Meme küçültme ve dikleştirme ameliyatları

Meme küçültme ve dikleştirme ameliyatları

Meme Küçültme Ameliyatları:
Büyük memeler kadınların hayatında pek çok problemlere neden olmaktadır. Normal ölçülerden büyük olduğunda çekici olmaktan uzak olan bu yapılar, ağır oldukları için, hastalar bunları taşımakta zorlanmakta, boyun ve sırt ağrılarına, meme altında mantar enfeksiyonlarına, postür değişikliklerine, kötü ve terli kokmaya ve hatta akciğer problemlerine neden olmaktadır. Ayrıca kadını olduğundan iri ve şişman göstermektedir.

Meme küçültme ameliyatı sonucunda meme hacim olarak küçülür ve dikleşir. Yapılan ameliyatta, uygun kısımlarından deri, yağ ve meme dokusu çıkartılır, meme başı daha yukarıya olması gereken yere alınır. Yukarı alınırken aynı zamanda beslenmesi ve duysal sinir bağlantılarının korunması için çeşitli yöntemler kullanılır. Yaklaşık 10 -12 gün sonra dikişler alınır. Hasta ilk bir iki gün içinde ayağa kalkar, 3-5. günler arasında günlük işlevlerini yerine getirebilir hale gelir. Ameliyat sonrası birkaç gün pansuman yapıldıktan sonra hastaya sütyen giydirilir. Kullanılacak sütyenin balensiz, yumuşak penye ve tüm göğsü örtecek şekilde olması tavsiye edilir. 

Bu operasyon sonnrasında belli yerlerde skar (iz) oluşması kaçınılmaz bir sonuçtur. Bu iz, meme başı etrafında halka şeklinde, ön ortada aşağı doğru inen bir çizgi ve meme altında yatay yönde ince bir çizgi şeklinde, yani “ters T” şeklinde kalır. Bu iz erken dönemde daha belirgin iken aradan 6 ay geçmesiyle belirginliğini kaybeder ve deriyle aynı rengi alır, hastaları rahatsız etmez.

 Mastopeksi (Meme Dikleştirme Ameliyatları):
 Özellikle doğum sonrasında süt verme nedeniyle büyüyen memelerde, süt devresinin bitmesinden sonra meme hacmi küçülür. Bu küçülmeye genellikle deri uyum gösteremeyip bol kalınca meme ve meme başı aşağı doğru sarkma gösterir. Bazı hastalarda ise fazla miktarda kilo verme sonucunda meme dokusunun küçülmesi de aynı sonucu doğurabilir. 

Memedeki sarkma çeşitli şekillerde sınıflanır. Genellikle sarkma meme başının, meme altı çizgisinin hizasına veya daha aşağısında bulunmasını ifade eder. Meme başı; meme altı çizgisi hizasında veya yakınında ise 1. derece (hafif) sarkma, 1-3 cm aşağıda ise 2. derece (orta) sarkma, 3 cm den daha aşağıda ise, 3. derece sarkma adı verilir.

Ameliyat sonucunda meme başı daha yukarı seviyeye, normal yerine gelir. Bu seviye hasta ayakta dururken öne ve hafif yukarı doğrudur. Ameliyat sonucunda meme başı halkası etrafında, önde bu halkadan aşağı doğru uzanan dikey bir iz ve meme altında yatay bir çizgi şeklinde iz kalır (ters T şeklinde). Bu iz ilk 6 ayda önce pembe renkte iken giderek beyazlaşır ve iz azalır. Bir iki sene içinde belli belirsiz hale gelir.

Meme küçültme ve dikleştirme ameliyatları sonrası hastalar, göğüslerinin küçülmesiyle daha rahat hareket etmekte, rahat kıyafet bulmakta, taşıdıkları yük azaldığı için boyun ve sırt ağrıları geçmekte ve kendi vücutlarına güvenleri arttığı için büyük oranda memnun olmaktadırlar.

Bu makale 7 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Op. Dr. Arda Katırcıoğlu

Op.Dr. Arda Katırcıoğlu; Lise eğitimini Ankara'da tamamlamıştır. 1997 yılında Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi’nden mezun olan Dr.Katırcıoğlu, Uzmanlığını Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi, Plastik ve Rekonstrüktif Cerrahi ABD'den almıştır.  

2003 yılından 2005 yılına kadar Ankara Özel Bayındır Hastanesi’nde görev almıştır. 

Bildiği yabancı diller arasında İngilizce ve İspanyolca yer alan Op.Dr.Arda Katırcıoğlu evlidir ve 2 çocuk sahibidir. 

MiaPlast Estetik Merkezi kurucusu olan Dr.Katırcıoğlu hastalarına özel kliniğinde hizmet vermeye devam etmektedir. 

Etiketler
Meme küçültme ve dikleştirme ameliyatları
Op. Dr. Arda Katırcıoğlu
Op. Dr. Arda Katırcıoğlu
İstanbul - Plastik Rekonstrüktif ve Estetik Cerrahi
Facebook Twitter Instagram Youtube