı hızlandırmanız mümkün. Aşağıda bunu nasıl yapacağınızı ifade edeceğim. Bunları hayatınıza ne kadar uygulayabilirseniz, metabolizmanız da o kadar hızlanacak demektir.

Yani bir gün içerisinde yaktığınız kalori miktarı artacak.

Her zaman kahvaltı edin. Kahvaltı etmediğinizde, vücudunuza açlık çektiğinize dair mesaj gönderilir. Çünkü geceden beri bir şey yemediğiniz için, 10 saatten fazlaca bir süre bir şey yememiş olursunuz. Böylece metabolizmanız, vücudunuzu korumak adına yavaşlar. Besinler, özellikle de karmaşık karbonhidratlar, metabolizmanızı ateşler.

Geç saatte yemeyin. Araştırmalar, kuvvetli bir kahvaltı ve öğle yemeği ile hafif bir akşam yemeği yiyerek kilo verebileceğinizi gösteriyor. Akşam yemeğini olabildiğince erken bir saatte, mümkünse yatmaya gitmeden en az 4 saat önce yemeye bakın.

Gereksindiğiniz kaloriden az yememeye çalışın. Aldığınız kalori miktarı, gereksinmenizin altına düştüğünde, bu genellikle bazal metabolizmanızı desteklemeye yetmez. Bu da, metabolizmanızı yavaşlatır.

Ara öğünleri de beslenme programınıza dahil edin. Meyva, sebze ve tahıl gibi karmaşık karbonhidrat grubunda yer alan besinler, metabolizmanızı hızlandırır. Ayrıca ara öğün yerseniz, fazla acıkmayacağınız için, ana öğünleriniz de küçülmüş olur. Unutmayın, ne kadar aç olursanız, yedikleriniz ve miktarları üzerindeki kontrolünüz de o kadar azalmış olur.

Yürüyüş, koşu, yüzme, bisiklet, ya da aerobik gibi, aerobik bir egzersizi günlük olarak yapmaya çalışın. Ama mutlaka düzenli olarak yapmalısınız.

Düzenli olarak yaptığınız aerobik egzersize ek olarak, öğlen ya da akşamları 10-15 dakikalık hızlı bir yürüyüş de yapın. Bu, metabolizma hızınızı daha da artırır.

Haftada 2-3 gün ağırlık çalışması yaparak, kaslarınızı çalıştırın. Aerobik egzersizler yağ yakar, ağırlık çalışması ise vücudunuzun sıkılaşarak şekillenmesini sağlarken, metabolizma hızını da artırır.

Aktif olmanın yollarını arayın. Arabanızı daha uzağa park etmek, asansörü kullanmak, evi toplarken, bir sürü eşyayı bir seferde değil de, birkaç seferde taşımak gibi basit ama etkili yollar bulabilirsiniz. Yani işinizi zorlaştırın!

Günde en az 2 litre su için. Çünkü metabolizmanız düzgün çalışmak için bol miktarda suya ihtiyaç duyar. Yanınızda bir şişe su taşıyın ve gün içerisinde bolca su için.

Bu makale 17 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Dyt. Gonca Güzel

Etiketler
Metabolizmayı hızlandırma yolları
Dyt. Gonca Güzel
Dyt. Gonca Güzel
İstanbul - Diyetisyen
Facebook Twitter Instagram Youtube