Menisküs ameliyatı sonrası araba kullanmak

Menisküs ameliyatı sonrası "işe dönüş ne zaman yapabilirim ve araba kullanabilir miyim?" konusunu en çok merak edilen soruların başında gelmektedir.

Menisküs ameliyatı sonrası araba kullanmak

Menisküs ameliyatı

Günübirlik bir operasyon olması ve genelde 30-35 dakika gibi kısa bir sürede gerçekleştirilmesi sebebiyle hastalar tarafından hafife alınan bir durum olduğunu gözlemekteyim. Ama işin aslı öyle değil. Soruların cevabı hekimden hekime ve yapılan ameliyata göre değişmektedir. Şimdi size birkaç farklı senaryo ile ne demek istediğimi açıklamaya çalışacağım.

Sadece menisküs ameliyatı olan hastalar için geçerlidir anlatacaklarım. Ekstra farklı diz rahatsızlıklarının da aynı ameliyatta tedavi edildiği kişiler için kesinlikle geçerli değildir.

Öncelikle hastaları iki gruba ayıralım:

Menisküsü temizlenenler

Yırtık boyutu büyük, parçalı ya da uzun zaman geçmiş olan hastaların dikilemeyecek tipteki menisküs lezyonunu temizlemek zorunda kalıyoruz. Bu durumda hasta ertesi gün ayağına yük verebiliyor. Fakat 3 gün kadar şişlik ve ağrıları olacağı için istirahat öneriyoruz. Aslına bakarsanız 1 hafta-10 gün içerisinde ciddi bir rahatlama yaşadığından dolayı araç kullanmasında sakınca kalmıyor. Ancak burada önemli bir ayırım var.

Otomatik vites kullanıyorsanız ve sol dizden ameliyat olduysanız, yarayla ilgili her şey yolunda gidiyorsa 1 hafta sonra araç kullanabilirsiniz. Sol bacak zaten boşta kalacağı için pek bir zorluk yaşatmayacaktır. Sağ dizden olduysanız eğer 4 hafta kullanmamanızı öneririm. Nedenini birazdan anlatacağım.

Araç düz vites ise sağ ya da sol diz fark etmeksizin ciddi sorunlar yaşanabilir. Burada önemli olan aracı kullanamamaktan ziyade sürüş esnasında ani tepkiler veremeyebileceğinizdir. Karşınıza çıkabilecek bir engel durumunda (canlı / cansız bir nesne gibi) ani olarak refleks gösteremeyebilirsiniz. Sonuçta bir ameliyat geçirdiniz ve iyileşme halen devam etmekte, dolayısıyla kas ve refleks zayıflığınız olabilir. Bundan dolayı 4 hafta kullanmamanızı tavsiye ederim. Tabi ki bu konuları ameliyatı yapan hekiminizle konuşmanız en doğru olandır, çünkü dizdeki hasar boyutunu en iyi o bilecektir.

Menisküsü tamir edilenler

Menisküs ameliyatı dikişli yapılanlar zaten birkaç hafta basamama dönemi yaşayacak ve bu süreç koltuk değneği kullanacaklar. Hatta çelik destekli dizlikler de kullanıyoruz ameliyat sonrası dönemde.

Eğer otomatik vites kullanıyorsak sol diz ameliyatından 20-25 gün sonra araç kullanılabilir. Tamir ameliyatlarında belli bir süre dizi bükmekten kaçınıyoruz iyileşme olsun diye, bundan dolayı 3 haftadan önce araç kullanılmasını önermem. Zaten dizinizi bükmede zorluk yaşayacaksınız. Sağ dizden ameliyat olduysak eğer en az 2 ay araç kullanmıyoruz.

Manuel vites araçlarda yine aynı şekilde sağ ya da sol diz fark etmeksizin en az 2 ay araç kullanmıyoruz. Bu süre 4 ayı da bulabilir, yapılan tamirin büyüklüğüne göre değişir. Bu noktada bilinçli olmak çok önemli çünkü kendimi iyi hissediyorum ben kullanırım derseniz belki bir sorun olmaz ama olası bir ani durumda refleks gösteremeyip hem kendinize hem de başkalarına hayati zararlar verebilirsiniz.

Her zaman olduğu gibi bu konuları ameliyatı yapan hekiminizle muhakkak konuşun, ben bu makalede sadece genel bir bilgi vermek istedim.

Sağlıklı günler dilerim…

Bu makale 27 Eylül 2022 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Op. Dr. Halit Faruk Çırmayın

1988 Bursa doğumlu olan Halit Faruk Çırmayın, Maltepe Üniversitesi Tıp Fakültesi Mezunudur Uzmanlığını Balıkesir Üniversitesi Tıp Fakültesinde Ortopedi ve Travmatoloji Bölümünde tamamlamıştır. 

Op. Dr. Halit Faruk Çırmayın Mesleki çalışmalarına Medicana International İzmir Hastanesi'nde devam etmektedir.

Etiketler
Menisküs yırtılması
Op. Dr. Halit Faruk Çırmayın
Op. Dr. Halit Faruk Çırmayın
İzmir - Ortopedi ve Travmatoloji
Facebook Twitter Instagram Youtube