Menopoz nedir ?

Menopoz nedir ?
Menopoz dönemi, bir kadının adet döngüsünün bittiği döneme verilen addır. Bu noktaya varmaya yaklaşmış dönemlere menopoza geçiş dönemi adı verilir. Menopoz dönemi, ergenlikle başlayan üreme yıllarının bittiği dönemdir.
Menopoza girmek için ortalama yaş 51’dir. Menopoz sonrası birçok kadın hayatlarından hala tat alabilmektedir.
Menopoz Nedir?
Yumurtalıklar tarafından üretilen hormona Östrojen Hormonu denir. Yumurtalıklar ergenlik döneminden menopoz dönemine kadar östrojen hormonu üretirler. Östrojen bütün adet döngüsü sırasında üretilir ve endometriumun her ay kalınlaşmasına sebep olan hormon budur.
Adet döngüsünün yaklaşık 14. gününde yumurtalıklardan bir yumurta salıverilir ve bu yumurta tüplerden birine doğru yol alır. Eğer yumurta döllenmez ise, gebelik oluşmaz. Bu durumda, hormon düzeyleri düşer. Bu durum, uterusa dökülmesi sinyalini verir, bu da adet olmanın sebebidir.
Östrojen ve menstural değişiklikler
Menopoz dönemi yaklaştıkça, yumurtalıklar daha az östrojen hormonu üretmeye başlar. Menopozun yaklaştığını gösteren en önemli belirti adet döngüsündeki değişikliklerdir. Bir veya daha çok adet döngüsü atlanabilir bu dönemde. Adetlerde yoğunluk bakımından bir azalma veya çoğalma olabilir. Adet kanaması da normalden uzun veya kısa olabilir.
Anormal kanama bazen uterustaki bir problemi işaret edebilir. Menopoz dönemine yaklaşırken adet kanamalarında değişiklikler olabilir ancak, normal olmayan kanamalar konusunda yine de dikkatli olmakta fayda vardır. Aşağıdaki durumlarda doktorunuzla iletişime geçiniz :
  • Adet döngünüzde değişiklik olursa
  • Pıhtılı ve aşırı kanamanız varsa
  • Kanamanız normalden uzun sürerse
  • 3 haftadan daha kısa sürelerde kanama olursa
  • Cinsel ilişki sonrası kanama olursa
Bir noktada yumurtalıklar endometriumu kalınlaştıracak yeteri miktarda östrojen üretmemeye başlarlar. Bu, menstural siklusların bitmesidir.
Menopoz sonrası diğer salgı bezleri ve vücut tarafından az bir miktarda östrojen üretilmeye devam edilir. Aşırı kilolu kadınlarda menopoz belirtileri yaşanmayabilir çünkü eksta vücut yağları sayesinde yumurtalıklar çalışamamaya başladıktan sonra dahi östrojen üretilmeye devam edilir.
Erken menopoz
Erken menopoz, kadının yumurtalıkları birden çalışmamaya başladığı zaman veya yumurtalıkları alındığı zaman gerçekleşir. Erken menopoz yaşayan kadınların hormon almaları gerekmektedir.
Rahmin alınması yani histerektomi adet döngüsünü bitirir ancak, yumurtalıklar da alınmadığı taktirde, erken menopoza sebep olmaz. Eğer operasyon sonrası yumurtalıklar alınmamışsa, çoğu kadın menopozu normal yaşında yaşar.

Bu makale 18 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Prof. Dr. Fatih Şendağ

Prof.Dr. Fatih ŞENDAĞ, 1969 yılında Adana'da doğmuştur. Lisans öncesi öğrenimlerinin ardından,1986 yılında Çukurova Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde başladığı tıp eğitimini 1992 yılında başarıyla tamamlayarak tıp doktoru unvanı almıştır. İhtisasını ise Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde yapmış ve 1998 yılında Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı olmuştur. 2004 yılında Doçent, 2011 yılında ise Profesör ünvanı almıştır. Türk Jinekoloji Obstetrik Derneği, Türkiye Osteoporoz Derneği, American Society for Reproductive Medicine, Jinekolojik Endoskopi Derneği,Üreme Sağlığı ve İnfertilite Derneği, European Society of Human Reproduction and Embryology,American Association of Gynecological Laparoscopists,European Society of Gynecolocigal Endoscopy,Middle East Society of Gynecological Endoscopy üyesi olan Prof.Dr Fatih ŞENDAĞ, evli olup iki çocuk bab ...

Yazarı sosyal medya'da takip edin
instagram
facebook
linkedin
Etiketler
Erken menepoz
Prof. Dr. Fatih Şendağ
Prof. Dr. Fatih Şendağ
İzmir - Kadın Hastalıkları ve Doğum
Facebook Twitter Instagram Youtube